Vadász Viktor is bejelentkezett a Fővárosi Törvényszék elnökének

A Soros György által támogatott Magyar Helsinki Bizottsággal kapcsolatban álló Vadász Viktor az egyike a Fővárosi Törvényszék elnöki pozíciójára kiírt pályázati felhívás két aspiránsának.

2019. 03. 28. 6:22
null
A tisztségre pályázó bíró az OBT tagjaként is tevékenykedik Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rendszerkritikus megnyilvánulásai­ról ismert és a Soros György által támogatott Magyar Helsinki Bizottsággal kapcsolatban álló Vadász Viktor az egyike a Fővárosi Törvényszék elnöki pozíciójára kiírt pályázati felhívás két aspiránsának – értesült lapunk törvényszéki forrásokból.

A bírók politizálásáról egyedi nézeteket valló Vadász – egy korábbi fórumon azt hangoztatta, hogy a legtöbb bíró félreérti, mit jelent a politizálás, s szerinte csak a párteseményen való részvétel vagy annak támogatása minősül így – megtalálható a Soros-szervezet által április 4-re szervezett Helsinki-est előadói között. A bemutatkozó videója alapján markánsan kormányellenes rendezvényen a Magyar Helsinki Bizottság kampányarca, Sándor Zsuzsa is beszédet mond.

A tisztségre pályázó bíró az OBT tagjaként is tevékenykedik
Fotó: Teknős Miklós

A Vadász által 2013–2014-ben elnökölt Magyar Igazságügyi Akadémián szintén megfordultak a tőzsdespekuláns által támogatott szervezetek, és különböző képzéseket és érzékenyítő-tanfolyamokat tartottak. Vadász Viktor a Magyar Tudományos Akadémia Jogtudományi Intézetében rendezett konferenciáknak is visszatérő vendége.

Az eseményeken jellemzően balliberális irányultságú jogi szakemberekkel vitatnak meg olyan kérdéseket, mint a jogállamiság és a bírói függetlenség helyzete Magyarországon.

Az Országos Bírói Tanács (OBT) tagjaként is tevékenykedő Vadász pályázata annyiban különös, hogy egy általa is jegyzett, tavaly készült javaslat úgy változtatná meg a bírósági igazgatást, hogy a tanácsnak a jelenleginél több jogkört adna, mindemellett azt is előírná, hogy a testület tagjai nem tölthetnének be vezető tisztséget.

Tehát a saját javaslata értelmében Vadásznak le kellene mondania az OBT-tagságáról. Érdemes megjegyezni, hogy – Vadásszal ellentétben – a másik pályázó, Polgárné Vida Judit rendelkezik vezetői tapasztalattal, korábban az elnökhelyettese volt a Fővárosi Törvényszéknek, amelyet jelenleg megbízott vezetőként irányít.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.