időjárás -3°C Gerda , Martina 2023. január 30.
logo

Január 1-jétől hosszú időre bezár a Belvárosi Piac

Forrás: Mindmegette
2020.12.29. 20:26
borítókép

Azt, hogy mi az oka a bezárásnak, egyelőre nem közölték, de vélhetően a koronavírus-járvány állhat a hátterében.

December 31-én lehet utoljára vásárolni a piacon, ami január 1-jétől állítólag hónapokra bezár – írja a Mindmegette.

A Hold utcai csarnokban lévő, Bíró Lajos séf nevéhez fűződő Séf utcája étterem Facebook-bejegyzéséből derült ki, hogy a Belvárosi Piac 2021 januárjától minimum fél évre bezár.

– Búcsúzik a Belvárosi Piac! Január 1-jén minimum fél évre teljesen bezár a piac! – írják a posztban.

Azt, hogy mi az oka a bezárásnak, egyelőre nem közölték, de vélhetően a koronavírus-járvány állhat a hátterében.

A Belvárosi Piac egy forgalmas napon

Az eredeti cikk ITT olvasható.

A helyi élelmiszerek aranykora jöhet

Visszafordíthatatlan változást hozott a koronavírus-járvány a hazai agráriumban. Egyfelől bebizonyosodott, hogy a szállítási nehézségek és a járvány elején előforduló pánikvásárlások ellenére sem volt hiány az élelmiszer-ellátásban, sőt a jelentős importcsökkenés mellett a mezőgazdasági termékek kivitele is erősödött. Sok külföldi áru legalábbis átmenetileg nem volt elérhető a különböző országok egyéni nehézségei, például a vendégmunkások hiánya miatt, de az árak is nőttek.

Másfelől a kijárási korlátozások is a hazai árukat segítették. A mindennapi élet átalakulása a kisebb távolság vagy az ismertség miatt a helyi piacokra irányított sok olyan vevőt is, akiknél ez korábban nem volt gyakorlat. Nagy István agrárminiszter a közelmúltban a Magyar Nemzetnek adott interjúban arról beszélt, hogy ma már minden tizedik fogyasztó a termelői és a helyi piacokat választja.

Hatással volt a változásra az ­online kereskedelem súlyának ugrásszerű növekedése és az ételkiszállítás új időszámítása. Szakértők szerint a fogyasztói tudatosság is nagyon megnőtt, és egyre többeknek fontos a hazai termelők támogatása, emellett a bizalom is megnövekedett a helyben előállított élelmiszerek iránt. A Covid–19-járvány tehát alapjaiban változtatta meg az emberek elvárásait a hazai mezőgazdaság iránt.

Élelmiszeripari szakmai körökben ezért ismét egyre hangsúlyosabban kerülnek elő a magyar élelmiszeripar nem túl rózsás helyzetével kapcsolatos vélemények, és annak igénye, hogy jelentős lökést kapjon az ágazat.