Cukor, méz, melasz – Minden, amit az édesítőkről tudni kell
Ha azt mondom, cukor, legtöbbeknek szinte biztosan a sima, bolti kristálycukor ugrik be elsőre, pedig az édesítők tárháza ennél jóval több és sokoldalúbb. Az biztos, hogy bár nagyobb mennyiségeket enni belőle nem egészséges, cukrokra az életben maradáshoz szüksége van az ember szervezetének, ha nem is végeláthatatlan számú gombóc fagyi és tábla csoki formájában.
Cukor kisokos
Cukornak hívjuk a monoszacharidokat, azaz egyszerű cukrokat, például glükózt, fruktózt vagy galaktózt. Villámgyors energialökést adnak a szervezetnek, a vércukor szintet is az egyszerű cukrok nyomják fel a leggyorsabban, így ha szellemileg vagy testileg nagyon lemerültél, egész kis mennyiség is pillanatok alatt helyre tud billenteni. Cukrok a diszacharidok, azaz összetett cukrok is, a kristálycukor glükóz és fruktóz keveréke, a tejcukor, azaz laktóz, a galaktóz és glükóz keveréke. Az összetett cukrok lassabban, kevésbé, de tartósabban emelik a vércukor szintet, hiszen nem azonnal dolgozza őket fel a szervezet, hanem először egyszerű cukrokká bontja le. Cukrok még a poliszachaidok is, melyek sok monoszacharid összekapcsolódásából épülnek fel.
Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.