Vízből mentést gyakoroltak a rendőrök a Margit hídnál

Még meg sem kezdődött az igazi nyári csúcsszezon, de a Balatonba már négyen fulladtak bele, egy férfi pedig a Velencei-tó vizében halt meg. A legutóbbi kánikulai hétvégén huszonegy embert mentettek ki a vízből a balatoni rendőrök. A fővárosi vízirendészek éles gyakorlatban ismételték el a vízből mentés technikáját, felkészülve arra, hogy a Duna alacsony vízállása és megfelelő hőmérséklete miatt az ország legnagyobb folyóján is megnő a fürdőzők, vízitúrázók száma.

Végh Attila
2021. 07. 01. 7:24
Balatoni vizirendészet télen
A vihar könynen felkorbácsolja a Balaton vizét, a hullámokkal a rendőrök motorcsónakjai tudnak biztonságosan megküzdeni Forrás: police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság (BVRK) több mint két tucat motoros járőrhajóval ügyel a tó biztonságára, és segít a bajbajutottakon. A 600 négyzetkilométeres tó partján mintegy 140 kijelölt fürdőhely van, ám ezeken is csak a bójákon belül, a viharjelzésig vannak biztonságban a fürdőzők. Az elmúlt hétvégén két ember feltehetően a kánikula okozta felhevültség, rosszullét következtében partközelben, olyan kis vízben fulladt meg, ahol még leért a lábuk. Egy horgász kajakból próbált meg pecázni, felborult, nem élte túl. Siófoknál egy állószörfös fiatal férfi tűnt el, a fürdőzők vették észre az utas nélküli úgynevezett SUP-deszka. A rendőrök két percen belül a helyszínen voltak, de mire a férfi előkerült a víz alól, már nem tudtak rajta segíteni.

Világszínvonalú járőrhajók

A Balatonnál már minden rendőrőrsnek van legalább egy motorcsónakja, így sokkal gyorsabban, több helyről is elindulhatnak a bajba jutott emberekért a rendőrök, illetve a szintén komoly technikai háttérrel és rutinnal rendelkező önkéntes vízimentők.

Verb István alezredes, a BVRK helyettes vezetője szerint a rendőrségi hajók egy része állandóan a tavon van, onnan figyelik a vizet, a hajózókat, a fürdőzőket.

A vízirendőrök siófoki szolgálatirányító központjába érkeznek a segélyhívások, innen a diszpécser azonnal az adott feladathoz irányíthatja a legközelebb levő hajók legénységét. Hat vízirendészeti rendőrőrs vigyáz a Balaton biztonságára, a siófoki, a balatonföldvári, a fonyódi, a keszthelyi, a balatonfüredi és a balatonkenesei rendőrök a tó 600 négyzetkilométernyi vízfelületének bármely pontjára odaérnek tíz percen belül, a legzordabb időjárási körülmények között is. A parancsnokhelyettes szerint a Balatonon használt gumitestű motoroshajók a rendőrségi-mentési kategóriában a világszínvonalat képviselik, ezt a konstrukciót használják Európa szinte minden rendőrségénél a folyókon, a tavakon és a tengerek partközeli vizein is. Ezekkel a gyors hajókkal a vízirendészek a korábbinál is jobb reakcióidővel tudják ellátni a feladataikat.

Kék fények a Balatonon

A Balatonnál idén már 47 vízimentésről írtak jelentést a rendőrök, az elmúlt hétvége viharában 21 embert mentettek ki a háborgó tóból. A viharjelzéssel együtt az összes rendőrségi hajó kint volt a tavon, villogó kék fénnyel hívták fel magukra a figyelmet, s terelték partra a fürdőzőket, a szörfösöket, a vitorlázókat. A szakértők szerint ez is hozzájárult, hogy az idei év eddigi legnagyobb viharában senki nem sérült meg.

A rendőrök még hajnali két órakor is a tavon voltak, egy megrongálódott vitorlást vontattak biztonságos kikötőbe. Azzal kapcsolatban, hogy ketten is sekély vízben vesztették életüket, a balatoni rendőröknek az a véleményük, hogy az idei rendkívüli meleg erősen igénybe veszi a szervezetet, ezért nem célszerű huzamosabb ideig a nyílt vízen tartózkodni 11 és 16 óra között.

Csak úszni tudóknak!

Az idei szezon vízi sporteszközei között a már említett SUP-deszka a sláger. Soha nem adtak még el ennyi állószörföt, mint 2021 első fél évében, és várható, hogy a sporteszközök gazdái a nyílt vizeken próbálják ki deszkákat. A széltől felkorbácsolt vízen, illetve folyók esetén a sodrásban, a hullámok közt ezekkel az eszközökkel nehéz partra jutni. A gyorsan népszerűvé lett sporteszköz miatt várható volt, hogy megnő a balesetek száma is, a rendőrök ezért felkészültek a SUP-deszkások mentésének technikái­ra is. Prohászka Richárd rendőr alezredes, a Budapesti Rendőr-főkapitányság Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője június utolsó napjának délelőttjén a Margit híd budai hídfőjénél tartott bemutatót arról, hogyan készültek fel a dunai vízi rendőrök a nyári szezonra. Egy „bizonyítási kísérlet” keretein belül rekonstruáltak egy komplett vízből mentést, a baleset észlelésétől a riasztáson át a járőrök elindulásáig, majd a konkrét mentésig. A dunai járőrök is a nap 24 órájában készültségben vannak. Június közepétől megtelt a folyó kajakosokkal, kenusokkal. A rendőrség járőrhajói közül mindig van legalább egy mozgásban Budapest közigazgatási határain belül, vészjelzés esetén pedig a déli bázisról indulnak el felfelé, sodrással szemben a vízi rendészeti rendőrkapitányság munkatársai.

Ez azért fontos, mert így a lefelé sodródó bajba jutottnak nemcsak követve tudnak segítséget nyújtani, szemből hamarabb tudják észlelni, éjszaka reflektorokkal világítva meg a folyót.

A rendőrök szerint ha szabályosan használják az állószörföt, akkor az nem jelent a vízi sportolásnál megszokottnál nagyobb veszélyt. A vízi rendőrök szerint minden vízi sporteszköz használatánál alap, hogy csak úszni tudással szabad mély vízbe menni. Ahogyan más vízi sporteszközökről vagy járműről, felhevült testtel és úszástudás nélkül a felfújható szörfről sem szabad vízbe ugrani. A mederviszonyokat, a partokat nem ismerőknek, a gyengén úszóknak javasolt mentőmellényt viselni az állószörfön is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.