Tíz isteni szalagos fánk receptjét gyűjtöttük össze

Arra az esetre, ha nincs meg a nagyié, elhoztuk a legjobb recepteket.

null

A farsangi időszak szupersztárja egyértelműen a szalagos fánk, és hát ahány ház, annyi fánkrecept. Ha valakinek nem lennének szájról-szájra adott családi receptek a birtokában, vagy csak kíváncsi, mások hogyan csinálják, annak mutatunk néhány kipróbált, jól bevált variációt – írja a mindmegette.hu.

Fotó: Pexels

A hozzávalók pontos listáját az étel nevére kattintva érheti el.

FOSZLÓS FARSANGI FÁNK

  • A langyos tejbe belekeverjük a cukrot, és belemorzsoluk az élesztőt, és felfuttatjuk.
  • A liszetet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk az olvasztott vajat, a felfutott élesztőt, a tojássárgáját és összedolgozzuk, kidagasztjuk a tésztát. Akkor van készen, ha a tészta elválik az edény falától. Letakarjuk, meleg helyen, 45 percig a duplájára kelesztjük.
  • Ha megkelt, lisztezett felületen kinyújtjuk egy centi vastagra, és pogácsaszaggatóval, vagy egy pohár segítségével tetszőleges nagyságú köröket szaggatunk belőle. Lisztezett deszkára rakjuk a fánkokat, és 15 percig pihentetjük.
  • Olajat melegítünk, és egymás után kisütjük benne a fánkokat úgy, hogy az első oldalukat fedő alatt, a másikat anélkül sütjük. Fontos, hogy egyszerre csak annyi fánkot tegyünk a nem túl forró zsiradékba, hogy még kényelmesen meg tudjanak nőni kb. a másfélszeresükre.
  • Ha aranybarnára sültek, egy papírtörlőre szedjük, majd porcukorral meghintjük őket.
  • FARSANGI FÁNK HÁZI CUKORMÁZZAL

  • Felforraljuk, majd langyosra hűtjük a tejet. Az élesztőt felfuttatjuk 1 dl langyos tejben, 1 ek cukorral.
  • Egy tálba szitáljuk a lisztet, a vaníliás és porcukrot, a csipet sót, a citrom levét és reszelt héját, a vaníliaőrleményt, majd a közepébe öntjük a felfuttatott élesztőt, az 1 dl tejben megolvasztott margarint, a tojássárgákat, a rumot, valamint a fokozatosan a maradék langyos tejet, hogy lágy tésztát kapjunk(ha kell, még önthetünk hozzá).
  • Alaposan , hólyagosra dolgozzuk a tésztát, majd letakarva – vagy kelesztő tálban – kb. duplájára kelesztjük, módszertől függően kb. 45-90 perc.
  • Amikor megkelt, lisztezett alapon, 2 cm vastagságúra nyújtjuk, szaggatóval vagy pohárral kiszaggatjuk, a közepét elvékonyítjuk, és a felforrósított olajban kisütjük, először a nem lisztezett felével és fedő alatt, majd megfordítva a másik oldalát fedő nélkül. Rácsra vagy papírtörlőre szedjük.
  • Hagyományosan porcukorral és lekvárral, vagy házi cukormázzal meglocsolva (receptet lásd a megjegyzésben), reszelt csokoládéval megszórva, friss vagy kandírozott gyümölccsel tálaljuk.
  •  

    FARSANGI SZALAGOS FÁNK DITTI MÓDRA

  • Kevés langyos tejjel, pici liszttel, cukorral és az élesztővel kovászt készítünk. A többi porcukorral a tojássárgákat habosra keverjük, hozzáöntjük a tejet, és jól kidolgozzuk. Az olvasztott vajat részletenként hozzáadjuk, liszttel megszórjuk, és langyos helyen kelesztjük.
  • Utána lisztezett deszkára borítjuk, ujjnyi vastagságúra nyújtjuk. Fánkszaggatóval kiszúrjuk, és letakarva újra kelesztjük.
  • Lábasban olajat melegítünk, ha a fánkok megkeltek, ujjainkkal minden fánk közepét kissé benyomjuk, úgy tesszük az olajba, hogy a fánk felső fele kerüljön alulra. A lábast fedővel letakarjuk. Ha a fánk oldala szép piros szalagos, megfordítjuk és most már fedő nélkül sütjük tovább.
  • Vigyázzunk, hogy lassú tűznél és nem forró olajban süssük, mert akkor a fánk belseje nem sül át. Papírtörlőre szedjük.
  • Vaníliás porcukorral meghintve, lekvárral fogyasztjuk.
  • ELRONTHATATLAN SZALAGOS FÁNK

  • Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben egy kevés cukorral. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a tojássárgáját, a porcukrot, a margarint (nem kell megolvasztani), a sót és a rumot, végül a felfutatott élesztőt. Jól összedolgozzuk, majd kb. 30 percig kelesztjük letakarva, szobahőmérsékleten.
  • A megkelt tésztát lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk, kiszaggatjuk, és ismét kb. 25 percig pihentetjük letakarva.
  • Előmelegítjük az olajat. A fánkok közepébe az ujjunkkal lyukat vagy mélyedést nyomunk, és az olajba tesszük, majd fedő alatt 1 percig sütjük. Ezután megfordítjuk, és ismét kb. 1 percig sütjük fedő nélkül. Konyhai papírtörlőre szedjük, porcukorral és lekvárral tálaljuk.
  • KLASSZIKUS FARSANGI SZALAGOS FÁNK

