Törvény védené meg az erőszak áldozatait

Főként az életellenes bűncselekmények túlélőit, áldozatait védené a jövőben egy, az Igazságügyi Minisztérium által az Országgyűléshez benyújtott törvényjavaslat. Varga Judit tárcavezető közölte: a törvényjavaslattal a kormány célja az, hogy a győri kettős gyermekgyilkossághoz hasonló tragikus eseteket megelőzzék.

2020. 06. 11. 8:50
null
Az Igazságügyi Minisztérium az erőszak elleni zéró tolerancia jegyében módosítana Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az erőszak elleni zéró tolerancia jegyé­ben az Igazságügyi Minisztérium törvényjavaslatot nyújtott be kedden az Országgyűlésnek a feltételes szabadságra bocsátás szigorításáról. A javaslat célja, hogy az emberi élet szándékos kioltásával járó bűncselekmények miatt határozott tartamú szabadságvesztésre ítéltek esetében kivétel nélkül kizárja a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségét – jelentette be tegnap az igazságügyi miniszter. Varga Judit hozzátette: a hozzátartozók védelme érdekében a kisebb tárgyi súlyú cselekményeknél is szükséges a szigorítás, ezért a javaslat a szabadságvesztés felfüggesztése esetén is előírja a pártfogó felügyelet és az áldozatoktól történő távoltartás elrendelésének kötelezettségét.

– A törvényjavaslattal a kormány célja az, hogy a győri kettős gyermekgyilkossághoz hasonló tragikus eseteket megelőzze – szögezte le a tárcavezető.

– Szeretnénk, ha soha többet nem lenne emiatt hasonló tragédia, ezért szeretnénk szigorítani a törvényen a feltételes szabadságra bocsátás feltételeinek szigorításával – indokolt Varga Judit, aki szerint az Igazságügyi Minisztérium a benyújtott törvényjavaslattal nem tekinti befejezettnek a munkát, továbbra is komplex intézkedéscsomaggal, és következetes jogalkotással küzd a kapcsolati erőszak ellen, és a családok magasabb szintű védelmének megvalósításáért. A tárcavezető közölte azt is, hogy az év elején a minisztériumban felállított családjogi munkacsoport vizsgálja a megelőzést és az áldozatok védelmének további lehetőségeit.

Az Igazságügyi Minisztérium az erőszak elleni zéró tolerancia jegyében módosítana
Fotó: Kurucz Árpád

A győri kettős gyilkosságot elkövető férfi korábban, 2016 májusában Szombathelyen kalapáccsal és papírvágó szikével életveszélyes sérüléseket okozott a feleségének, ezért emberölés kísérlete és kiskorú veszélyeztetése miatt 2017 decemberében öt év fegyházra ítélték. 2019. szeptember 11-én pártfogó felügyelet elrendelése mellett feltételesen szabadlábra helyezték. Negyed évvel később, december 15-én a 25 éves férfi megölte tízéves fiát és 13 éves nevelt lányát, majd öngyilkosságot követett el. A lakásban tartózkodott a harmadik testvér, egy hatéves kislány is.

Varga Judit 2020. január 22-én jelentette be, hogy az Igazságügyi Minisztérium sürgősséggel elkészítette a szükségesnek tartott jogszabály-módosítások előterjesztéseit, a győri gyermekgyilkosságot követően elrendelt, átfogó kormányzati vizsgálat eredményeként készült jelentésben meghatározottak szerint. A miniszter akkor felhívta a figyelmet: a Kormány.hu honlapon mindenki számára elérhetővé tették a Büntető Törvénykönyvről szóló törvény, a Büntetés-végrehajtási törvény és az egészségügyről szóló törvény javasolt módosításait.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.