Az első életévek meghatározóak az étkezési szokások kialakulásában. Minél később ismerkedik meg gyermekünk a finomított cukorral, annál kevésbé igényli majd és szokik rá az édességre – írja a mindmegette.hu.
Az első életévek meghatározóak az étkezési szokások kialakulásában. Minél később ismerkedik meg gyermekünk a finomított cukorral, annál kevésbé igényli majd és szokik rá az édességre – írja a mindmegette.hu.
Szakemberek azt javasolják, kétéves korig lehetőleg kerüljék a szülők a cukor használatát, ne kínálják a kicsiket cukrozott üdítőkkel, szörpökkel, édességekkel. Mesterséges édesítőszereket sem javasolt alkalmazni!
Ha a gyerek a kevésbé édes ízekhez szokik hozzá, később sem fogja igényelni egészségtelen mértékben a cukrot. Például fölösleges édesíteni a gyümölcsteákat, és az otthon készült süteménybe sem kell annyi cukrot tenni, amennyit a recept előír – kevesebbel elkészítve is jó ízű lesz. Egyesztendős kortól viszont már egy kevés mézet lehet alkalmazni édesítőként.
Ha a családban, baráti körünkben ajándékot kell vinnünk egy gyereknek, csokoládé helyett örvendeztessük meg hasznos finomságokkal vagy más holmikkal. Jó ötlet például a házi diákcsemege – aszalt gyümölcsök, mandula és mogyoró keveréke csinos zacskókba töltve -, egy üveg házi szörp vagy frissen préselt gyümölcslé.
A teljes cikket ITT olvashatja tovább.
Cukor, méz, melasz – Minden, amit az édesítőkről tudni kell
Ha azt mondom, cukor, legtöbbeknek szinte biztosan a sima, bolti kristálycukor ugrik be elsőre, pedig az édesítők tárháza ennél jóval több és sokoldalúbb. Az biztos, hogy bár nagyobb mennyiségeket enni belőle nem egészséges, cukrokra az életben maradáshoz szüksége van az ember szervezetének, ha nem is végeláthatatlan számú gombóc fagyi és tábla csoki formájában.
Cukor kisokos
Cukornak hívjuk a monoszacharidokat, azaz egyszerű cukrokat, például glükózt, fruktózt vagy galaktózt. Villámgyors energialökést adnak a szervezetnek, a vércukor szintet is az egyszerű cukrok nyomják fel a leggyorsabban, így ha szellemileg vagy testileg nagyon lemerültél, egész kis mennyiség is pillanatok alatt helyre tud billenteni. Cukrok a diszacharidok, azaz összetett cukrok is, a kristálycukor glükóz és fruktóz keveréke, a tejcukor, azaz laktóz, a galaktóz és glükóz keveréke. Az összetett cukrok lassabban, kevésbé, de tartósabban emelik a vércukor szintet, hiszen nem azonnal dolgozza őket fel a szervezet, hanem először egyszerű cukrokká bontja le. Cukrok még a poliszachaidok is, melyek sok monoszacharid összekapcsolódásából épülnek fel.
Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.