Pannon vadon a Ligetben

A Pannon Park biodómjának négy kupolájából kettőre már felhelyezték a speciális fény­áteresztő ponyvákat, s hamarosan elkezdődnek a belsőépítészeti munkák.

2019. 05. 08. 10:33
null
Cápamedence is lesz a kupolák alatt Fotó: MTI/Kovács Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A Fővárosi Állat- és Növénykertben épülő Pannon Park központi építménye, a biodóm – a járókelők számára is jól látható – négy kupolájából kettőre már felhelyezték a speciális fény­áteresztő ponyvákat, s hamarosan elkezdődnek a belsőépítészeti munkák, valamint a kifutók kialakítása is – tájékoztatta tegnap lapunkat az állatkert szóvivője a Liget Budapest program részeként megvalósuló beruházás állásáról.

Hanga Zoltán elmondta: ütemterv szerint halad a majdani Pannon-tenger akvárium kialakítása is. – Ebben az akváriumban számos medence lesz, amelyek közül a legnagyobbnak – az óriás cápamedencének – nemrég került a helyére a 13 tonnás, gigantikus akril – vagyis plexiből készült, tökéletesen átlátszó – betekintőablaka, illetve a hengeres medencéhez szükséges méretes akrilhenger is – számolt be róla a szóvivő.

Megjegyezte: a cápamedence több mint kétmillió liter tengervizet fogad majd be, vagyis nagyobb lesz, mint az ország jelenlegi két legnagyobb tengervizes medencéje együttvéve. – A legnagyobb, 23 centiméteres vastagságú betekintőablak enyhén ívelt, négyszögletes táblája több mint négy méter magas, a szélessége pedig a tíz métert is meghaladja – vázolta Hanga Zoltán a közel 13 tonnás elem méreteit.

Cápamedence is lesz a kupolák alatt
Fotó: MTI/Kovács Attila

Az előreláthatólag 2020 végére elkészülő öthektáros parkban az egykori pannon ősvadon élővilágát kívánják feleleveníteni, amely jelentősen eltér a Kárpát-medencében napjainkban található flórától és faunától. A földtörténeti múltban térségünk szárazulatain egyebek mellett ősi orrszarvúfélék, ormányosok, emberszabásúak, a vizekben pedig többek között ősi tengeri tehenek, cápák és más érdekes állatok is éltek. A Pannon Parkból 1,7 hektárt tesz majd ki a belső tereket magában foglaló biodóm. Utóbbi belső terét alkotó kifutókat, sétányokat, valamint dús növényzetű parkrészeket gyakorlatilag egy hatalmas búra fedi be.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.