időjárás 1°C Ambrus 2022. december 7.
logo

A szankciók miatt ki kell vezetni a benzinárstopot

Erre figyeljen vásárláskor, ha finom sült tököt akar enni!

Forrás: Mindmegette
2020.11.06. 19:14
borítókép

Az ősz nem teljes a sütőtök nélkül – de melyik a legfinomabb és a legegészségesebb?

A Szupermenta kedveltségi tesztje során szakértő és laikus kóstolók egyaránt pontozzák a többféle tököt, így több különböző, akár eltérő vélemény is megjelenik a végeredményben, ami így a teljes szakértő-laikus csoport ízlését és véleményét tükrözik – írja a mindmegette.hu.

A résztvevők a teszt első körében különböző vásárlói szempontokat figyelembe véve hét kanadai típusú tököt kóstoltak meg sült állapotban. A termékek értékelése most is „vak-kóstolásos” módszerrel történt, azaz nem tudták mely sorszám, melyik terméket takarja.

Fotó: Pexels

A résztvevők négy szempont alapján bírálták a kanadai sütőtököket:

1. A külső megjelenés szempontjából megfelelő nyers tök kemény, vastag húsú, vastag, de száraz, kórószerű, világosbarna kocsányú. A héja teljesen homogén, narancssárga vagy bézs színű, nem tartalmaz zöld foltokat. Húsa narancssárga színű. Sütve narancsos színű, megfelelően karamellizálódik, pirul.

2. Állományát tekintve nyersen kemény húsú, nem bomlik szálakra, nem szálkásodik. Sütés után héja kenyérhéjszerűen száraz, húsa külső felülete megfelelően karamellizálódik, belseje omlós, krémes.

3. Az illatára jellemző, hogy édeskés, sült, enyhén karamellre emlékeztető, jellegzetes, harmonikus és idegen szagtól mentes.

4. A jó sütőtök íze édeskés-karamelles, harmonikus, enyhe mogyoróra emlékeztető ízzel.

A kóstolóink által legfontosabbnak ítélt tulajdonság a kanadai sütőtökök esetében az íz volt.

A kanadai sütőtökök értékelését követően a Szupermenta tesztcsapata arra kérte a résztvevőket, kóstoljanak meg és összbenyomás szerint értékeljenek öt kevésbé ismert, de szintén étkezési célra szánt tökfajtát. A tököket sült állapotban kóstolták és egyéni preferencia szerint sorrendet állítottak fel a kóstolók. Hogy melyek ezek a tökfajták és mit érdemes róluk tudni? Lássuk!

Kanadai sütőtök: Vékony nyak, szélesedő alsórész adja a jellegzetes harangalakot, színe jellemzően halvány narancs, belseje közepesen édes. Krémes textúrájú, gazdag ízvilágú.

Piros hokkaido vagy japán sütőtök: Harsány narancsszínű héjú. Intenzív, édes, gesztenyére emlékeztető ízű.

Nagydobosi sütőtök, úritök: Lapított gömb alakú, erősen bordázott. Világos kékes-szürkés héja vékony, kemény, bőrszerű. Húsa narancssárga, édes.

Delicata tök, édesburgonya tök: Héja sárga színű zöld csíkozással. A vékony héja ehető. Ízre kissé földes.

Provance-i muskotály sütőtök: Lapított gömb alakú, bordázott terméssel, ami okker barna lesz éretten. A húsa intenzív narancsvörös és nagyon aromás, muskotályos ízű.

A teljes cikkért, összesítő táblázatért és további képekért látogasson el a Mindmegette oldalára!

Korábban arról írtunk, hogy amikor már a hosszú és napfényes őszi időt felváltják a szürke és hűvös napok, akkor bizony elérkezett a sütőtök ideje: Így lesz tökéletes a sütőtökkrémleves.