Örül a meglopott írónő, hogy a PestiSrácok sajtópert nyert az RTL Klubbal szemben

Örömmel értesült arról, hogy a PestiSrácok.hu a Balsai István Ügyvédi Iroda képviseletében megnyerte az RTL Klub által indított sajtópert – nyilatkozta a PestiSrácoknak Köbli Viktória, akinek regényét a tévécsatorna ellopta, és az engedélye nélkül forgatott abból egy televíziós sorozatot. Az írónőt nem lepte meg a Fővárosi Ítélőtábla napokban meghozott jogerős döntése, és kortárs magyar íróként hisz abban, hogy az igazság győz, és ezzel összhangban zárul le a történtek miatt indított, folyamatban lévő büntetőeljárás is.

Forrás: Pestisrácok.hu2021. 04. 10. 10:04
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Örömmel értesültem arról, hogy a Pesti Srácok – a Balsai István Ügyvédi Iroda képviseletében – megnyerte az RTL Klub által indított sajtópert. Nem lepett meg a Fővárosi Ítélőtábla döntése, tekintve, hogy ügyemben, a leghitelesebb szervezet, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala mellett működő Szerzői Jogi Szakértői Testület által kiadott két szakvélemény is – ebből az egyik a büntetőeljárás keretén belül a nyomozóhatóság megkeresésére – minden kétséget kizáróan állapította meg a szerzői jogi jogsértést, a plágiumot. Kortárs magyar íróként hiszek abban, hogy az igazság győz, és ezzel összhangban zárul le a folyamatban lévő büntető eljárás is. Gratulálok a Pesti Srácoknak!

– nyilatkozta a PestiSrácok megkeresésére Köbli Viktória (Képünkön. Forrás: PestiSrácok.hu).

A Fővárosi Ítélőtábla jogerősen is elutasította az RTL Klub által a PestiSrácok.hu ellen indított helyreigazítási pert, amelyben a tévécsatorna azt kifogásolta, hogy leírtuk: ellopták Köbli Viktória ötletét, és abból az írónő engedélye nélkül forgatták le az Oltári csajok című sorozatukat. A jogász végzettségű hölgy a kislányával otthon töltött évei alatt, 2012-től kezdte el írni a Szerelemkereső című, nőknek szóló regényét. A több évnyi munka úgy gondolta, hogy a regényét elsőként a mozivásznon lenne érdemes bemutatni, és majd csak azután könyv formájában, épp ezért fordult a műve szakszerű levédetése után az ország vezető producereihez 2016-ban.

ÓRIÁSPLAKÁTON JÖTT VELE SZEMBE A SAJÁT MŰVE

Annak ellenére, hogy a producerek számára kiküldött anyagok alapján a regény filmadaptációs projektje kútba esett, 2017. nyár elején, amikor Köbli Viktória lányával épp az óvodába sétált, egy órásplakáton látta visszaköszönni regénye karaktereit, de a reklámplakáton a Szerelemkereső cím helyett már Oltári csajok szerepelt. Az írónő rövidesen értesülhetett a médiából arról, hogy az RTL magyarországi programigazgatója büszkélkedik a csatorna új telenovella-sorozatával, amellyel megmutathatják anyavállalatuknak, hogy érdemes ilyen jellegű, tisztán magyar produkciók elkészítését finanszírozni.

Egyszer a magyar RTL történetében már volt ilyen, méghozzá egy hasonló sorozat, de mégis azt kell mondanom, hogy igazi telenovellát, amit Magyarországon írnak magyar írók, kifejezetten a magyar nézőknek készült, kifejezetten magyar alkotókkal és magyar színészekkel, ilyen még nem volt, most lesz, ez az Oltári csajok

 

– nyilatkozta akkor Kolosi Péter, aki azt a körülményt már nagyvonalúan elhallgatta a nyilvánosság elől, hogy az Oltári csajok alapjául ugyan valóban magyar alkotó munkáját használták, de Köbli Viktória neve helyett Kalamár Tamás neve fémjelezte a produkciót. Bár az írónő tisztában volt azzal, hogy a számos producerhez eljuttatott, jogvédelem alatt álló regényét egyszerűen ellopták tőle, ugyanakkor tudta, hogy egy globális médiacéggel szemben harcba bocsátkozni az esetek többségében öngyilkos küldetés. A végső szót mégis a kislánya mondta ki.

 

Elmondtam a kislányomnak, hogy mi történt velem és azt is megosztottam vele, hogy mit jelent, ha kiállok az igazamért, de ő azt mondta nekem, hogy csináljam

 

emlékezett vissza az édesanya arra a beszélgetésre, amikor eldöntötte, hogy belevág az immár negyedik éve tartó küzdelmébe. Ügyvédet fogadott és ügyvédi levélben fordult az RTL Klub vezérigazgatójához, aki a megkeresést már az ügy legelején Kolosi Péterhez, mint az illetékes vezetőhöz irányította. A programigazgató azonban a készséges, kompromisszumkész és együttműködést ajánló írónő többedik hivatalos megkeresését is – Köbli Viktória visszaemlékezése szerint – pökhendi magaslatokból, lenézően utasította vissza.

Az ügyben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal 2019. március 12-én szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok vétsége miatt nyomozást rendelt el. A hatóság kirendelése alapján 2019. június 11-én a Szerzői Jogi Szakértői Testület szakértői véleményt készített, amelyben összességében megállapíthatónak tartotta a regényből a forgatókönyvbe, illetve a filmsorozatba való szövegszerű átvételeket. A szakvélemény szerint a jellemzések, kifejezések olyan nagy számában van egyezés a két vizsgált mű között, amely az adott történettípusban nem nyilvánvaló, és ez nem lehet véletlen, az engedély nélküli megfilmesítés tehát kétségkívül megtörtént.

A cikk megjelenése után a magyarországi RTL Klub, annak német érdekeltségű – de luxemburgi adóparadicsomban bejegyzett – tulajdonosa, valamint Kolosi Péter programigazgató helyreigazítási pert indított a PestiSrácok.hu ellen. Többek között nehezményezték, hogy azt írtuk: ellopták a forgatókönyvet, Kolosi pökhendi módon viselkedett, az RTL pedig a törvények fölött állónak képzelte magát.

 

ANNYI AZ EGYEZÉS, HOGY AZ NEM LEHET VÉLETLEN

Először az első fokon eljáró Fővárosi Törvényszék utasította el a keresetet, amely tavaly októberben kétszázötvennégyezer forintos perköltség megfizetésére is kötelezte a felpereseket. A bíróság valós tényként fogadta el, hogy Köbli Viktória bejegyzett művel rendelkezik, amelyet megküldött a felperesekkel kapcsolatban álló producernek. Továbbá tény, hogy két szakértői vélemény is megállapította, hogy az engedély nélküli megfilmesítés kétségtelenül megtörtént, a sorozatot a műsorrendből kivették, és az állított jogsértés miatt büntetőeljárás van folyamatban. Az elsőfokú bíróság végkövetkeztetése szerint cikkünk tényeken és azokból levont ok-okozati következtetéseken alapult, egyes újságírói értékítéletek ellen pedig nincs helye helyreigazításnak. Kolosiék egyébként a számukra kedvezőtlen nézettségi adatokkal magyarázták azt, hogy a már leforgatott sorozatot kivették a műsorrendből.

A teljes cikket IDE KATTINTVA olvashatja.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.