Szerdán szavazhat Deutsch Tamás kizárásáról a néppárt

Az Európai Néppárt EP-frakciója levélben értesítette a tagokat arról, hogy szerdán szavazhatnak Deutsch Tamásnak, a Fidesz–KDNP delegációvezetőjének kizárásáról, értesült lapunk. Az egyelőre lehetőségként beharangozott voksolásról a politikai csoport vezetése mondja ki az utolsó szót – ez hétfőn vagy kedden történhet meg.

2020. 12. 14. 10:25
null
A Fidesz-KDNP delegációvezetője és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az EP-ben. Forrás: Európai Parlament
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Míg múlt héten napirendre sem került Deutsch Tamás kizárásának ügye az Európai Néppárt európai parlamenti frakciójában,

a politikai csoport most szerdán már átfogóan megvitatja a Fidesz–KDNP delegációvezetőjének ügyét, és lehetséges, hogy a képviselők szavaznak is a Fidesz egyik alapítójának kizárásáról. A néppárt eljárási szabályainak megfelelően a tagokat ugyanis előre értesítették a voksolás kitűzésének lehetőségéről.

Utóbbi teljes egészében a politikai csoport vezetésének hatáskörébe tartozik. Manfred Weber frakcióvezető, illetve a kilenc néppárti frakcióvezető-helyettes hétfőn és kedden is összeülnek – ekkor születhet döntés a kizárási szavazás tényleges megtartásáról.

Lapunk látta az információs levelet, amelyben az eljárás menetét ismertetik az EP-képviselőkkel. Eszerint amennyiben sor kerül a Deutsch Tamásról szóló voksolásra, a frakciónak nemcsak a kizárandó képviselőt, de a vele azonos nemzetiségű párttársakat is meg kell majd hallgatnia.

A szavazás titkos lenne, a járványhelyzet miatt online is beküldhetők a voksok. A néppárti politikusok tizenöt percig adhatnák le a szavazataikat, ezután rögtön ismertetnék is az eredményt. Adott tag kizárásához kétharmados többséggel, a szavazásra jogosult képviselők legalább ötven százalékának jelenlétében döntenek.

Deutsch Tamás és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az EP-ben
Fotó: Európai Parlament

Pedig bocsánatkérés is volt már

Deutsch Tamás lehetséges kizárása azután került terítékre a frakcióban, hogy a politikus a Magyar Nemzetnek adott korábbi interjúban kritikával illette a frakcióvezetőt, és az általa védelembe vett jogállamisági mechanizmust. „A Gestapo és az ÁVH is azt mondta, ami most a tervezett mechanizmussal kapcsolatban rendszeresen elhangzik: akinek nincs takargatnivalója, annak nincs félnivalója” – fogalmazott akkor Deutsch Tamás egy Manfred Weber-idézetre reagálva.

A Fidesz politikusa később bocsánatot is kért Webertől, mint mondta, nem a személyét bírálta, hanem egy eljárásmódot.

Noha a néppárt liberális szárnya már múlt héten szavazott volna a kizárásról, az akkori frakcióülésen csak pár percet szántak az ügynek. Az ülést követően Deutsch Tamás lapunknak nyilatkozott: azt mondta, hogy a bevándorlás jelentette európai sorskérdésben alapvető véleménykülönbség van a pártcsaládon belül. Hangot adott annak is, hogy a költségvetési alku végrehajtását övező viták miatt rendkívül szerencsétlen az időzítése a kizárási kezdeményezésnek. (Noha az állam- és kormányfők múlt csütörtökön végső egyezségre jutottak az 1800 milliárd eurós csomag feltételrendszeréről, a balliberális többségű EP azt a héten állásfoglalásban tervezi bírálni.)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.