  • A tejet kézmelegre melegítjük, majd elmorzsoljuk benne a friss élesztőt, és szórunk hozzá egy-egy nagy csipet lisztet és cukrot. Hagyjuk meleg helyen, hogy az élesztő felfusson.
  • A többi porcukorral és a vaníliás cukorral a tojássárgákat habosra keverjük. Hozzáöntjük az élesztős tejet, az olvasztott vajat, majd beleszitáljuk a liszteket és jól kidolgozzuk a tésztát. Ha összeállt, megszórjuk még egy kevés liszttel, és meleg helyen, tiszta konyharuhával lefedve, a duplájára kelesztjük.
  • Ha megkelt, lisztezett deszkára borítjuk és ujjnyi vastagságúra nyújtjuk. Fánkszaggatóval a tésztából karikákat szúrunk ki, és letakarva, kb. negyed óra alatt újrakelesztjük.
  • Egy lábasban olajat melegítünk. Ha a fánkok megkeltek, ujjainkkal minden fánk közepét kissé benyomjuk és így helyezzük óvatosan a forró olajba. Fedő alatt kisütjük.
  • Ha a fánk oldala szép piros, szalagos, megfordítjuk, és fedő nélkül sütjük tovább. Vigyázzunk, hogy lassú tűznél és ne forró olajban süssük, mert a fánk belseje nem sül át! A megsült fánkokat papírtörlőre szedjük, hogy lecsöpögjön a felesleges zsiradék.
  • A fánkokat porcukorral megszórva tálaljuk, tetejére egy-egy kiskanál sárgabaracklekvárt kanalazva kínáljuk.
  • KÖNNYŰ SZALAGOS FÁNK

  • A tejet meglangyosítjuk, az élesztőt egy tálkába morzsoljuk, hozzáadjuk a porcukrot, 1 ek lisztet és 2 ek langyos tejet. Összekeverjük és felfuttatjuk.
  • A puha vajat egy tálba kockázzuk, hozzáadjuk a tojássárgáját, 2 ek porcukrot, a 3 ek rumot és habosra keverjük.
  • A maradék lisztet egy tálba szitáljuk egy csipet sóval, beledolgozzuk a tojásos-vajas keveréket, a felfuttatott élesztőt és a megmaradt tejet, majd meleg helyen hagyjuk megkelni.
  • A tésztából egy vastagabb lapot nyújtunk, és köröket szúrunk ki belőle. A felére halmozunk 1-1 tk sárgabaracklekvárt, befedjük őket a többi tésztakoronggal, és összenyomkodjuk a széleket. Az olajat felforrósítjuk, és megsütjük benne a fánkokat, majd papírtörlőre szedjük. Tálaláskor porcukorral meghintjük és sárgabaracklekvárral kínáljuk.
  • NAGYMAMA FÉLE FÁNK

  • Egy deciliter tejet meglangyosítunk, belemorzsoljuk az élesztőt és a cukrot. Amikor az élesztő felfutott, beleöntjük a liszt közepébe, hozzáadjuk a megmaradt tejet, a tojássárgáját, a vajat és a sót. Hólyagosra dagasztjuk, majd hagyjuk, hogy kétszeresére megkeljen.
  • Lisztezett deszkán egy vékony pohár segítségével kiszaggatjuk a fánkokat, közepén kissé benyomjuk, és bő, forró olajban megsütjük. Először lefedve 3–4 percig, majd megfordítjuk, és fedő nélkül sütjük tovább.
  • Papírszalvétára vagy lyukacsos edénybe szedjük, hogy az olaj lecsepegjen a fánkról. Házi készítésű baracklekvárral és porcukorral meghintve tálaljuk.
  • PILLEKÖNNYŰ FÁNK

  • A langyos tej feléhez keverjük a cukrot, elmorzsoljuk benne az élesztőt, és meleg helyen felfuttatjuk. A lisztet egy nagyobb tálba öntjük, hozzáadjuk a tojássárgáját, a sót, a tejszínt, az olvasztott vajat, a felfutott élesztőt és a maradék tejet. Sima tésztává dagasztjuk, majd egy tiszta konyharuhával letakarva, meleg helyen 1 órát kelesztjük.
  • 1 óra elteltével lisztezett deszkára borítjuk, kb. 1 cm vastagra nyújtjuk, majd tetszőleges nagyságúra szaggatjuk. A kiszaggatott tésztát lisztezett tálcára sorakoztatjuk, és letakarva még fél órát kelesztjük őket.
  • Sütés előtt minden fánk közepébe ujjunkkal mélyedést nyomunk, majd bő, forró olajban kisütjük őket. Végül lekvárral töltve, porcukorral megszórva tálaljuk.
  • Az eredeti cikk, amelyben további nagyszerű fánkrecepteket talál, a Mindmegette oldalán érhető el.

    Korábbi cikkünkben azokat a trükköket soroltuk fel, amelyek betartásával tökéletes szalagos fánk készülhet. A farsangi fánk ugyanis akkor az igazi, ha szalagos és könnyű a tésztája. Mutatjuk az aranyszabályokat: Így süthetünk tökéletes farsangi fánkot

     

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.