Orbán Viktor: A legkevesebbet keresők bére nőtt a legjobban

Évindító sajtótájékoztatót tartott Orbán Viktor csütörtökön, Budapesten. A miniszterelnök többek között beszélt a bérekről, a migrációról, a magyar katonákról, a klímavédelemről és a kormány munkájáról is.

Magyar Nemzet Online
Forrás: Origo.hu, hirado.hu2020. 01. 09. 11:21
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

  • A legkevesebbet keresők bére nőtt a legjobban
  • Tervszerűen kell alkalmazkodni a klímaváltozáshoz
  • Nagyszabású egészségügyi fejlesztések
  • Orbán Viktor februárban ismerteti a gazdaságvédelmi akciótervet
  • Egyre nagyobb a migrációs nyomás a határon
  • Ha szükséges, evakuáljuk a katonákat Irakból
  • Mindennap meg kell nyernünk a politikai vitákat
  • Balliberális dominancia van a médiában
  • Két nemzeti konzultáció jöhet idén
  • Zajlik az európai politikai rendszer átalakulása
  • Többet fizetünk az uniós költségvetésbe, mint gazdagabb államok
  • Vége van a száz év magyar magánynak
  • A gyöngyöspatai ügy sérti az emberek igazságérzetét
  • Február 1-től ingyenesek lesznek a meddőségi kezelések
  • Erőn felül támogatunk migrációval fenyegetett térségeket
  • Borkai Zsolt a legjobb döntést hozta
  • A háromgyermekes anyákra is kiterjesztenék az adómentességet
  • Egyelőre nem tervezzük az euró bevezetését
  • A legkevesebbet keresők bére nőtt a legjobban

    Orbán Viktor a gazdasági helyzetről közölte, hogy fantasztikus teljesítményt sikerült elérni azzal, hogy meghaladta a foglalkoztatottak száma a 4,5 millió főt. Ilyenre nem volt példa a rendszerváltás óta – emlékeztetett. A kormányfő nem elégedett azzal, hogy a csehek megelőzik a foglalkoztatotti létszámban Magyarországot. A jövőben el kell érni a cseh szintet – hangsúlyozta.

    A kereszténydemokrata kormányzás legfontosabb lépése, hogy a legkevesebbet keresők bére nőtt a legjobban. Ez a szegénység felszámolásának a legjobb útja

    – jelentette ki a kormányfő.

    A miniszterelnök arról is beszélt, hogy a hazai szegények száma 1,3 millióval csökkent 2010 óta, de csak a nulla az elfogadható szám. A kormányfő elmondta, hogy a legszegényebb települések fejlesztésének területén újabb lépések lesznek.

    – Az új munkahelyek 38 százaléka ázsiai beruházásokhoz kötődik. Ez visszaigazolása a korábban meghirdetett keleti nyitásnak. A koreaiak voltak a legnagyobb beruházók – emelte ki a miniszterelnök.

    Tervszerűen kell alkalmazkodni a klímaváltozáshoz

    Orbán Viktor elmondta, a kormány elfogadta az új energiastratégiát. – A Kárpát-medence alkalmas arra, hogy a legkedvezőtlenebb klímaváltozás esetén is fennmaradjon a mostani élet, képesek vagyunk a tiszta környezetet megtartani, ha tervszerűen alkalmazkodunk a klímaváltozáshoz – vélekedett. A kormányfő emlékeztetett, 21 olyan ország van a világon, akik úgy növelték a gazdaságukat, hogy közben csökkent a szén-dioxid-kibocsátás.

    A miniszterelnök szólt arról is, hogy a klímapolitika területén olyan országokat előzünk meg, mint Németország, Hollandia és Ausztria. – A villamosáram nagy részét Paks fogja nyújtani, és csupán 10 százalék olyan villamosenergia-termelő hely marad, ahol lesz CO2 kibocsátás – mondta.

    – A klímacselekvési tervben benne lesz, hogy 2022-től csak elektromos buszokat lehet forgalomba állítani – tette hozzá.

    Minden illegális szemétlerakó helyet meg kell szüntetni, valamint mentesíteni kell a hazai folyókat a műanyag palackoktól

    – hangsúlyozta a kormányfő.

    A kormányfő szerint 2050-re hazánkat klímasemleges országgá lehet tenni, de ehhez 50 ezer milliárd forintra van szükség. – Ezt az összeget a nagy klímarongálóktól kell beszedni. Elfogadhatatlan, hogy a klímaváltozás elleni összegeket a kohéziós forrásoktól vegyük el. Legvégül pedig támogatni kell az atomenergiát – vélekedett.

