December 31-én lehet utoljára vásárolni a piacon, ami január 1-jétől állítólag hónapokra bezár – írja a Mindmegette.

Hortay Olivér: Komoly ellátási problémák adódhatnak az Európai Unióban
Magyarország gázolajellátása biztosított február 5. után is.
December 31-én lehet utoljára vásárolni a piacon, ami január 1-jétől állítólag hónapokra bezár – írja a Mindmegette.
A Hold utcai csarnokban lévő, Bíró Lajos séf nevéhez fűződő Séf utcája étterem Facebook-bejegyzéséből derült ki, hogy a Belvárosi Piac 2021 januárjától minimum fél évre bezár.
– Búcsúzik a Belvárosi Piac! Január 1-jén minimum fél évre teljesen bezár a piac! – írják a posztban.
Azt, hogy mi az oka a bezárásnak, egyelőre nem közölték, de vélhetően a koronavírus-járvány állhat a hátterében.
Az eredeti cikk ITT olvasható.
A helyi élelmiszerek aranykora jöhet
Visszafordíthatatlan változást hozott a koronavírus-járvány a hazai agráriumban. Egyfelől bebizonyosodott, hogy a szállítási nehézségek és a járvány elején előforduló pánikvásárlások ellenére sem volt hiány az élelmiszer-ellátásban, sőt a jelentős importcsökkenés mellett a mezőgazdasági termékek kivitele is erősödött. Sok külföldi áru legalábbis átmenetileg nem volt elérhető a különböző országok egyéni nehézségei, például a vendégmunkások hiánya miatt, de az árak is nőttek.
Másfelől a kijárási korlátozások is a hazai árukat segítették. A mindennapi élet átalakulása a kisebb távolság vagy az ismertség miatt a helyi piacokra irányított sok olyan vevőt is, akiknél ez korábban nem volt gyakorlat. Nagy István agrárminiszter a közelmúltban a Magyar Nemzetnek adott interjúban arról beszélt, hogy ma már minden tizedik fogyasztó a termelői és a helyi piacokat választja.
Hatással volt a változásra az online kereskedelem súlyának ugrásszerű növekedése és az ételkiszállítás új időszámítása. Szakértők szerint a fogyasztói tudatosság is nagyon megnőtt, és egyre többeknek fontos a hazai termelők támogatása, emellett a bizalom is megnövekedett a helyben előállított élelmiszerek iránt. A Covid–19-járvány tehát alapjaiban változtatta meg az emberek elvárásait a hazai mezőgazdaság iránt.
Élelmiszeripari szakmai körökben ezért ismét egyre hangsúlyosabban kerülnek elő a magyar élelmiszeripar nem túl rózsás helyzetével kapcsolatos vélemények, és annak igénye, hogy jelentős lökést kapjon az ágazat.