Őrzik a helyeket, hol sírjaink domborulnak

Különleges irodalmi sétákkal készülnek az egyik legkeresettebb idegenforgalmi célponttá vált Fiumei úti sírkertben a költészet napjára, a kiemelt program a Sebő együttes koncertje lesz József Attila sírjánál — mondta el lapunknak a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója. Radnainé Fogarasi Katalin arról is beszélt, hogy ha a helyreállítás a jelenlegi ütemben folyik, a világörökség része címre esélyes Salgótarjáni utcai zsidó temető nagy része három éven belül megújul.

2019. 04. 06. 7:41
null
A főigazgató és az intézet munkatársai már a május 11-i emléknapra készülnek Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A nemzeti ünnepen a Magyar Érdemrend középkeresztje polgári tagozata kitüntetést vehette át a miniszterelnöktől, a házelnöktől és a köztársasági elnöktől. Az indokolás szerint a nemzeti és történelmi emlékhelyek megóvása és megbecsültségének növelése érdekében végzett kimagasló színvonalú munkája elismeréseként. Akár a Fiumei úti sírkert nemzetközi hírűvé tétele is lehetett volna a fő indok. Nem így van?

– Talán még nem ment át annyira a köztudatba, hogy a Fiumei úti sírkert éppúgy az egyik nemzeti emlékhely, mint az Országház és környéke, a székesfehérvári romkert vagy a mohácsi emlékpark. Tehát a Nemzeti Örökség Intézete (Nöri) központjának is otthont adó temető ismertségének, hírnevének növelése, öregbítése természetszerűleg szintén szerves része, egyik fontos eleme volt a megtisztelő elismerésnek. Én azonban úgy fogom fel ezt az érdemrendet, hogy nemcsak az én tevékenységemet, hanem az egész intézet széles munkatársi közösségének a szívvel-lélekkel végzett munkáját díjazták vele az ország vezetői. Igazi kollektíva, összetartó csapat alakult ki az utóbbi években, és ennek köszönhető, hogy ha kell, nálunk az ünnepnapokon is mindenki éppúgy nyolc-tíz órát dolgozik, mint hét közben. A Nöri eseményei, megemlékezései – mint például az emlékhelyek napja, október 23., november 4., vagy az egyik számunkra legfontosabb ünnep, a halottak napja – ugyanis munkaszüneti napra esik. Büszkék vagyunk rá, hogy a legrangosabb külföldi turisztikai magazinok, portálok magyarországi, budapesti programajánlataiban kiemelt helyen szerepel a Fiumei úti sírkert, ami így az egyik legkeresettebb idegenforgalmi célponttá vált. Holott ezért sohasem fizettünk, semmilyen költséges reklámhadjáratot nem folytattunk.

– Nemsokára, április 11-én itt a költészet napja, készülnek-e valamilyen újdonsággal, különleges meglepetéssel?

– A meglepetés azért meglepetés, hogy ne lehessen mindent tudni róla előre. Annyi azért elmondható: különleges irodalmi sétákkal készülünk. A kiemelt program a Sebő együttes koncertje lesz 17 órakor József Attila sírjánál, amire minden érdeklődőt szeretettel várunk.

– Igaz, kicsit odébb van még, de hasonlóan pozitív várakozásokkal tekintenek a május 11-i emlékhelyek napja elé is?

– Feltétlenül. A felfokozott érdeklődést jelzi, hogy az idei esztendőben négy év óta – amióta megrendezzük az emléknapot – először vesz részt majdnem az összes történelmi és nemzeti emlékhely, hiszen 99 százalékuk készül valamilyen önálló eseménnyel. Minderről százezer példányban jelentetünk meg részletes programfüzetet. A rendezvény fővédnöke idén is Kövér László, az Országgyűlés elnöke. A megnyitóünnepség helyszíne változott: idén először Esztergomban lesz. A beharangozó sajtótájékoztatót szintén vidéken tartjuk, mégpedig Székesfehérváron, amit az is indokolttá tesz, hogy a pákozdi nemzeti emlékhellyel közösen minden alkalommal kétnapos eseményt rendeznek. Változatlanul a Fiumei úti sírkertben lesz viszont az esti záróünnepség, amelyet az tesz különösen emlékezetessé, hogy a Kossuth-díjas Mága Zoltán hegedűművész ad zenekarával koncertet. Talán mondani sem kell, hogy mint minden rendezvényünk, ez is családbarát lesz, vagyis ingyenes.

A főigazgató és az intézet munkatársai már a május 11-i emléknapra készülnek
Fotó: Mirkó István

– Hogy áll a Salgótarjáni utcai zsidó temető felújítása? Mikorra várható az átfogó renoválás befejezése?

– Évek óta folyamatosan zajlik, de az évtizedek alatt olyan elhanyagolt állapotba került ez a felbecsülhetetlen értékű műemlékegyüttes, hogy sok milliárd forintos kormányzati ráfordítást igényel a rendbehozatala. Magyarország kormányának fontos az ország egyik legkülönlegesebb sírkertjének megóvása, és számunkra megtisztelő bizalommal támogatnak minket immár három éve. Amikor átvettük a felügyeletét, gondozását, be kellett zárni, mert a mauzóleumok állapota miatt életveszélyes volt. Mára nagyrészt látogatható, egyre több járható utat nyitnunk meg benne, és nem tudunk annyi idegenvezetést meghirdetni, hogy ne teljen be a létszám pillanatokon belül. Nem csoda, hiszen az ország felívelő nagy korszakának relikviái tekinthetők meg itt egy kultúrtörténeti sétán. A magyar zsidó arisztokrácia és polgári középosztály családjai­nak színe-java nyugszik itt, a Lajta Béla és más kiváló építészek, neves szobrászok által tervezett nyughelyekben. De hogy a második kérdésére is válaszoljak: ha a helyreállítás a jelenlegi ütemben folyik, három éven belül elmondhatjuk, hogy a temető nagy része megújult. Nagyon bízom abban is, hogy hamarosan a világörökség része címet is elnyeri. Hangsúlyozni szeretném azonban, hogy nemcsak a Fiumei úti sírkert és a Salgótarjáni utcai zsidó temető sírjainak megőrzése a Nöri feladata, hanem annak az országosan több mint hatezer sírnak is, amelyet ma a Nemzeti Sírkert részének tekintünk. Főként a kistelepüléseknek igyekszünk segíteni, hiszen ott sokszor kisebb az anyagi tehetség nemzetünk nagyjai végső nyughelyei­nek méltó megőrzésére.

– Van olyan sír, amelynek rendbehozatala évforduló vagy más ok miatt kiemelt figyelmet kap a közeljövőben?

– Igen, Hajós Alfréd síremlékének felújítása például azért lesz éppen most, mert nyáron Magyarországon rendezik az úgynevezett Maccabi Játékokat. Talán nem tudja mindenki, hogy Hajós Alfréd nemcsak hazánk első olimpiai bajnoka volt, hanem kiváló építész is, többek között a Margitszigeti Sportuszoda tervezője. A síremléke hatalmas mauzóleum, szintén jelentős építészeti alkotás.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.