Több fegyelmet kérnek a budapesti lakosságtól

Fokozott fegyelmezettségre és együttműködésre van szükség, ha nem akarjuk, hogy a fővárosban robbanásszerűen megemelkedjen a koronavírussal fertőzöttek száma – hangzott el az operatív törzs tegnapi ülésén. Az egészségügyi dolgozók a világon mindenhol jobban ki vannak téve a fertőzésveszélynek, ezért is fontos a megfelelő védőfelszerelés, amelyből újabb szállítmány érkezett a hét végén hazánkba.

Szilágyi Anna
2020. 04. 06. 6:34
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy a kockázata annak, hogy Budapesten berobban a koronavírus-járvány, az adatok szerint ugyanis az ország összes regisztrált fertőzöttje közül 42 százalék él itt, Pest megyét is beleszámítva pedig 62 százalék – hívta fel a figyelmet az országos tiszti főorvos az operatív törzs tegnapi sajtótájékoztatóján. Müller Cecília szerint fokozott fegyelmezettségre és együttműködésre van szükség, hogy elkerüljük ezt. – Azt tapasztaljuk, hogy sokan nem veszik komolyan a kijárási korlátozásokat. Az idősek, ha tehetik, továbbra is maradjanak otthon, csak akkor menjenek ki a lakásból, ha valóban nincs más lehetőség – hangsúlyozta. A fiatalokhoz szólva azt mondta, kerüljék a csoportos találkozásokat, a baráti összejöveteleket.

– Az elmúlt napon 733 főre nőtt a hazánkban laboratóriumi vizsgálattal igazolt koronavírusos betegek száma, és elhunyt két újabb, nyolcvan év feletti idős beteg is, így 34-re nőtt az áldozatok száma – számolt be a tiszti főorvos. – Ugyanakkor már 66-an meggyógyultak a betegségből, ők elhagyhatták a kórházat – tette hozzá.

Kiss Róbert rendőr alezredes is megerősítette, hogy a fővárosban – a kijárási korlátozás ellenére – már több csoportképző helyet észleltek a rendőrök: jellemzően a Városligetben, a Margitszigeten, a Normafánál, a belvárosban pedig a Király utca és a Gellért tér környékén. A rendőrség a csoportosulásokat felszámolta: 301 szankciót kellett hozniuk a kijárási korlátozással összefüggésben.

A kijárási tilalmat lazábban vevő állampolgárok és az eddig kiszabott bírságok kapcsán Kiss Róbert elmondta: a rendőri intézkedésnek jogszerűnek, szakszerűnek és arányosnak kell lennie. Az operatív törzs szerdán fog javaslatot tenni a kormánynak, hogy az eddigi korlátozásokat enyhítsék, fenntartsák vagy szigorítsák – tette hozzá.

Müller Cecília az egészségügyi dolgozók megfertőződésével kapcsolatos egyik kérdésre kiemelte: Magyarországon nincs több beteg a körükben a globális átlaghoz képest. Ahhoz, hogy ez így is maradjon, fontos az egyéni védőfelszerelések viselése.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.