    A Mátrai Erőművel kapcsolatban a korábbi külföldi tulajdonos azt mondta, a létesítményt be fogja zárni. – Ezt követően nagy vita volt arról hogyan tovább, de 10 ezer ember munkahelyéről van szó, és nem volt semmi lehetőség arra, hogy ennyi embernek azon a környéken munkát adjunk. Ezt követően döntött a kabinet a vásárlás mellett – jelentette ki a miniszterelnök. – A hazai lignitvagyon stratégiai kérdés, így semmiképpen sem szabad azt kivezetni, és stratégiai tartalékként hasznosítjuk a jövőben a magyarországi lignitvagyont – ismertette a kormányfő. A Mátrai Erőmű megvásárlása teljes mértékben transzparens lesz. Az egész folyamat még nincsen lezárva – tette hozzá.

    A kormányfő közölte, hogy nem adnak ki engedélyt új szélerőművekre, mivel nincs forrása az országnak több területre.

    Kérdésre válaszolva Orbán Viktor elmondta a véleményét a magyarországi zöldpolitikusokról is: velük koalícióban nem venne részt, mivel görögdinnyéknek tartja őket, akik csak kívülről zöldek, de belülről pirosak.

    A kormányfő szerint az osztrák kancellár viszont csodát-csodára halmoz, és nem lehet kizárni, hogy az ÖVP-Zöldek-koalíció működni fog. – Kifejezetten inspiráló ami Ausztriában történik – tette hozzá.

    – Nem tudja az EPP az új témákhoz hozzáilleszteni a saját véleményét, hanem csak felveszi a baloldali véleményt. A Zöldek jól ragadják meg a klímaproblémát nyugaton, de Magyarországon a kormány megalkotta a kereszténydemokrata klímapolitikát – mondta.

    Orbán Viktor miniszterelnök évindító nemzetközi sajtótájékoztatóján a Karmelita kolostorban
    Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

    Nagyszabású egészségügyi fejlesztések

    Folytatódik az egészségügyi szakdolgozók béremelése 2020-ban, és él a remény, hogy sikerül őket itthon tartani

    – mondta a kormányfő.

    Orbán Viktor emlékeztetett, hogy lépésekben kell haladni: első helyre kell tenni a kórházi várótermek és egyéb helyiségek rendbetételét. – Így minden három évnél idősebb ilyen helyiséget fel kell újítani. A kórházi adósságok tekintetében véget kell vetni a mostani helyzetnek, így 2020-ban egyetlen kórház sem halmozhat fel semmilyen adósságot – jelentette ki.

    Orbán Viktor februárban ismerteti a gazdaságvédelmi akciótervet

    A miniszterelnök vélekedése szerint nagy kihívás lesz a 2020-as év Magyarország számára. Orbán Viktor közölte, a magyar modell úgy volt sikeres, hogy az eurózóna növekedése is nagy volt. – A kérdés, hogy működik-e a magyar modell úgy, ha az eurózónában nem lesz növekedés. Egy külön gazdaságvédelmi akcióterv nélkül nem leszünk sikeresek. Ennek a részleteire a februári országértékelő beszédben térek ki – hívta fel a figyelmet a kormányfő.

    Egyre nagyobb a migrációs nyomás a határon

    Orbán Viktor elmondta, hogy 2019-ben 450 ezer illegális bevándorló jutott be Törökországba, ami 70 százalékos emelkedés 2018-hoz képest. –Tavaly 180 százalékkal több migráns ment Görögországba Törökország felől – tette hozzá. – Egyre többen érkeznek a magyar-szerb határhoz, ahol jelentősen megnőtt a migrációs nyomás. Naponta több mint 100 migránst kell elfogni. Új egységeket és újabb rendőröket irányítottunk a határra – tájékoztatott a kormányfő.

    A miniszterelnök rámutatott, hogy elsikkadt az a szakaszgyőzelem, amit Brüsszelben elért Magyarország. Úgy látja, a tranzitzónák megőrzése nagy eredmény volt, világosan kimondták, hogy nem fogvatartás a tranzitzóna-rendszer. Úgy véli a kormányfő, hogy a határvédelmi rendszert meg tudják őrizni.

