Zsákutca lenne az iparűzési adó jelentős csökkentése

Az iparűzési adó jelentős csökkentése a városok polgárainak káros, a gazdaságnak pedig zsákutca – jelentette ki Székesfehérvár polgármestere. Cser-Palkovics András kiemelte: a kieső több milliárd forint hiányozna a városüzemeltetési és fejlesztési feladatokból.

2020. 02. 20. 6:18
CSER-PALKOVICS András
Cser-Palkovics András engedélyezte királyink csontjainak vizsgálatát Fotó: MTI/Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hibásak a Nemzeti Versenyképességi Tanácsnak az iparűzési adó drasztikus csökkentésére vonatkozó, és a sajtóban Parragh László kamarai elnök által napok óta hangoztatott javaslatai, amelyek az érintett településeknek és térségüknek egyaránt károsak – jelentette ki tegnap hivatalos Facebook-oldalán tett bejegyzésében Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere (képünkön).

A tanács a hónap elején tett javaslatot a kormánynak a helyi iparűzési adó megváltoztatására. Ennek értelmében módosulnának az értékcsökkenés és a kutatás-fejlesztés leírhatóságának szabályai, miközben megszűnne az adófeltöltési kötelezettség. Ezzel kapcsolatban a napokban Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, a versenyképességi tanács tagja nyilatkozott lapunknak, aki úgy fogalmazott, hogy akár 80-100 milliárd forint maradhat a vállalkozásoknál, ha a kormány elfogadja a javaslatot.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Székesfehérvár első embere nem osztja ezt az álláspontot. Úgy véli: a kieső több milliárd forint a városüzemeltetési és fejlesztési feladatokból hiányozna. Szerinte az iparűzési adó esetleges jelentős csökkentése a városok polgárainak káros, a gazdaságnak zsákutca.

– Az önkormányzat az adóbevételeit a városra, polgáraira és a gazdasági környezet fejlesztésére költi. Ebből működtetjük a várost, biztosítjuk a szolgáltatásokat, látjuk el az üzemeltetési feladatokat és fejlesztünk. A bevételből tartjuk fent az intézményeket, emeljük a béreket, nyújtunk szolgáltatásokat a megye polgárainak, mennek a buszok, utaznak ingyen a nyugdíjasok, kapnak kedvezményes bérletet a diákok – hangsúlyozta.

Lapunk megkeresésére hozzátette: ha a javaslat megvalósulna, középvárosoktól felfelé mindenkit jelentősen érintene. Akikkel egyeztetett, szintén aggódnak, és úgy látják: ilyen hirtelen nem szabad a kérdéshez hozzányúlni, hanem akkor az egész finanszírozást kell átgondolni.

Örömtelinek nevezte ugyanakkor, hogy a Pénzügyminisztérium partnerként tekint az önkormányzatokra. Cser-Palkovics András kétszer járt a tárcánál egyeztetésen, amelyek szerinte nyitottak voltak és szakmai alapon folytak.

– Azt az ígéretet kaptam: ha az ügy eljut a döntés-előkészítésig, értesítenek, és elmondhatjuk a véleményünket a javaslatról – tette hozzá.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.