Őrizetben Botka bizalmasa

Több százmilliós áfacsalás gyanújával őrizetbe vette a NAV Joób Márton szegedi MSZP-s önkormányzati képviselőt, Botka László bizalmasát – értesült az Origo.hu. Bár a Botka vezette önkormányzat szerint Joób ügyéről semmilyen ismeretük nem volt, azt mégis állították, hogy annak „semmi köze nincs a képviselői munkájához”. Információink szerint előzetes letartóztatás helyett Joóbot bűnügyi felügyelet alá helyezik, mert tizenegy gyermekes családapa.

Magyar Nemzet
2020. 07. 30. 5:50
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Adócsalás gyanújával vették őrizetbe Joób Mártont , aki a szegedi polgármester, Botka László legszűkebb köréhez tartozik és az önkormányzatban a család- és szociálpolitikáért, illetve sportért felelős tanácsnok. Joób a 2018-as választáson az MSZP és a Párbeszéd közös országgyűlési képviselőjelöltje volt Csongrád megye 2-es körzetében (Szeged), de B. a Fidesz–KDNP jelöltje megelőzte. Az Origo.hu úgy tudja, hogy a NAV már hosszabb ideje nyomozott a politikus ügyében. A NAV ugyanakkor annyit közölt, hogy folyamatban lévő ügyben nem nyilatkozhatnak. A Hír TV viszont úgy értesült, hogy a képviselő cégeinél az tűnt fel a NAV-nak, hogy a több milliárd forintos árbevételek után alig maradt nyereség. Az adóhatóság a túlzottan nagy összegű költségszámlák miatt kezdett vizsgálódni. A gyanú szerint több százmilliót csalhatott így el a tanácsnok.

A Botka László vezette szegedi önkormányzat azt közölte: megdöbbenve értesült Joób Márton ügyéről. Állításuk szerint arról semmilyen ismeretük nem volt, és annak „semmi köze nincs a képviselői munkájához”. Mint közleményükben fogalmaztak, remélik, hogy „a vállalkozói tevékenységével kapcsolatos hír nem igaz, és tisztázza magát a vádak alól.”

A polgármester tanácsnokát bűnügyi felügyelet alá helyezhetik
Fotó: Délmagyarország/Frank Yvette

Joób Márton 11 gyermekes apa, egykori élsportoló, önkormányzati képviselősége mellett két cégben érdekelt, a Műsorkalauz Kft.-ben 66, a Sálem Kft.-ben pedig hetvenszázalékos részesedése van. Ezek a cégek adják ki és terjesztik a Szeged és környéki ingyenes hirdető újságot. Az Opten szerint a Műsorkalauz Kft.-nek 2014 és 2018 között évente 200-300 millió forint bevétele volt. Az adózás előtti eredménye egyszer érte el a tízmillió forintot. A másik családi cég, a Sálem Kft. árbevétele 2018-ban ugrott meg jelentősen, néhány százezer forintról előbb 133, majd 2019-ben 326 millióra. Adózás előtti eredményük még ebben az évben sem érte el a tízmillió forintot.

Nem ez az első olyan botrány a Botka vezette szegedi városházán, amelyben a polgármester emberei büntetőügybe keverednek. A VIP parkolóbérletek miatt a korábbi címzetes főjegyzőt, egy alpolgármestert és Botka kabinetvezetőjét is elítélték.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.