    Orbán Viktor szerint Európában vannak olyan országok, akik azt szeretnék, ha az ő világuk átalakulna. – Ez az ő döntésük. Ezzel szemben állnak azok az országok, akik nem akarják ezt a világot – folytatta. A miniszterelnök szerint az unió feladata, hogy a két különböző jövőt elképzelő országcsoport közötti együttműködést fenntartsa.

    A kormányfő elmondta,

    neki nincs Soros-fóbiája, de egy olyan erőcsoporttal áll szemben a kormány, aminek az a célja, hogy befolyást gyakoroljon az európai politikára.

    – A legtöbb ország ezt nem teszi szóvá, sőt, az EU pénzzel támogatja ezeket a szervezeteket – tette hozzá. Soros György egy tehetséges magyar ember. Jobb lenne barátnak, mint ellenségnek, de ezzel a ténnyel kell együtt élnünk. Minden európai intézményben ott vannak a Soros György által befolyásolt emberek. Ezeket a tényeket fel kell fedni – jelentette ki.

    Ha szükséges, evakuáljuk a katonákat Irakból

    – Tény, hogy rakétatámadás ért olyan bázisokat, ahol magyar katona is volt. Egyetlen magyar katona sem sérült meg. Úgy döntött a kormány, hogy egy magasrangú katonai vezető megy a helyszínre. Ha szükséges, akkor minden adott az azonnali evakuálásra – mondta a kormányfő. – Kormányközi megállapodás része a magyar katonák iraki tartózkodása.

    Amikor az iraki kormány felmondja a szerződést, akkor evakuáljuk a katonákat

    – hívta fel a figyelmet Orbán Viktor.

    A miniszterelnök kérdésre válaszolva kifejtette, hogy a magyar energiastratégiát és katonai stratégiát eddig sikerült külön tartani. Az európai álláspont az izraeli-amerikai állásponthoz legyen közel Irán ügyében – ezt támogatja Orbán Viktor.

    A kormányfő úgy vélekedett, hogy a Török Áramlat megnyitása jó hír Magyarország számára, miközben a hazai napenergia fejlesztése az energiafüggetlenséget biztosítja. A miniszterelnök szerint Oroszország nem használja az atomerőmű-építést politikai befolyásszerzésre. Erre eddig egyébként sem volt példa. Az ország érdeke, hogy meginduljon a romániai gázkitermelés, de ezt nem tudja a kormány befolyásolni.

    Orbán Viktor miniszterelnök évindító nemzetközi sajtótájékoztatóján a Karmelita kolostorban. Jobbról Kovács Zoltán, a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára.
    Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

    Mindennap meg kell nyernünk a politikai vitákat

    – Ott, ahol az ellenzéknek jobb jelöltjei voltak, ott ők nyertek, és nem a Fidesz – mondta Orbán Viktor. – A mi győzelmünk nem végleges, minden nap meg kell nyerni a politikai vitákat. Az ellenfél a pályán van, és ezt mindenkinek tudomásul kell vennie – tette hozzá.

    – Száz nap jár a fővárosi önkormányzatnak. Van száz napjuk, és még egy költségvetést is meg kell csinálniuk, mindez nagy kihívás. Mi a főpolgármesternek megmondtuk, hogy teljesítünk mindent, amit Tarlós Istvánnak ígértünk és aláírtunk. Várjuk, hogy jól kormányozzanak – válaszolt a miniszterelnök az Origo újságírójának felvetésére.

    A korábban a fővárosnak adott források esetében is tartják magukat a megállapodáshoz. A miniszterelnök elmondta,

    minden olyan forrást megkap a mostani főpolgármester, amit Tarlós István is megkapott volna.

    A miniszterelnök Sebastian Kurz nyilatkozatát idézte, amikor elmondta a véleményét arról, hogy Dunaújvárosban egy szélsőjobboldali jelöltet támogat a baloldali ellenzék. Az osztrák kancellár akkor arra a kérdésre, hogy az FPÖ egy szélsőjobboldali párt, és lehet-e velük kormányozni, azt felelte, hogy a választók döntenek erről. Erre utalva Orbán Viktor kijelentette: azt, hogy melyik párt szélsőjobboldali, azt a választók döntik el. Akárhogy minősítgetjük a pártokat, az emberek szavazatával nyerik el a koalíciós gondolkodás lehetőségét. Legyünk jobbak náluk, és szavazzanak ránk, ez nem könnyű. Kormányról is lehet nyerni, az az igazi teljesítmény. Nekünk kétszer is sikerült – tette hozzá.

