Mikor, milyen pezsgőt szolgáljunk fel és hogyan?

Ha vendégeket várunk, tudnunk kell, milyen ételhez milyen pezsgő passzol, és hogy miként illik azt felszolgálni.

null

Pezsgőt sokszor csak karácsonykor és szilveszterkor fogyasztunk, pedig a buborékos ital megkoronázhatja családi és baráti összejöveteleinket, egy nyári bulit és egy átlagos hétvégi estét is. Ha pedig vendégeket várunk, tudnunk kell, milyen ételhez milyen pezsgő passzol. Ebben segít a Mindmegette írása.

Szabályok

  • 1. Önálló aperitifnek elsősorban száraz fehér pezsgőt (brut, extra brut, brut nature) ajánljunk. Ezt természetesen felülírhatja a vendég igénye, ízlése és elképzelése. Az elmúlt években Magyarországon például nagyon kedveltek lettek a nyerspezsgők (zéro dosage), így nem árt felszerelkezni néhány üveggel.
  • 2. Ne szolgáljunk fel édes pezsgőt aperitifként, hacsak a vendégünk nem azt kéri kifejezetten.
  • 3. Egy étkezést egy fajta (palack) pezsgővel is lekísérhetünk, vagy minden fogáshoz ajánlhatunk más-más (pohár) fajtát. Előbbinél ügyeljünk az ételsor jellegére, a vezér ízekre, ettől nagyon eltérő pezsgőt semmiképpen ne válasszunk.
  • 4. Ha a fogásokhoz önálló, különböző pezsgőket szolgálunk fel, nagyon vigyázzunk az építkezésre (a száraztól az édesebb felé haladjunk vagy a frisstől a tartalmasabb felé. Pezsgősor bemutatásakor a menüt igazítsuk a pezsgősorhoz!
  • Tudni illik, hogy mit illik – akkor is, ha történetesen pezsgőt szolgálunk fel a vendégeknek
    Fotó: unsplash

    A teljes cikk, benne az alapvető étel-pezsgő párosításokkal ITT érhető el.

    Egy hazai pezsgő is bekerült a világ legjobbjai közé

    19 ország 479 pezsgő különlegessége közül lett aranyérmes a Hungaria Rosé Extra Dry a Burgundia borvidékén megrendezett Effervescents du Monde világversenyen. Óriási siker ez, hiszen az aranyérmen túl a Top 10-es listára is felkerült ez az üde magyar nedű – amely ez alkalommal a szoros verseny és döntetlen helyezés miatt valójában tizenkettő tételt sorol: csupa neves francia és egyetlenegy olasz pezsgő szerepel rajta, nem utolsósorban pedig a Hungaria.

    A 18. alkalommal megtartott nívós, színtiszta pezsgő-versenyen (sparkling wines) 80 fős zsűri vette górcső alá a nedűket a franciaországi Château des Ravatys-ban december második felében. A világ minden tájáról érkezett nemzetközi szakértők 4 napon át szigorú minőségi elvárások mentén, tökéletes kóstolási körülmények között vizsgálták a buborékos tételeket. Összesen 35 arany- és 115 ezüstérmet nyertek a benevezett pezsgők – s ezek legjobbjai a Top 10.

     

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.