Sietnie kell annak, aki még nem választott nyári tábort a gyereknek

A jövő héten kezdődő nyári iskolai szünetben akár kétszázezer gyermek is táborozhat. Ám az a szülő, aki csak most kezd böngészni a lehetőségek között, jobb, ha igyekszik, mert a meghirdetett helyek csaknem nyolcvan százalékát már lefoglalták. Az árak a tavalyiak: az egyhetes napközis táborért átlagosan 35 ezer, az ottalvósért 56 ezer forintot kell fizetni. Az Erzsébet-táborok ennél jóval kevesebbet, csak napi száz forintot vonnak el a családi kasszából.

2021. 06. 12. 17:27
null
Napközis Erzsébet tábor Zsámbokon. Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén újra meg lehet tartani az ottalvós gyerektáborokat – jelentette be május 17-én Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

Fő szabály szerint a gyermekek egészségügyi állapotáról a szülőknek kell nyilatkozniuk, a táborszervezőknél viszont kell hogy legyen oltási igazolvány.

Nagy az érdeklődés

A bejelentést rengetegen várták, hiszen a tavalyi kimaradt év után várhatóan sok gyerek fog táborozni menni idén. Már 2020-ban is óriási volt az érdeklődés a táborok iránt, azonban a koronavírus miatt végül csak napközis rendszerben lehetett „üdülni” küldeni a gyermekeket. Az idei nyár a múlt évinél jóval több gyermeknek tartogat élménydús táborozást, ami átlagosan 80 százalékos táborhelyfoglaltságot jelent – írta meg lapunk a Táborfigyelő.hu közleménye alapján a néhány nappal ezelőtti foglaltsági arányt.

Ez azt jelenti, hogy

idén nyáron akár kétszázezer gyermek is táborozhat majd.

Az idézett honlapon idén csaknem kétszázötven tábor közül lehet választani. Az ország minden pontján és a főváros legtöbb kerületében is szerveznek táborokat nyáron. A honvédség minden évben megszervezett tábora mellett a hagyományos balatoni vitorlástáborokon keresztül a legkülönfélébb detektívtáborok, kalandtáborok, de akár programozótáborok is elérhetők. A III. kerületben például drónprogramozó ottalvós tábor is lesz, a szervezők ígérete szerint természetjárással összekötve. A legnépszerűbbek idén is a sporttáborok, melyekből van evezős-, táncos-, tenisz- vagy éppen úszótábor, de idesorolhatók a kalandtáborok is.

Külön kategóriába esnek a nyelvi táborok, ahol nyelvtanulással tölthetik a nyári szünidő egy részét a gyermekek. Budapesten rengeteg ilyen lehetőség van, de hirdetnek kiutazós táborokat is, melyekben az adott nyelvterületen gyakorolhatják az idegen nyelveket a táborlakók. Nagyszámú művészeti tábort is hirdetnek, a klasszikus fotós-, kézműves-, színházi táborok mellett akár rajzfilmkészítő táborba is küldhetők az erre fogékony gyermekek, akik a végén pendrive-on vihetik haza alkotásaikat. Valószínűleg idén is nagyon népszerűek lesznek az „állatos táborok”, mint például a lovastábor, de a Budapesti Állatkertben például Zoo-táborra is lehet jelentkezni. Balatonfüreden kombinált tábort is hirdetnek, a sportos kalandtáborban angol és spanyol nyelven tanulhatnak a vállalkozó kedvű lurkók.

A megnyíló ottalvós lehetőségekkel együtt tízből hat család továbbra is napközis tábort választ

– írtuk korábbi cikkünkben.

Az árak többnyire változatlanok

Az árak a tavalyihoz képest nem nőttek, az egyhetes napközis táborért átlagosan 35, az ottalvósért 56 ezer forintot kell fizetni, a legtöbb helyen testvérek egyidejű táborozása esetén 10-20 százalékos kedvezményt is biztosítanak. Egy kétgyermekes család így nagyjából százezer forintért tudja elhelyezni gyermekeit, amennyiben egy hétre a szülők a gyermekek nélkül kapcsolódnának ki, a napközis táborokkal pedig a gyermekfelügyeletet tudják egyszerűen megoldani a szülők. Régiónként nagy különbségek lehetnek, lapunk más forrásból szerzett információja szerint a „nyaralási luxuskörülményeket ígérő” balatoni táborok drágábbak a nem vízpart közelieknél. Összességében elmondható, hogy mára a szülőknek a minőség legfontosabb, a legtöbben már nem ár alapján döntenek. Idén húsz százalékkal magasabb a táborfoglalások száma, ami azt jelzi, hogy a „tábori piac” át tudta vészelni a koronavírus negatív hatásait – írta a Táborfigyelő.hu.

Napközis Erzsébet-tábor Zsámbokon
Fotó: Kurucz Árpád

Felújítva nyitnak újra az Erzsébet-táborok

Jóval kevesebb pénzbe – jelképesen napi száz forintba – kerülnek az idén újra megszervezett Erzsébet-táborok. Zánkán egész nyáron megújult és kibővített táborhely várja a gyerekeket, Fonyódligetre pedig augusztusban érkezhetnek az első csoportok.

Zánkán egyszerre 3400 gyermek tud majd üdülni, a személyzettel együtt négyezer ember lesz ott egy időben.

– Összesen 14 lakóépületünk van, fürdőszobával, fűthető szobákkal, ezenkívül készül egy komplett játszóház. Gyakorlatilag Közép-Európa legnagyobb konyháját és éttermét építettük meg, sportcsarnok, színházterem is létesült, a strand is megújult, ezzel együtt a kikötő is kibővült – nyilatkozta korábban lapunknak Hornyák Tibor, az Erzsébet Alapítvány elnöke. Hozzátette: innen indulnak majd a sárkányhajós (evezős) és sétahajós programok, idéntől két saját hajójuk is lesz. – Ezenfelül olyan lidókat készítettünk, amelyek homokostengerpart-szerű strandot alkotnak, ezzel egy XXI. századi gyerekparadicsom jött létre – összegezte Hornyák Tibor. Arról is beszélt, hogy idén akár ősszel is folytatódhat majd a táboroztatás a Balaton partján. Az Erzsébet-táborokba egyébként iskolai vagy egyéb intézményen keresztüli jelentkezésre van lehetőség.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.