Nincs hatása a nukleáris biztonságra az atomerőmű 3. blokkja leterhelésének

A szabályozó és biztonsági rendszer hibája miatt volt szükség a terhelésre, a hiba elhárítása folyamatban van.

Forrás: MTI2019. 05. 24. 16:46
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szabályozó és biztonsági rendszer hibája miatt leterhelték a paksi atomerőmű 3. blokkját, az eseménynek nincs hatása a nukleáris biztonságra – közölte az atomerőmű a honlapján pénteken.

A közleményben azt írták: május 21-én érkezett jelzés a rendszer működési hibájáról, de ez nem igényelte a blokk üzemének korlátozását.

A hibakeresés során az erőmű szakemberei ellenőrizték a berendezéseket, panelcseréket, adatgyűjtést végeztek, amit a rendszert tervező és gyártó Skoda cég mérnökei a helyszínen támogattak.

Az atomerőmű csütörtökön döntött a 3. blokk leterheléséről, valamint arról, hogy olyan üzemállapotba hozzák, ami mellett a korlátozások betartásával további ellenőrzéseket és hibajavítást tudnak végezni.

A hiba elhárítása folyamatban van; a blokk névleges teljesítményét a hétvége folyamán tervezik elérni – közölték.

A közleményben jelezték, hogy a meghibásodást terven felüli karbantartás keretében javítják ki, az eseménynek nincs hatása a nukleáris biztonságra és a környezetre.

Az atomerőmű korábban arról tájékoztatott, hogy május 18-án leállították a 2. blokkot, aminek megkezdődött az éves főjavítása.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.