Olaszliszka: három lincselő már szabad

Szögi Lajost 2006. október 15-én a két gyermeke szeme láttára verték agyon Olaszliszkán. Nem sokkal később egy polgári perben 46 millió forint kártérítést ítéltek meg a bestiá­lisan kivégzett férfi hozzátartozói­nak. A család tavaly jutott hozzá az első ötmillióhoz: ennyi kártérítést ítéltek a rossz börtönkörülmények miatt az egyik lincselőnek. Azonos okokból most újabb hatmillió forinttal gyarapodhat a Szögi árvák számlája.

Jakubász Tamás - Szemán László János
2019. 09. 28. 6:55
null
Ifjabb Horváth Dezsőt tavaly engedték ki Fotó: MTI/Vajda János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb kártérítést kaphat meg hamarosan a 2006-ban Olaszliszkán agyonvert Szögi Lajos tanító családja, jelenleg három lincselő ellen is végrehajtás zajlik – tudta meg a Magyar Nemzet. Kérdésünkre a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke elmondta: az ügyben eljáró végrehajtó számláján hatmillió forint van; az összeg azután kerülhet a tanító családjához, ha beérkeztek a szükséges nyilatkozatok.

– A kar lemondott az őt megillető költségről, ahogy a végrehajtó sem kéri el a neki járó díjat. Az igaz­ságügyi tárcától várjuk a költségekkel kapcsolatos álláspontot – közölte Schadl György. A kar vezetője elmondta azt is: az eddigi ismeretek szerint a végrehajtás lehetősége azért merülhetett fel, mert a három elkövető kártérítést kapott az államtól amiatt, mert nem megfelelők a fogva tartásuk körülményei. Amit tehát az elkövetők az államtól kaptak, azt a végrehajtó elvonhatja és eljuttathatja az agyonvert tanító családjának. Az elnök hozzátette: a tárca informálisan már jelezte, hogy elengedi az őt megillető díjat.

Szögi Lajos tiszavasvári tanár két gyermekével 2006. október 15-én hajtott át a Borsod megyei Olaszliszkán, amikor majdnem a személy­autójának szaladt egy roma kislány, aki – még mielőtt az autóhoz ért volna – az árokba esett, de nem sérült meg. Ennek ellenére az utcára tóduló családtagok – a jogerős ítélet tényállása szerint nyolcan – agyonverték a pedagógust, aki a helyszínen életét veszítette.

Helmeczy László ügyvéd 11 évvel ezelőtt polgári perben 46 millió forint kártérítést ítéltetett meg a bestiálisan kivégzett férfi hozzátartozói­nak. Az összeget a nyolc lincselőnek, illetve haláluk esetén az örökösöknek kell kifizetniük. A tettesek nevén azonban semmilyen vagyontárgy vagy pénz nem volt. A végrehajtó néhány éve csak egy használt autót tudott lefoglalni egyiküktől, azóta semmilyen bevétele nem volt a lincselőknek. Aztán a család tavaly hozzájutott nagyjából ötmillió forinthoz, a helyzet azonos volt a mostanival: az I. rendű vádlottként 17 fegyházra ítélt ifjabb Horváth Dezső a rossz börtönkörülmények miatt ötmillió forint kártérítést kapott az államtól, ez került a végrehajtó fellépésével a családhoz.

Ifjabb Horváth Dezsőt tavaly engedték ki
Fotó: MTI/Vajda János

A Magyar Nemzet megtudta azt is, hogy a most a végrehajtó számláján lévő hatmillió forint két elkövető rossz fogvatartási körülményei miatt kapott kártérítéséből áll össze. A korábbi hírek pontatlanul csak egy elkövetőről szóltak, Fercsán Györgyről. Ő többszörösen büntetett előéletű hatodrendű vádlottja volt a pernek, első fokon 15 év fegyházat kapott, ám a 2009-es jogerős ítélet szerint életvitele, viselkedése annyira veszélyes a társadalomra nézve, hogy nem elegendő határozott ideig tartó szabadságvesztésre ítélni. Ezért életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte a táblabíróság, leghamarabb harminc év fegyházbüntetés letöltése után szabadulhat feltételesen.

Fercsán volt az a lincselő, aki a már földön fekvő, magatehetetlen Szögi Lajoson páros lábbal ugrálva összetörte az áldozat bordáit. Fercsán György négy és fél millió forint kártérítést kapott, míg a III. rendű vádlottként 15 év fegyházra ítélt Szarka András 1,5 millió forintot, ezeket azonban zároltatta a végrehajtó, és ma már az ő számláján várja az összeg a továbbutalást a Szögi családnak. Úgy tudjuk, a VII. rendű vádlottként – első fokon 15 év fegyház – másodfokon életfogytig tartó fegyházra ítélt Jónás Gusztáv félmilliós kártérítést kapott, ám ezt az összeget a kártérítés illetékeire utalták el.

A lincselők közül ifjabb Horváth Dezső a közelmúltban szabadult feltételesen, ugyanakkor Szarka András feltételes szabadlábra helyezését idén is elutasította az illetékes büntetés-végrehajtási bíró. Időközben a fiatalkorúként tíz-tíz év fiatalkorúak börtönében letöltendő szabadságvesztésre ítélt IV. rendű Szarka Gergő és VIII. rendű Hor­váth Krisztián letöltötték büntetésüket, így szabadultak. Tehát még öten töltik a büntetésüket, közülük hárman életfogytiglant azzal, hogy harminc év múlva vizsgálható meg a feltételes szabadlábra helyezésük lehetősége.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.