Újranyitnak a mozik, az állatkertek és a szabadidős létesítmények

Szombaton újranyitnak és védettségi igazolvánnyal látogathatóak lesznek a vendéglátóhelyek belső terei, valamint a mozik, az állatkertek és a szabadidős létesítmények is. Akiknek van védettségi igazolványuk, azoknak látogathatóak lesznek a szállodák, valamint a kulturális és sportrendezvények, a kiskorúak pedig felnőtt, nagykorú rokon kíséretében szintén látogathatják ezeket a helyeket.

Magyar Nemzet
2021. 05. 01. 6:58
null
202000505 Veszprém Újranyitott a veszprémi Kittenberger Kálmán Növény- és Vadaspark Magyar Nemzet fotó: Mirkó István (MI) Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorban pénteken elmondta, hogy az operatív törzs péntek reggeli ülésén áttekintették a járványhelyzet alakulását és a lakosság átoltottságának tekintetében látható, hogy már csütörtökön átlépte a 3,9 millió főt az első vakcinát megkapók száma, pénteken pedig eléri a négymillió főt. Ez tegnap délután meg is történt.

Ezzel párhuzamosan éjfélre módosul a kijárási tilalom időpontjának kezdete, a vendéglátóhelyek pedig este 11 óráig lehetnek nyitva. A miniszterelnök arra is emlékeztetett, hogy továbbra sem vagyunk túl a járványon, ezért a közösség védelmét szolgáló szabályokat be kell tartani.

Szombaton újranyitnak a vendéglátók belső terei, a mozik, az állatkertek és más szabadidős létesítmények is
Fotó: Archív

A maszkviselés szabályozásának változásáról az operatív törzs adott tájékoztatást pénteken: a vendéglátóüzletben, a szálláshelyeken és szabadidős létesítményeken, illetve a kaszinókban foglalkoztatott személyek, amennyiben nem tudják igazolni a védettségüket, kötelesek a védőmaszk használatára.

A megnyíló helyszínekre védettségi igazolvánnyal látogató felnőtteknek és gyermekeknek nem kötelező a maszk használata, azonban közterületen, az üzletekben és a tömegközlekedésen továbbra érvényben marad a kötelező maszkviselés.

Az edzőtermekbe és uszodákba kizárólag a védettségi igazolvánnyal rendelkezők és a tizennyolc éven aluliak mehetnek. – A jégpályák, az uszodák, az edző- és fitnesztermek, valamint a sportlétesítmények versenyfelkészülés céljából vagy sportrendezvényen versenyzés céljából a tizennyolcadik évét betöltött versenysportolóknak és felkészítőiknek látogathatók. A maszkviselés nekik nem kötelező – hangzott el a sajtótájékoztatón.

A külföldre utazás lehetősége kapcsán a miniszterelnök elmondta: a kormány azon dolgozik, hogy a számunkra fontos országokkal kölcsönösen elfogadják a másik fél védettségi igazolványait.

– Szijjártó Péter külügyminiszter urat felhatalmaztuk arra, hogy kétoldalú megállapodásokat kössön a nekünk fontos országokkal. Montenegróval és Szerbiával ezt meg is kötöttük, de tárgyalunk a többi országgal is, először a szomszédos országokkal, majd a többiekkel is – tudatta a kormányfő.

A kínai oltóanyagról elterjedt tévhit eloszlatására Orbán Viktor hangsúlyozta: a kínai vakcinával oltottak is szabadon utazhatnak majd a nyár során. – Biztosak lehetünk abban, hogy semmilyen korlátozás nem lesz.

Akármilyen vakcinával oltottak be egy magyar embert, mindenképpen tud majd utazni – nyomatékosította Orbán Viktor.

A védettségi igazolvánnyal kapcsolatban felmerült alkotmányos vitákkal összefüggésben Orbán Viktor elmondta: miután ezeket megvizsgálták, nem látják megalapozottnak, ezért a védettségi igazolvány működni fog idehaza.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.