Megújult a máltai szeretetszolgálat dél-dunántúli régiós központja Pécsen

Befejeződött a Magyar Máltai Szeretetszolgálat (MMSZ) dél-dunántúli régiós központjának 300 millió forintból megvalósuló, hét éven át tartó felújítása Pécsen.

Forrás: MTI2019. 10. 03. 15:21
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a csütörtöki átadáson emlékeztetett arra, a magyar kormány 2010-ben döntött úgy, hogy segít a karitatív szervezetek munkájának összefogásában és gondoskodik kiemelt támogatásukról.

A kabinet célja az volt, hogy a segítségre szoruló emberek szervezettebb keretek között és gyorsabban, hatékonyabban kapjanak segítséget szerte az országban.

Felidézte, a kormányzat az Európai Unióban példa nélkül álló módon támogatja karitatív szervezetek fejlesztéseit: hat nagy és három kisebb karitatív szervezet számára 4,5 milliárd forintnyi pályázati támogatást biztosított az elmúlt években. Ezzel a szervezetek infrastrukturális fejlődését segítik, egyúttal lehetőséget biztosítanak új raktárépületek építésére, új eszközök, felszerelések beszerzésére.

Az államtitkár elmondta, a pécsi belvárosi műemléki épület padlásterének beépítését, valamint az udvar rendezését és burkolását magában foglaló beruházás 62 millió forintos fejlesztési forrásból valósulhatott meg, ezt a szeretetszolgálat az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program 650 millió forintos keretösszegéből nyerte el.

Hozzátette: a szervezet a most átadott épületen kívül két másik helyszínen is beruházásokat hajt végre a megyeszékhelyen e forrásból, emellett az ország további hat pontján valósít meg projekteket.

Soltész Miklós hangsúlyozta: a fejlesztések nem történhetnének meg a kormányzat, a szervezetek és az önkormányzatok összefogása nélkül. Utóbbi kapcsán kitért arra: több településen „nem volt ilyen jó az együttműködés, mint Pécsen, s arra is volt példa, hogy máshová kellett vinni a beruházásokat”.

Kiemelte: a baranyai megyeszékhelyen a polgármester és az önkormányzat együttműködő volt a karitatív szervezetek munkáját segítő intézkedések megvalósításában. Úgy fogalmazott, nem kérdés számára, hogy ez folytatódni fog, ha a pécsiek Vári Attilának, a Fidesz, a KDNP és az Összefogás Pécsért közös polgármesterjelöltjének szavaznak bizalmat a helyhatósági választásokon.

Páva Zsolt (Fidesz-KDNP), Pécs polgármestere azt emelte ki, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és az önkormányzat együttműködésének egyik fontos eleme volt, amikor egy leszakadó városrészben évekkel ezelőtt egy ma is zajló, sikeres felzárkóztatási programot indítottak el. Emellett szociális segítséget nyújtanak a belvárosban élő elesetteknek is – tette hozzá.

Kozma Imre, a harmincéves MMSZ Egyesület alapító elnöke azt hangoztatta, hogy a szervezet a keresztény örökség birtokában a vallás értékeit újra megjelenítő „keresztény rendszerváltás” egyik megvalósítója. Úgy fogalmazott: ezen értékek segítségével tudnak „ebben a világban kapcsolatot teremteni az emberek egymással (.), s tudják, mi az a keresztény szabadság, azaz a szabadság a jóra”.

Azt mondta, az MMSZ a maga missziós útját folytatva küldetéseket teljesít, tervez, keresztény értékeket hordozva, mert „ez a jövőnk”.

Kozma Imre közölte: ma Magyarország keresztény értékrendet sugároz az egész világra, miközben az „kicsit áhítattal, kicsit irigykedve és csodálattal nézi ezt a magyar szerepvállalást, amelyben a máltaiak aktív szereplők, résztvevők”.

„Nem csupán jót teszünk, hanem keresztény küldetést jelenítünk meg” – tette hozzá.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.