Vacsoraötlet zöldségekkel válogatós gyerekeknek

Válogatós a gyerek? Nem szereti a zöldségeket? Ezzel a módszerrel biztosan megeszi őket.

null

A legtöbb családban válogatósak a gyerekek, repertoárjuk pedig általában szűk listát tartalmaz. Jó esetben nem csupán egy-két ételből áll, és viszonylag ritkán zöldségekkel tűzdelt, de annál inkább sorakoznak fel benne édességek és rágcsálnivalók. Az egészben az a legbosszantóbb, hogy a zöldség iránti gyűlöletük az esetek zömében nem is indokolt, hiszen akad, amit még meg sem kóstoltak. Szóval azért nem szeretik, mert nem szimpatikus, nem csalogató az illata, és „mert csak”. Ismerős a történet?

Nos, az ilyen gyerekeket „átveréses” módszerekkel érdemes megpróbálni rávenni a zöldségfogyasztásra – méghozzá oly módon, hogy ne vegyék észre a nem kívánt darabokat az ételben.

A zöldség elrejtésének legegyszerűbb és leghálásabb módja az, amikor a paradicsom alapú tésztaszószt dúsítjuk fel vele, így a paradicsom intenzív íze és színe mellett fel sem tűnik nekik majd a répa, a zeller, vagy a tökfélék. A felnőtt családtagok azonban hálásak lesznek, hiszen a sok zöldség rengeteg plusz ízt és aromát kölcsönöz majd a már unalomig ismert, de a gyermekeknél mindig nagy sikert arató paradicsomos tésztának!

Egy receptet is bemutatunk ötlet gyanánt, amely akár spagettivel is tálalható. A következő szószunkat villámgyorsan össze lehet dobni vacsorára, de ha nagyobb mennyiséget készítünk belőle, a maradékot akár le is fagyaszthatjuk későbbre. Ráadásul ízlés és tetszés szerint variálható az összetevők listája. Így az étkezés végén kicsik és nagyok is boldogan dőlhetnek hátra!

Fotó: Pixabay

GYEREKBARÁT PARADICSOMSZÓSZ SPAGETTIHEZ 6-8 FŐ RÉSZÉRE

  • 1 db közepes hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 db nagy, vagy 2 kicsi répa
  • 1 db zellerszár
  • 1 db kisebb cukkini
  • 1 db kisebb padlizsán
  • 1 kis doboz paradicsompüré
  • 2 doboz konzerv paradicsom
  • 1 csokor friss bazsalikom
  • 2 ek olíva olaj
  • só, bors

  • Mindenek előtt tisztítsuk meg alaposan az összes zöldséget. A hagymát aprítsuk fel, a fokhagymát karikázzuk a lehető legvékonyabbra. A zellert éles késsel aprítsuk olyan kicsi kockákká, amilyen kicsire csak lehetséges. Reszeljük le a répát, a cukkinit és a padlizsánt.
  • Hevítsük fel az olajat egy vastag fenekű lábasban közepesen forróra, majd dobd rá a hagymát, és pároljuk üvegesre 3 perc alatt. Ezután adjuk hozzá a fokhagymát és pároljuk további 1 percig.
  • Hozzáadjuk a répát és zellert, megsózzuk, majd letakarjuk és további 5 percig pároljuk. Ha elkészültünk, mehet bele a cukkini és a padlizsán is, majd alacsony lángon addig pároljuk, míg minden meg nem puhul.
  • Ha szépen megpuhult minden, mehet a zöldségekhez a paradicsompüré és konzervparadicsom is. Főzzük nagyjából 20 percig, míg a mártás összefő és kissé besűrűsödik. Ha nagyon sűrű lenne, adjunk hozzá egy kevés vizet. Ha kell, sózzuk, borsozzuk.
  • Amikor a szósz elkészült, dobjunk bele egy marék rusztikusan felaprított bazsalikomot, majd tálald spagettin, és szórjuk meg jó alaposan parmezánnal.
  • A teljes cikket elolvashatja a mindmegette.hu oldalon.

    Korábbi cikkünkben bemutatunk tíz tízórai-trükköt, melyek a gyermekeink kedvencei lehetnek, mégis egészségesek.

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.