Tudták, hogyan szüretelik a komlót Magyarországon?

És azt, hogy az emberiség már több, mint egy évezrede alkalmazza gyógynövényként a komlót.

null

Kastélyosdombón járt a Mindmegette csapata egy komlószüreten, ahol azon túl, hogy megtudtuk, hogyan takarítják be ezt az értékes termést, elképesztően sok új információval lettünk gazdagabbak. És azt tudták, hogy a komlót az emberiség már több, mint egy évezrede alkalmazza gyógynövényként?

Mindezek ellenére a legtöbben csak úgy ismerik a komlót, mint a sör keserűségéért felelős alapanyag, ám a gyógyszeripar is előszeretettel használja nyugtató hatása miatt. A Mindmegette videójából az is kiderül, hogy hamarosan egyre több korsó sör készülhet 100 százalékban magyar alapanyagokból.

Fotó: YouTube

A komlószüretet bemutató videó ITT tekinthető meg.

Nagy István: 150 millió forint állami támogatásban részesül a magyar komlótermesztés

Idén 150 millió forinttal segíti az agrártárca komlóültetvények telepítését, a pályázók hétfőtől adhatják be támogatási kérelmüket – jelentette be Nagy István miniszter a Somogy megyei Kastélyosdombón augusztus 29-én szombaton, a Heineken Hungária Zrt. (HH) és az Ökumenikus Segélyszervezet (ÖS) komlószüreti ünnepségén.

A minisztérium első ízben tavaly meghirdetett programja vissza nem térítendő támogatással segíti a komlóültetvények telepítését – mondta a miniszter.

A növény termesztéséhez szükséges talajelőkészítést, a támrendszer megépítését, és az öntözőrendszer kiépítését szolgáló, idén 150 millió forintra emelt keretösszegre augusztus 31-től szeptember 22-ig pályázhatnak az igénylők – tette hozzá, „agrártörténeti jelentőségű pillanatnak” nevezve az első kastélyosdombói komlószüretet.

Nagy István reményét fejezte ki, hogy a teljes egészében az állami támogatás segítségével – a kétéves megvalósítási időszak során – húsz-harminc hektárral nő a komlóval beültetett terület az országban.

Rámutatott: a magyar mezőgazdaság akkor tud megfelelő választ adni a piaci kihívásokra, versenyképességét akkor tudja megőrizni és növelni, ha az élelmiszeripar mind nagyobb arányban támaszkodik hazai alapanyagokra.

Ez szerinte csak a termesztett növényfajták sokszínűségére alapozva valósulhat meg.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar agrárium még sokoldalúbbá, ellenállóbbá tételében kiemelt szerepet szán a tárca az olyan, a korábban jól működő ágazatok újjáélesztésének, mint a nagy múltú komlótermesztés.

A komlóültetvények telepítésének támogatása a miniszter szerint azért is fontos, mert egyre kifinomultabb a sörfogyasztás kultúrája Magyarországon, állandó az igény a kiváló minőségű, hazai alapanyag iránt.

A stabil kereslet pedig, mondta, biztos piaci hátteret nyújthat a gazdálkodók számára, ami így ösztönzést adhat e termelési kultúra elsajátításához.

Azt hangoztatta, hogy a mezőgazdasági termelés, az ebből származó termékek előállítása jó szervezőmunkával, és szakértelemmel „lehetőséget és munkát teremt az ország azon térségeiben, falvaiban, ahol az elmúlt évtizedek leginkább a szegénységről szóltak” – fogalmazott. Kiemelte: a magyar mezőgazdaság családok ezreinek biztosítja, hogy értékteremtő munkát végezhessenek, ezt pedig nem befolyásolta a járványhelyzet sem.

Nagy István szerint a kormányzat hazai alapanyagok felhasználása mellett tett kiállása és a fogyasztói szokások kedvező változása érdekeltté tette a söripart a magyarországi beszerzések arányának növelésében. Ennek köszönhető, tette hozzá, hogy a hazai sörárpa-felhasználás mellett a Heineken vállalatcsoport fantáziát, jó üzleti lehetőséget látott a magyar komlótermesztés felkarolásában, amely az első, egyhektáros ültetvény teljes körű finanszírozásában öltött testet Kastélyosdombón.

Kiemelte: a somogyi kistelepülésen ültetvény létrejöttében, a termesztésben és a betakarításban komoly szerepe van a példaértékű szociális modellt sikerült megvalósító Ökumenikus Segélyszervezetnek. Reményét fejezte ki, hogy a szervezet munkája, a Heineken piaci háttere és az ültetvénytelepítési támogatás minél több gazdálkodó, minél több dolgozni vágyó család számára jelent lehetőséget, és biztos jövedelmet a jövőben.

Geert Swaanenburg, a Heineken magyarországi leányvállalatának vezérigazgatója köszöntőjében elmondta: vállalatuk a világ minden táján különös értékként tekint a helyi közösségekre, helyi termékekre. Úgy vélekedett: a sör egyik alapanyagának termesztése kiút lehet a szegénységből is. Hozzátette: a kastélyosdombói komlót a Soproni márkához használják majd fel, céljuk, hogy a jövőben a termék előállítása során kizárólag a hazai piacról szerezzék be ezt az alapanyagot.

Kastélyosdombón 2018 végén kezdtek komlótermesztésbe: a segélyszervezet és a HH együttműködésében, kezdetben 30 millió forintból indított beruházás keretében a segélyszervezet szociális és fejlesztő központjának dolgozói 2500 – idén először termőre forduló – palántát ültettek el a központhoz tartozó, egyhektáros területen.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.