Sztojka Ivánt nem engedné szabadon az ügyész

Sztojkát a 2009-es, Veszprémben történt Cozma-gyilkosság bűnsegédjeként 13 év fegyházra ítélték.

2020. 05. 07. 11:05
null
Budapest, 2012. október 1. Az elsõrendû vádlott, Raffael Sándor bilincsét veszi le egy fegyõr a Cozma-ügy határozathozatalán a Kúria tárgyalótermében 2012. október 1-jén. A Kúria részben megváltoztatta a jogerõs ítéletet és Sztojka Iván harmadrendû vádlott büntetését 8 évrõl 13 évre súlyosbította. Az elsõ- és másodrendû vádlott jogerõsen kiszabott 18-18 éves szabadságvesztését helybenhagyta a legfelsõbb bírói fórum. MTI Fotó: Beliczay László Fotó: Beliczay László
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bűnismétlés reális veszélye, áldozata megfélemlítésének veszélye, befolyásolása és a bizonyítás meghiúsításának veszélye miatt nem tartaná szerencsésnek az illetékes ügyész a Sztojka Iván néven közismertté vált bűnöző szabadlábra helyezését. Sztojkát a 2009-es, Veszprémben történt Cozma-gyilkosság bűnsegédjeként – Marian Cozma román állampolgárságű kézilabdajátékost halálra késelte az Enyingről érkezett társaság – 13 év fegyházra ítélték. A bűnöző a fegyházban megváltoztatta a nevét, és 2018-ban már S. Istvánként, jó magaviselete okán, feltételesen szabadult. Szabadlábon azonban ott folytatta, ahol a gyilkosság után abbahagyta. Tavaly a Nemzeti Nyomozó Iroda székesfehérvári regionális osztályának nyomozói elfogták; az alapos gyanú szerint egy nőt kényszerített prostutícióra, múlt héten pedig emberkereskedelemmel is meggyanúsították.

A Fejér Megyei Főügyészség mai közleménye szerint kizsákmányolás céljából elkövetett emberkereskedelem bűntette és más bűncselekmény miatt indítványozta annak a férfinak – S. Istvánnak, azaz Sztojka Ivánnak – a letartóztatása meghosszabbítását, aki a sértettet szexuális cselekmény végzésére bírta rá, abból származóan rendszeres jövedelemre tett szert, magát a prostitúciót végző személlyel kitartatta. A nyomozás adatai szerint a terhelt 2019. márciusától augusztusáig a sértettet azért, hogy a férfi rendszeres jövedelemre tegyen szert, prostitúcióra bírta rá. A sértett a szexuális cselekmény végzéséből származó jövedelmét a férfi utasítására neki átadta, így a gyanúsított életvitelét abból fedezte.

A terhelt több alkalommal volt büntetve, az eljárás tárgyát képező cselekményeket visszaesőként, feltételes szabadsága hatálya alatt követte el. Figyelemmel a gyanúsított előéletére, valamint arra, hogy a cselekményt hosszabb időn keresztül, folytatólagosan követte el, esetében fennáll a bűnismétlés reális veszélye. Alaposan feltehető továbbá, hogy a férfi a sértettet megfélemlítené, jogellenesen befolyásolná, a bizonyítás meghiúsítására törekedne.

Amennyiben a bíróságon bizonyítást nyer a bűncselekmények elkövetése, Sztojka akár 20 évet is kaphat, valamint teljes egészében ki kell töltenie a Cosma-gyilkosságért kapott büntetését.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.