Miért állt a baloldal rasszista jelölt mögé?

Lefogadom, hogy sosem gondolta volna: a balliberális elemző szerint erről is Orbán Viktor tehet.

Forrás: 24.hu2020. 08. 29. 12:45
A szakbizottság akkori baloldali többsége mindig megszavazta Somogyi Zoltánéknak a mentességet
A szakbizottság akkori baloldali többsége mindig megszavazta Somogyi Zoltánéknak a mentességet Fotó: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A híreket rendszeresen követő, rutinos újságolvasók már megtanulhatták az elmúlt években, évtizedekben: ha valami nem klappol, akkor a baloldal szerint Orbán Viktor a hibás. Ha fúj a szél, különösen, ha rossz irányból – ne adj isten Keletről –, akkor „Orbán a hibás”. Ha esik az eső, vagy, ha nem esik; valaki elbotlik a küszöbben – különösen a választási küszöbben –; ha rácsukódik a busz ajtaja a lábára; ha a jó fogát húzzák ki „véletlenül”; ha süt a nap, amikor nem kéne sütnie, akkor mind, mind „Orbán a hibás”. Ugyanez a nóta ment a Gyurcsány–Bajnai-kormányok alatt, de a balliberálisok az elmúlt tíz évben fejlesztették ezt tökélyre, önálló műfajjá.

Ezen belül is az elmúlt tíz év egyik legerősebb versenyzője egy mai, azaz szombat reggeli írás a 24.hu portálon. A vélhetően az elemző, Political Capital-alapító Somogyi Zoltán (a titulus nincs feltüntetve – szerk.) által jegyzett írás szerint

„Orbán a hibás”, amiért a balliberális oldal beállt egy rasszista jelölt mögé a tiszaújvárosi időközi választáson.

Somogyi Zoltán, a cikk általunk valószínűsített szerzője, aki megszakérti, hogy miért állt be a balliberális oldal egy rasszista, antiszemita fazon mögé.
Fotó: MTI

Ennél bravúrosabb írást a kedves olvasó ebben az évtizedben már biztosan nem olvashat ebben a műfajban, íme a véleménycikk központi gondolata:

„A NER-rendszer egyik alappillére az egyfordulós választási rendszer. Ez teremti meg a helyzetet arra, hogy inkább a szégyen vállalása a jelölt miatt, mintsem az ellenzéki pártok együttműködésének kockáztatása” – írja döbbenetes okfejtésében Somogyi. Az elemző szerint az előválasztást is meg akarják majd úszni, „Teszik majd ezt annak érdekében, hogy végre együtt maradjanak a nagy ellenséggel, a Fidesszel szemben a következő nagy megmérettetésben. Nehéz tehát ezért elítélni őket” – írja Somogyi, aki egy hazug állításban azért elítéli a valóságban nem létező „kormányzati antiszemita tendenciákat”. Hogy még meglepőbb legyen az egész, mindemellett kifejti, hogy Bíró László, a Jobbik és az ellenzéki összefogás jelöltje a bocsánatkérésével együtt is vállalhatatlan.

Bár az írás véleménycikknek tűnik, valójában bűzlik a felelősséghárítástól. Az elemző és a baloldal azt akarja velünk elhitetni, hogy Koncz Ferenc júliusi halála és Bíró László jelölése közötti több mint egy hónapnyi idő nem volt elég arra, hogy normális jelöltet találjanak. Azt akarja velünk elhitetni, hogy Bíró László elfogadható jelölt, miközben vállalhatatlan. Valamint azt akarja velünk elhitetni, mint amit az őszödi beszéd is: Orbán Viktor és/vagy a Fidesz legyőzése kapcsán nincs az az eszköz, ami ne lenne megengedhető, nincs az az ár, ami ne lenne megfizethető. Ez őszöd esetében az emberek átverése és az ország gazdaságának tönkretétele volt, ebben az esetben csak egy kis cimborálás kell az antiszemitizmussal.

Hogy a választóknak még könnyebb dolga legyen: ugyanezt a játékot játssza a Jobbik. A párt elnökségének hét hónap is kevés volt, hogy bejegyeztesse magát a bíróságon, emiatt Bíró László nem lehet a Jobbik jelöltje – csak a többi ellenzéki párté. Jakab Péter pedig szánalmas vergődésbe kezdett a Facebookon, hogy mindezt a Fidesz nyakába varrja. Érdemes megjegyezni: ilyen szégyenletes eset, hogy egy párt egy ilyen adminisztratív baki miatt ne tudjon ott lenni a szavazólapon, – tudomásom szerint – az elmúlt harminc évben nem történt.

Sajnos más következtetést nem lehet levonni mindebből:

A baloldal hülyének nézi a saját választóit.

Ha az összes Poszt-traumát látni szeretné, akkor kattintson ide: magyarnemzet.hu/poszt-trauma

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.