    Balliberális dominancia van a médiában

    A kormányfő úgy vélekedett, hogyha a sajtótájékoztató helyszínén egy titkos választást tartanának, akkor 80-20 százalékban veszítene. – Ezzel a ténnyel számolni kell, mert a média világában van egy baloldali-liberális dominancia. Most is ellenszélben vagyunk, de a korábbiakhoz képest van változás – értékelt.

    Két nemzeti konzultáció jöhet idén

    – Túl hosszú volt a politikai kampány Magyarországon, ennek a logikája inkább küzdelmes, és az emberek nem szeretik – vélekedett Orbán Viktor. – Le kell zárni a kampányidőszakot, és többek között vissza kell térni a nemzeti konzultáció rendszerére. Legalább kettőt szeretnék ebben az évben tartani – folytatta.

    – Nem akarok kapkodni a kormányátalakítás területén, és ha nincs rendkívül nyomós ok, akkor nem szoktam változtatni – fejtette ki egy másik kérdésre a miniszterelnök. – A stabilitás egy nagyon fontos érték – emelte ki.

    Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

    Zajlik az európai politikai rendszer átalakulása

    – Az egész európai pártstruktúra átalakulóban van. Az EPP veszít a befolyásából és egyre gyengébb, ennek az az oka, hogy a mostani irány rossz. Az Európai Néppártnak másnak kell lennie, és a fő kérdés, hogy a változásnak mennyiben tud a Fidesz a motorja lenni.

    Egy új kereszténydemokrata kezdeményezésére van szükség az európai politikában, ha nem változik az EPP irányvonala

    – vélekedett a kormányfő.

    Orbán Viktor elmondta, minden lehetőséget fejben tart a Fidesz EPP-tagságával kapcsolatban. – Minél szélesebb döntési lehetőséget akarok magam előtt. Az európai politikai rendszer átalakulása most zajlik, és ebben a helyzetben van lehetőség, hogy a különféle álláspontok megismerése révén dönthessünk. Folyamatosan kapcsolatban vagyunk a CDU-val, az osztrákokkal is – emelte ki.

    Többet fizetünk az uniós költségvetésbe, mint a gazdagabb államok

    A miniszterelnök szólt arról is, hogy a következő években a kieső uniós pénzek miatt egyre több olyan összeget kell hazahozni, amit magyar cégek külföldieknek fizetnek ki osztalékként. – Minden olyan forint, amit Magyarországon elköltünk, az nálam egy kalapban van. A mostani uniós befizetéseink esetében az egy főre jutó nemzeti összterméket tekintetbe véve többet fizetünk, mint a hollandok, vagy a svédek – hangsúlyozta Orbán Viktor. – Általános gyakorlat, hogy az uniós viták esetében a kormány átcsoportosít forrásokat az adott projekt befejezéséhez. Számomra nincs különbség az uniós pénzek és a magyar pénzek között, mivel az előbbi az az összeg, ami biztosítja az innen távozó pénzeket – tette hozzá.

    Orbán Viktort a brit kilépésről is kérdezték. A kormányfő emlékeztetett Boris Johnson kijelentésére, miszerint semmilyen meghosszabbítása nem lehet az átmeneti helyzetnek az EU és Nagy-Britannia között 11 hónap múlva. – Magyarországon mindig volt, és most is van pozitív elfogultság a britek irányában – jelentette ki. A kormányfő kizártnak tartja, hogy az Egyesült Királyság ne legyen sikeres az unión kívül. – Éppen ezért nagyon fontos, hogy milyen lesz a britekkel a viszonyunk. Nagyvonalúan és stratégiai szinten kell együttműködni a britekkel. Mindenki Boris Johnson ellen volt a mostani választáson, mégis sikerült nyernie, és ez tiszteletreméltó dolog – vélekedett a miniszterelnök.

    Vége van a száz év magyar magánynak

    A trianoni évforduló kapcsán úgy fogalmazott Orbán Viktor, hogy az elmúlt száz évben hazánkat folyamatosan izolálni akarták. – Ez a száz év magyar magány. Semmilyen bizalmi viszonyt nem tudtunk kialakítani a szomszédainkkal, de az elmúlt években sikerült véget vetni ennek néhány területen. A száz év magyar magánynak vége van – tette hozzá.

