Ínycsiklandó főételek, amikben kötelező elem a fokhagyma

Azoknak ajánlott akik mindent jobban szeretnek egy kis (vagy inkább sok) fokhagymával.

null

Természetesen a fokhagyma mennyisége ízlés szerint variálható minden receptben.

Olasz fokhagymás tészta (aglio di olio)

Elkészítés:

  • A tésztát kifőzzük a csomagoláson található utasítás szerint és félretesszük.
  • Amíg a tészta fő, addig egy serpenyőben olívaolajat hevítünk, és alacsony hőmérsékleten megdinszteljük rajta fokhagymát, mellédobjuk a petrezselymet, és fél perc múlva lehúzzuk a tűzhelyrőél.
  • A kifőtt tésztát még langyosan a fokhagymás-petrezselymes olívaolajba forgatjuk. Csilivel megszórjuk, ezzel is összekeverjük, majd tálaljuk. Ízlés szerint parmezánnal megszórhatjuk.
  • Citromos-fokhagymás csirkecomb

    Elkészítés:

  • Besózzuk a húst, majd bedörzsöljük egy citrom reszelt héjával és a zúzott fokhagymával. A másik két citromot vékony gerezdekre vágjuk.
  • Tepsibe tesszük a befűszerezett csirkecombokat, leöntjük egy deci semleges ízű olajjal, majd közéjük dugdossuk az egyik citrom gerezdjeit. Alufóliával lezárjuk, hagyjuk egy-két órát pácolódni hideg helyen.
  • Utána 160-170 fokos sütőbe toljuk, és egy órát pároljuk a fólia alatt. Levesszük a takarást, felemeljük a sütő hőmérsékletét 200 fokra, és rápirítunk a húsra.
  • Tálalás előtt a harmadik citromot is gerezdekre vágjuk, és a pecsenye közé dugdossuk.
  • Csilis tarja fokhagymás zöldbabbal

    Elkészítés:

  • Vastagon kizsírozunk egy tepsit, belefektetjük a megsózott, borsozott húst.
  • A tetejére szórjuk a felszeletelt vöröshagymát, a csilipelyhet és az édes csilipaprikákat.
  • Öntünk alá 2-3 deci vizet, alufóliával lezárjuk.
  • 160 fokos sütőbe toljuk, és másfél órát sütjük. Utána levesszük róla a takarást, és szükség szerint rápirítunk.
  • A körethez a fokhagymát megtisztítjuk, és a gerezdeket vékonyan felszeleteljük. Megfuttatjuk a vajon. Rádobjuk a fagyos zöldbabot, készre pároljuk. Szükség szerint sózzuk.
  • Oldalas fokhagymás-petrezselymes csuszával

    Elkészítés:

  • A megtisztított oldalast felvágjuk 10 cm széles darabokra, majd sózzuk, borsozzuk azokat.
  • A zsírt megmelegítjük, majd hozzáadjuk a babérlevelet a meghámozott vörös- és 4 gerezd fokhagymával együtt.
  • Ezután beletesszük az oldalasdarabokat, aztán 160 fokra előmelegített sütőbe toljuk 15 percre. Azután a sütő hőfokszabályzóját 110 fokra állítjuk, és főzzük-pároljuk a húst további 15 percig.
  • A tésztát kifőzzük forrásban lévő sós vízben a csomagolásán megadott utasítás szerint.
  • Ezután leszűrjük, majd félreteszünk 50 ml felfogott főzővizet.
  • Felforrósítjuk a vajat, és fél percig pirítjuk rajta a megmaradt, megtisztított, átnyomott fokhagymát.
  • Hozzáadjuk a tésztát, a felfogott főzővizet, valamint a finomra vágott petrezselymet, majd kevergetve további fél percig pirítjuk.
  • Végül a citrom kifacsart levével ízesítjük.
  • További fokhagyma tartalmú recepteket az alábbi linkre kattintva olvashat.

     

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.