Orbán Viktor: Ha nem tartjuk be a korlátozásokat, akkor nagy baj lehet a húsvétból

Mindenki hordja a maszkot, és tartsa a távolságot – kérte Orbán Viktor miniszerelnök a Kossuth rádió Jó Reggelt, Magyarország! című műsorában.

Kárpáti András-Elek Nikoletta
2021. 04. 02. 7:39
ORBÁN Viktor
Budapest, 2018. december 7. Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth Rádió stúdiójában 2018. december 7-én. MTI/Szigetváry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A szakemberek az óvatosságra helyezik a hangsúlyt, egyelőre csak azok mozoghatnak szabadabban húsvétkor, akik be vannak oltva – mondta Orbán Viktor miniszerelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Hozzátette: ha nem tartjuk be a korlátozásokat, abból nagy baj lehet, ezért a kormányfő arra kért mindenkit, hogy hordja a maszkot, és tartsa a távolságot.

– Húsvét után egy-két nappal éri el a két és fél millió főt az első vakcinát megkapó magyarok száma, egy héttel később pedig már több mint hárommillióan szerzik meg a védettséghez szükséges első dózist – jelentette ki a kormányfő. Szavai szerint ez lehetővé teszi, hogy visszatérjünk a korábbi életünkhöz. – Az üzletek és szolgáltatások nyitvatartásának a rendjét – mint a négyzetméter-alapú nyitvatartás – már két hete közzétettük, az üzleteknek és a szolgáltatások üzemeltetőinek volt ideje felkészülni – fogalmazott Orbán Viktor. Hangsúlyozta: az ünnepek alatt fontos betartani a korlátozó intézkedéseket, mert még két-három hét, amíg várhatóan átbillen a járványgörbe, és a vakcinák kifejtik a pandémiát lassító hatásukat.

– Vannak, akik azt gondolják, hogy a zárásokkal meg lehet állítani a vírust: ők tévednek. Tavasszal az első és talán a második hullámot is meg lehetett állítani szigorúbb korlátozásokkal, de ez a brit mutáns más. Csak lassítani tudjuk, megállítani csak a vakcinával lehet – magyarázta a kormányfő.

Megjegyezte, hogy a németek, az osztrákok vagy a franciák egy fázissal mögöttünk vannak, mivel nekik nincs orosz és kínai vakcinájuk, hozzátéve, hogy ezek azok az országok, amelyek politikai kérdést csináltak a vakcinából. – Mi nem ezt tettük. Mi azt mondtuk, mindegy, hogy a macska fekete vagy fehér, csak fogja meg az egeret – közölte a kormányfő. Kiemelte: Nyugat-Európában van valamilyen – talán még a gyarmattartó időkből származó – felsőbbrendűségi érzés, hogy ők be akarják bizonyítani, hogy csak a saját erejükből is képesek orvosolni a problémát. Orbán Viktor viszont rámutatott, hogy más időket élünk, máshol jönnek létre a nagy gazdasági és tudományos potenciálok, ezért nem feladva a nyugati identitásunkat, de alkalmazkodunk ehhez a helyzethez mi is. Úgy véli, szamárság elzárkózni a keleti vakcináktól. Jelenleg nem a kevélység ideje van itt, hanem a szelídség ideje.

Orbán Viktor bűnnek nevezte az oltásellenes kampányt, mivel akit lebeszélnek a vakcina felvételéről, az meghalhat. – Ha valaki nem akar oltást, az az ő dolga, de ne próbáljon másokat is lebeszélni – fogalmazott a miniszterelnök, aki rámutatott, hogy bár a baloldal politikai hasznot remélve folytat oltásellenes kampányt, több baloldali politikus mégis beoltatta magát, akár az általuk támadott keleti vakcinák egyikével is. A kormányfő azt is felidézte, hogy a baloldal hagyományosan mindig külső erőkre támaszkodott, támaszkodik – Moszkvára, majd Brüsszelre – ezzel szemben a nemzeti politizálás azt jelenti, hogy a magyar világot a magyarok rendezik be, mi döntünk a saját életünket befolyásoló dolgokról. Annak kapcsán, hogy már 3,7 millióan regisztráltak az oltásra, Orbán hangsúlyozta: a 65 felettiek aránya magasabb a regisztráltak körében, és a 81 százalékát már be is oltották azoknak, akik kérték a vakcinát.

A miniszterelnök ismertette, hogy jelenleg két kérdéssel kell megbirkózni: az egyik ilyen, hogy lehet-e a 16 és 18 év közöttieket oltani vagy sem. Elmondása szerint Nyugaton már azt mondják, hogy lehet. – Nem mindegyik vakcinával ugyan, de a Pfizerrel lehet – fogalmazott a kormányfő. Hozzátette: a döntés előtt ezeknek a tudományos vitáknak az összegzését és az eredményét megvárja. – A másik dolog, ha elérjük, hogy a beoltottak száma három vagy három és fél millióra emelkedik, és sikerül megfékezni a halálozások számát, illetve a fertőzések száma is elkezd csökkenni: ezt hívom én átbillenésnek. Innentől kezdve adhatunk könnyítéseket azoknak, akiknek van oltási vagy fertőzésen átesettséget igazoló védettségi kártyája – szögezte le Orbán Viktor, aki arra is kitért, hogy idehaza a kötelező oltás a felnőttek esetében nem járható út.

Matteo Salvinivel és Mateusz Morawieckivel közösen a hagyományos, nemzeti alapú értékek védelmében akarnak létrehozni egy új politikai erőt – összegzett az olasz és lengyel politikusokkal tegnap történt találkozó kapcsán. – Azok képviseletét látja majd el ez a szövetség, akik olyan értékek mentén gondolkodnak, mint a nemzet, a család, a kereszténység vagy az emberi méltóság – közölte a miniszterelnök.

A csúcstalálkozóról Orbán Viktor elmondta: a legfontosabb oka ennek a találkozónak az volt, hogy a korábbi, hagyományos jobboldali, kereszténydemokrata pártok, de elsősorban az Európai Néppárt hosszú időre elkötelezte magát az európai baloldallal úgy, hogy föladta a tradicionális kereszténydemokrata értékeket. – Elfogadta az LMBTQ-őrületet, a nemzeti identitást lebecsüli, a nemzetek Európája helyett egy brüsszeli központú, föderális Európát képzel el, a migrációval szemben pedig nem akarja megvédeni a kontinensünket – sorolta a miniszterelnök, hangsúlyozva, hogy a jobb- és baloldal együttműködése valójában a baloldal programjának az elfogadásával valósult meg.

– Bár egyes kisebb kérdésekben vannak eltérő álláspontok, de a nagyobb jelentőségű ügyekben fel tudjuk ezeket oldani – fogalmazott a kormányfő, hozzátéve: a következő fél évben Európa meghatározó politikai folyamata lesz e nemzeti alapú szövetség felépítése.

A miniszterelnök közölte, hogy Pintér Sándor belügyminiszterrel arról egyeztetett, hogy az ünnepek alatt hogyan fogják ellenőrizni és irányítani a vírus elleni védekezést a kórházakban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.