    A gyöngyöspatai ügy sérti az emberek igazságérzetét

    Orbán Viktor szerint minél kevesebb olyan ügynek kell lennie a közéletben, ami sérti az emberek igazságérzetét. – Ha gyöngyöspatai lennék, megkérdezném hogyan lehetséges, hogy egyesek minden munka nélkül hatalmas összeget kapnak. Az sincsen kibeszélve, hogy mi minősül szegregációnak. Az biztos, hogy ez így nem maradhat – jelentette ki.

    – Elképesztő, hogy elítélt bűnözőknek milliókat fizetünk ki, mert rossz fogva tartásra hivatkoznak. Ennek a gyakorlatnak vége, és nem fogunk fizetni senkinek, vállaljuk a vitákat – hangsúlyozta a miniszterelnök. A kormányfő a győri gyerekgyilkossággal kapcsolatban elmondta, hogy senkit nem lehet jogerős ítélet fényében ideiglenesen szabadon bocsátani, és erre megfelelő jogszabályokat hoznak majd.

    Február 1-től ingyenesek lesznek a meddőségi kezelések

    A miniszterelnök a meddőségi centrumok állami kézbe vételéről kijelentette, hogy azokat felvásárolták, és szó sincsen kisajátításról. – Az egész folyamat egyik aspektusa, hogy bioetikai szempontokat is figyelembe vesznek. Mi az élet pártján állunk, és ezért szeretnénk látni az egész folyamatot – indokolt a kormányfő.

    Nem piaci alapon működnek majd a meddőségi kezelések a jövőben, hanem centrumok jönnek létre, és ingyenes lesz a kezelés február 1-től

    – magyarázta a kormányfő.

    Erőn felül támogatunk migrációval fenyegetett térségeket

    Orbán Viktor szerint különféle európai víziók állnak egymással szemben. – Jelenleg a világ lakosságának körülbelül 2-3 százalékának a helyben maradását kell elősegíteni. Mi magyarok erőn felül támogatunk migrációval fenyegetett térségeket. Mindenkinek ezt kéne tennie, és akkor a migráció nyomása folyamatosan csökkenne – fejtette ki a kormányfő.

    A miniszterelnök arról is beszélt, hogy titokban zajlik a keresztény üldözöttek befogadása, mindezt bizalmasan kezelik. – Vannak olyan esetek, amikor bizonyos emberek erről beszélnek, de ezeket nem szeretjük – tette hozzá.

    Orbán Viktor egy másik kérdésre kérdéssel felelt: hogyha a külpolitika értékalapú, akkor miért vagyunk kapcsolatban nem demokratikus országokkal? A külpolitikában a kompromisszumot kell előnyben részesíteni, és a magyar érdeket kell az előtérbe helyezni – vélekedett.

    Borkai Zsolt a legjobb döntést hozta

    – A Borkai-ügy minden bizonnyal gyakorolt hatást az emberek politikai döntésére. Azonban az önkormányzati választáson sok ellenzéki jelölt jobb volt, mint a Fidesz jelöltje. Ha Borkai Zsolt visszalép, akkor elvette volna a lehetőséget az emberektől, hogy a győriek hozzanak egy döntést, majd pedig Borkai visszaadta a döntés lehetőségét a győrieknek. A demokrácia szabályai szerint Borkai a legjobb döntést hozta, de a Fidesz szempontjából nem biztos – értékelt a miniszterelnök.

    Nem szeretném, ha a jövőben megtorpanna a fejlődés Győrben, ki kell harcolni a Fidesz-győzelmet a közelgő választáson.

    Minden egyes elvesztett városért van felelősségem mint a Fidesz elnöke. Több helyen nyertünk, mint amennyi helyen nem. A leadott szavazatokból jól látszik, hogy megvan a támogatottság a kormány mögött – hívta fel a figyelmet.

    A háromgyermekes anyákra is kiterjesztenék az adómentességet

    – Lesz újabb családvédelmi akcióterv – jelentette ki Orbán Viktor.

    Szeretném, ha a háromgyermekes édesanyákra is kiterjesztenék a személyijövedelemadó-mentességet, de erről még jelentős viták vannak a pénzügyminiszterrel.

    A Magyar Falu Program is folytatódik, mivel nem mindegy, hogy az urbanizáció hogyan folytatódik a térségben. Nem akarunk gigavárosokat, meg akarjuk őrizni a falusi életviszonyokat – tette hozzá.

    Egyelőre nem tervezzük az euró bevezetését

    – Magyarország nincs felkészülve az euró bevezetésére, mivel katasztrófát okozna annak bevezetése, de folyamatosan értékeljük a helyzetet – mondta zárásképpen a kormányfő.

    A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.