Újabb adag AstraZeneca vakcina érkezett Magyarországra

Csütörtökön megérkezett hazánkba az AstraZeneca vakcina második szállítmánya. Egy héten belül ez már a második oltóanyag-szállítmány a gyártótól, mindez 45 600 adag vakcinát tartalmaz. Március végéig összesen több százezer oltóanyag várható.

Magyar Nemzet
2021. 02. 11. 14:35
BRNABIC, Ana
Belgrád, 2020. december 24. A szerb kormány sajtóhivatala által közreadott kép Ana Brnabic miniszterelnökrõl, amint beoltják a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinával Belgrádban 2020. december 24-én. A vakcinát Brnabic kapta meg elsõként Szerbiában, ahol a 70 éven felüliek beoltásával megkezdõdött az országos oltási kampány. MTI/EPA/A szerb kormány sajtóhivatala Fotó: A szerb kormány sajtóhivatala
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Unióban és Magyarországon is január végén engedélyezett, koronavírus elleni oltóanyag második szállítmánya 45 600 adagot tartalmaz, amely újabb 22 800 ember oltására elegendő.

A hatóságok döntése értelmében az AstraZeneca vakcinával első körben a hatvan év alatti krónikus betegségben szenvedők oltását végzik Magyarországon.

 

A múlt szombaton érkezett első, 40 800 adagot tartalmazó szállítmányt követően újabb, 45 600 adagot tartalmazó AstraZeneca vakcina érkezett hazánkba. Az egy héten belül befutó két szállítmány összesen már több mint 43 ezer ember oltását teszi lehetővé, ami megfelel egy közepes magyar város teljes lakosságának. A magyar hatóságok döntése értelmében az AstraZeneca vakcinával első körben a szív- és érrendszeri, tüdő- és vesebeteg, a magas vérnyomásban szenvedő, a daganatos és a transzplantált hatvan év alattiakat oltják be.

Az első eredmények szerint az AstraZeneca vakcina akár 67 százalékkal képes csökkenteni a vírus továbbadását is. Az oltóanyagot a szokványos betegellátási körülmények között is be lehet adni: normál hűtött körülmények (2–8 Celsius-fok) között lehet tárolni, szállítani és kezelni a gyártást követően legalább hat hónapon keresztül.

 

Az Egyesült Királyságban folytatott klinikai vizsgálat részeredményei szerint az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca által fejlesztett koronavírus-vakcina hatékonysága 75 százalékos az új, Európában terjedő brit típusú koronavírus-variáns (SARS-CoV–2 B.1.1.7) által okozott betegséggel szemben. A vakcinával kapcsolatos további adatokat, így például a dél-afrikai koronavírus-variáns (501Y.V2 vírusváltozat) elleni hatékonyságáról továbbra is gyűjtik a folyamatban levő klinikai vizsgálatokban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.