Orbán Viktor: Mindenkinek lesz munkája

Meggyőződésem, hogyha valamikor, akkor most kell megvalósítani a stratégiai beruházásokat – jelentette ki Orbán Viktor az Országgyűlésben az azonnali kérdésekre adott válaszában. A miniszterelnök egyértelművé tette azt is, hogy minden egyes kórházban a védekezéshez szükséges összes eszköz egyheti, illetve már tíznapi mennyisége a raktárban készen áll, minden ezzel ellentétes állítás tényszerűen hamis.

Bákonyi Ádám - Bácskai Balázs
2020. 04. 28. 6:05
ORBÁN Viktor; SEMJÉN Zsolt
A parlamenti szócsatában a kormányfő Balliknak nevezte a baloldallal összefogó Jobbikot Fotó: MTI/Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tegnap napirend előtti felszólalásában ismét beszámolt az Ország­gyűlésnek a koronavírus elleni védekezést segítő védőfelszerelések beszerzéséről. – Húsz repülőgép és öt ­kamion szállított védőfelszereléseket az elmúlt héten Magyarországra – tájékoztatott a tárcavezető. Kiemelte: hazánkba érkezett több mint 9,5 millió sebészi, és több mint 234 ezer magasabb védelmet garantáló maszk. Eddig ezekből összesen 86 millió érkezett, és további több mint 62 millióra van szerződésünk. Izolációs köpenyekből, arcvédőkből több mint húszmillió érkezett az elmúlt héten. Emellett 215 lélegeztetőgépet importáltak.

Tegnap is érkezett egészségügyi védőfelszerelés-szállítmány Kínából
Fotó: Kormany.hu/Árvai Károly

– A tesztelés a WHO előírásainak megfelelően történik – mondta a miniszter, hozzátéve, hogy több mint egymillió teszt érkezett az elmúlt héten, további egymillió beszerzésére van szerződés. – Mintegy négyszázezer Favipiravir nevű gyógyszer érkezett hazánkba, és további ugyanennyire van szerződésünk – mondta a tárcavezető a koronavírus okozta megbetegedést gyógyító szerrel kapcsolatban. – A folyamatos szállítások biztosítani fogják a további igényeket, határon innen és túl is minden magyar számíthat ránk – fejezte be napirend előtti felszólalását Szijjártó Péter.

Hazug támadások

Az ellenzéki képviselők reagálásukban kifogásolták, hogy a védőfelszerelésből nem jut elég a kórházakba, idősotthonokba, önkormányzatokhoz, a munkájukat már most elvesztők pedig nem kapnak megfelelő segítséget. A kormánypárti honatyák ugyanakkor a vatikáni és a szomszédos országoknak nyújtott segítséget méltatták, az ellenzék felelősségéről pedig hangsúlyozták: hazug támadások sorozatát kapja a kormány, miközben védekezése eredményes, sikerült ellaposítani a járványgörbét.

Az azonnali kérdések idején Jakab Péter (Jobbik) azt fejtegette, hogy csak olyan beszélhet a dolgozók és a munkaadók egymás közti megegyezéséről, aki soha életében nem dolgozott a parlament falain kívül. A politikus „Mészáros-adó” bevezetését sürgette azokra vonatkozóan, akik „az elmúlt években kormányzati hátszéllel lettek piszok gazdagok”.

Orbán Viktor válaszában osztályharcosnak minősítette a Jobbik felfogását, mert egymásnak akarja fordítani a munkaadókat meg a munkavállalókat. – Azt értem, hogy önök most, hogy egy baloldali egységbe tömörültek a baloldali pártokkal, miről beszélnek, de a mi felfogásunk szerint nem osztályharcra, hanem megegyezésekre van szükség a gazdaságban – mondta. A kormányfő emlékeztetett, hogy Magyarországon a Jobbik az egyetlen olyan párt, amelyet „kilóra megvettek”. „Tehát ha mégis úgy gondolják, hogy szeretnének közadakozni, akkor beszéljék meg a gazdáik­kal, hogy mégis hogyan, miképpen”. Ha azonban ezt nem találnák elégségesnek, akkor az „újdonsült szövetségeseik vörösbáróival is válthatnának néhány szót” – fogalmazott a miniszterelnök. Szerinte a Jobbik régóta a baloldal szekerét tolja, valójában már nem is Jobbik, hanem „Ballik”, és Jakab Péter vezetése alatt vált véglegesen baloldalivá.

Három hónap

Keresztes László Lóránt (LMP) szerint tragédia van kibontakozóban, mivel már most ötven-hatvanezer ember veszítette el a munkáját, és újabb százezer ember kerülhet ilyen helyzetbe, eközben a gazdasági mentőcsomag pedig gyenge. – Meghosszabbítják-e az álláskeresési járadékot, hiszen ezek az emberek dolgozni akarnak – kérdezte Keresztes, aki egyúttal kérte, hogy állítsák le a nagyberuházásokat, többek között a Belgrád–Budapest-vasútvonal építését.

A parlamenti szócsatában a kormányfő Balliknak nevezte a baloldallal összefogó Jobbikot
Fotó: MTI/Kovács Tamás

– Meggyőződésem, hogyha valamikor, akkor most kell megvalósítani a stratégiai beruházásokat – válaszolta Orbán Viktor, hozzátéve: aki elveszti az állását, az három hónapig segélyt kap, mire az lejár, mindenkinek lesz munkája. – Nem lesz olyan, aki ne kapna munkaajánlatot a gazdaságból vagy a magyar államtól – közölte a kormányfő.

Lesz miről beszélni

Harangozó Tamás (MSZP) a Pesti úti állapotokkal kapcsolatban azt mondta, politikai lejáratásra használják az idősotthonban történteket, a kormánysajtó immár „gyilkosozza” Karácsonyt.

Orbán Viktor válaszában közölte: mindent megtesz annak érdekében, hogy a Pesti úti idősotthonban történt tragédia ne uralja a belpolitikát, de nem lehet szó nélkül elmenni amellett, hogy ebből az egyetlen intézményből került ki az elhalálozott betegek tíz százaléka. „Lesz miről beszélni itt a járvány végén” – mondta. A kórházi felszerelésekkel kapcsolatban a kormányfő egyértelművé tette, minden egyes kórházban a védekezéshez szükséges összes eszköz egyheti, illetve már tíznapi mennyisége a raktárban készen áll. – Ezt mindennap ellenőrzöm, mindennap meghallgatom a kórházparancsnokok összesített jelentését – közölte a kormányfő, hozzátéve, hogy minden ezzel ellentétes állítás tényszerűen hamis.

Pesti úti tragédia

A legfrissebb adatok szerint már 33 gondozott hunyt el a Pesti úti idősotthonban koronavírus-fertőzésben, és 295 gondozott, illetve 26 dolgozó lett fertőzött – közölte tegnap a Koronavirus.gov.hu a Facebookon. Azt írták: 25 idősotthonban jelent meg eddig a koronavírus. Tegnapi hír az is, hogy az Origó információi szerint rendőrségi eljárás indult, miután a Pesti úti idősek otthonában április elején elesett és két nap múlva a kórházban meghalt egy 86 éves idős asszony, akiről később kiderült, hogy rühes volt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.