Íme nyolc ínycsiklandó, édes főzött tészta receptje

Könnyed, finom és édes. Remek fogás és egyben desszert is egy tartalmas tál forró leves után.

null

Az édes főzött tészták hozzávalóiért kattintson az ételek nevére!

Fotó: Pexels

HAGYOMÁNYOS GRÍZES TÉSZTA

  • A zsírt felforrósítjuk, rászórjuk a búzadarát, és folyamatosan kevergetve világos barnára pirítjuk, majd felöntjük másfélszeres mennyiségű, forró, sós vízzel. Kicsit felforraljuk, lefedjük, amíg magába szívja a vizet és megpuhul.
  • Közben a csomagoláson található módon sós vízben kifőzzük a tésztát, jól lecsepegtetjük, majd összekeverjük a már megpuhult grízzel. Még így együtt is hagyjuk állni egy darabig.
  • Tálaláskor megszórjuk porcukorral, és meglocsoljuk forró baracklekvárral.
  • RAKOTT TÚROS TÉSZTA ÉDESEN

  • A fodros tésztát forró, enyhén sós vízben kifőzzük, majd alaposan lecsöpögtetjük. A tojásokat a cukrokkal, a tejföllel, a reszelt citromhéjjal, a vaj 2/3-ával és a túróval kikeverjük. A mazsolát megmossuk, majd a tésztához adjuk azt is, és alaposan összekeverjük.
  • Egy kerámia- vagy jénai tálat kikenünk a maradék vajjal, meghintjük a zsemlemorzsával, és beletesszük a túrós masszát. A sütőt 200 fokra előmelegítjük, és kb. 20 perc alatt készre sütjük az egészet, addig, amíg a teteje egy kicsit megpirul. Kissé hűlni hagyjuk, majd porcukorral meghintve, felszeletelve tálaljuk.
  • SZILVALEKVÁROS DERELYE

  • A lisztet gyúródeszkára öntjük, a közepébe mélyedést fúrunk, majd beleütjük a tojásokat, és hozzáöntünk 1-2 dl langyos vizet öntünk. Összedolgozzuk, és addig gyúrjuk, amíg a tészta ruganyos nem lesz, és nem ragad a kezünkhöz.
  • Sodrófával vékonyra nyújtjuk, a tészta felét megrakjuk egymástól egyenlő távolságra szilvalekvárral, a másik üres felét ráhajtjuk. A halmok között az ujjunkkal lenyomjuk a tésztát, majd derelyevágóval feldaraboljuk.
  • A derelyéket forró, sós vízben kifőzzük, az olajban megpirított zsemlemorzsában megforgatjuk. Azonnal tálaljuk.
  • HABOS MÁKOS TÉSZTA SÜTŐBEN SÜTVE

  • A tésztát enyhén sós vízben kifőzzük a csomagoláson olvasható útmutatás szerint. Leszűrjük, hozzákeverjük az olajat. A tojássárgájákat összekeverjük a cukorral, a mákkal és a mazsolával.
  • A cukros mákot a tésztához forgatjuk. Egy hőálló tálat kikenünk a vajjal, és beleterítjük a mákos tésztát. A tetejét megkenjük a lekvárral.
  • A szoba-hőmérsékletű tojásfehérjéket kemény habbá verjük a sóval, a cukorral és néhány csepp citromlével. A mákos tésztára simítjuk. Végül 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt aranybarnára sütjük.
  • CSÁSZÁRMORZSA, AHOGY A NAGYI CSINÁLJA

  • A tojásból, a lisztből, a cukorból, a tejből és a vaníliás cukorból palacsinta tésztát keverünk. Egy kicsit sűrűbbnek kell lennie, mint a normál palacsinta tésztának.
  • Egy nagyobb teflon lábasban megmelegítjük az olajat vagy vajat, és egyszerre beleöntjük a tésztát.
  • Várunk, amíg az alja megszilárdul, megfordítjuk és így is sütjük egy kicsit, majd két fakanállal elkezdjük darabokra tépkedni.
  • Baracklevárral és porcukorral tálaljuk.
  • HAGYOMÁNYOS SZILVÁS GOMBÓC

  • A hámozatlan burgonyát megfőzzük, majd lehúzzuk a héját, áttörjük, és a gyúródeszkán szétterítve kihűtjük. Ekkkor rászórjuk a lisztet, megsózzuk, ráöntünk 2 ek olvasztott vajat, és jól összegyúrjuk. Végül lisztezett felületen 0,5 cm vastag téglalappá gyúrjuk, és 12 db négyzetre felvágjuk.
  • Mindegyik közepére rakunk egy fél szilvát, amit előzőleg ízlés szerint megszórtunk fahéjas porcukorral. Ezután a tésztasarkokat összenyomva a két tenyerünkkel mindegyikbol gombócot formázunk. Azokat sós, lobogó vízben addig főzzük, amíg fel nem jönnek a felszínre, azután szurokanállal kiszedjük.
  • Serpenyőben megmelegítjük a maradék vajat, és aranybarnára pirítjuk rajta a zsemlemorzsát. Meghempergetjük benne a gombócokat, azután ízlés szerint megszórjuk porcukorral. Melegen tálaljuk.
  • DIÓS NUDLI

  • A krumplit meghámozzuk, kockákra vágjuk, puhára főzzük, majd krumplinyomón átpasszírozzuk. Hozzáadjuk a lisztet, a sót, és a tojást, majd összedolgozzuk.
  • Lisztezett deszkán kinyújtjuk a tésztát, ujjnyi csíkokra vágjuk, rudakat sodrunk belőle, és ezeket 2-3 cm-es darabokra vágjuk.
  • A nudlikat forrásban lévő sós vízben kifőzzük. Amikor feljön a víz tetejére, akkor hagyjuk még pár percig, majd kiszedjük.
  • Ha elkészült, a porcukorral elkevert darált dióval megszórjuk a nudlit.
  • Még több ínycsiklandó édes főzött tészta receptjéért és az ételek fotóiért tekintse meg a teljes cikket a Mindmegette oldalán!

    Korábbi cikkünkben arról írtunk, hogy gyakran tapasztaljuk, hogy az élelmiszerre szánt költségkeretet sokkal könnyebb átlépni, mint betartani. Pénztárcabarát konyhai trükköket gyűjtöttünk össze, amikkel pénzt spórolhatunk.

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.