időjárás 1°C Elza 2022. december 1.
logo

Egyre nagyobb teret hódít a friluftsliv irányzat

Forrás: Lakáskultúra
2021.01.21. 13:45
borítókép

A dán életérzés norvég megfelelőjeként emlegetik a friluftsliv irányzatot

A friluftsliv irányzat az új hygge – írja a lakáskultúra.hu.

Friluftsliv: irány a természet!

Bár a Norvégiából érkező, Henrik Ibsen drámaíró után keletkezett fogalom, a friluftsliv részben hasonlít a dán hyggéhez, mégis sokban különbözik attól.

Mindkét irányzat középpontjában a természet áll, ám míg a hygge filozófiája szerint az otthonunk az a menedék, amelyet puha textilekkel, számunkra örömöt okozó tevékenységekkel és melegséggel töltünk meg, addig a friluftsliv azt vallja: ha már otthon vagyunk, akkor is inkább a szabadban legyünk, semmint bent.

Fotó: Pexels

Fri=szabad, luft=levegő, liv=élet, azaz élet a szabad levegőn. A friluftsliv filozófiája arról szól, hogy mozduljunk ki a szabadba, kiránduljunk, sátorozzunk. Ha pedig ebben korlátozva érezzük magunkat, akkor egyszerűen csak alakítsuk úgy az otthonunkat, vele együtt a kertünket, a teraszunkat, hogy minél közelebb érezhessük magunkat a természethez.

A hygge és a friluftsliv tehát alapvetően a természettel való szoros kapcsolatról szól azzal a különbséggel, hogy míg a hygge esetében elsősorban a természetet visszük be az otthonunkban, addig a friluftslivnál inkább az ellenkezője: vigyük ki az otthonunkat a természetbe. Amennyiben pedig ez nem lehetséges, csempészzünk be belőle minél többet a négy fal közé.

Friluftsliv-tippek

  • A kirándulásaink során gyűjtött tobozok, faágak, kövek és kavicsok tökéletes díszelemei lehetnek az otthonunknak. Rendezzük őket egy mutatós dekortálba, halmozzuk őket egy izgalmas üvegvázába vagy csak egyszerűen sorakoztassuk fel őket a polcainkon.
  • Egy érdekes tapétával nagyobb beruházás nélkül is megváltoztathatjuk a hangulatot. Még egyszerűbb, ha az öntapadós változatok közül szemezgetünk: a friluftsliv jegyében a legjobb választás a vadregényes erdő motívumai, avagy a felhős égbolt, esetleg a zord hegycsúcsok látványa.

  • Ne feledkezzünk meg az illatokról! A vadvirágos mezőket eukaliptusz vagy orgona illatú gyertyákkal csempészhetjük az otthonainkba.
  • További tippekért látogasson el a Lakáskultúra oldalára.

    Korábbi cikkünkben arról írtunk, hogy a tél egyik legkedveltebb szobavirága is megfelelő gondozás mellett sokáig díszítheti az otthonunkat: Így gondozzuk a fokföldi ibolyát, hogy virágozzon!