Zöld szuperételek a télre, hogy egészségesek maradjunk

Természetes összetételüknél fogva kedvezően hatnak a közérzetünkre és a szellemi frissességünkre

null

Az úgynevezett szuperételek együttesen tartalmazzák a szervezetünk kiegyensúlyozott működéséhez szükséges létfontosságú tápanyagokat. Nem csodaszerek, de természetes összetételüknél fogva kedvezően hatnak a közérzetünkre és a szellemi frissességünkre – írja a Mindmegette.

A téli időszakban különösen ajánlott a zöld salátafélék és leveles zöldségekfogyasztása, amelyek frissen és nyersen tele vannak könnyen emészthető proteinnel, enzimekkel, vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Általában véve kiváló vértisztító hatásúak, felpörgetik az agy és az immunrendszer teljesítményét, tisztítják a vesét.

1. RUKKOLA: FITTEN TARTJA A MEMÓRIÁT

Olaszországban régóta a legnépszerűbb salátafélék közé tartozik. Nálunk borsmustár néven a régi magyar konyha kedvelt zöldfűszere volt, az utóbbi években reformételek alkotóelemeként jött ismét divatba. Magas folsavtartalmának köszönhetően jótékonyan hat az emlékezőképességre, a szívműködésre és a keringésre.

Diós aromája miatt sokféle salátába és tésztára, továbbá pestóba is illik.

2. PAK CHOI: VÉD AZ INFLUENZA ELLEN

A káposztafélék családjába tartozó pak choi (vagy bok-csoj), más néven bordás kel a kínai kel rokona. Közép-Kelet-Ázsiából származik, de nálunk is egyre több helyen kapható. Mustárolaj-tartalma révén csíraölő tulajdonságú. Enyhén csípős íze nyersen jól érvényesül salátákban.

Wokban és főzeléknek is elkészíthetjük, de csak rövid ideig hőkezeljük, hogy roppanós maradjon.

3. SPENÓT: ELLÁT ÁSVÁNYI ANYAGOKKAL

Magas C- és E-vitamin-, valamint béta-karotin-tartalma felvértez az influenza, K-vitaminja pedig a csontritkulás ellen. Folsav- és vastartalma miatt különösen ajánlott gyerekek, kismamák, valamint vegetáriánusok számára. Serkenti az emésztést, szabályozza a vérnyomást. Rákellenes antioxidánsok (flavonoidok) is találhatók benne.

A zsenge bébispenótot nyersen salátába vagy smoothie-ba tehetjük.

A spenót, a szuperételek egyik legismertebb képviselője
Fotó: unsplash

4. ARTICSÓKA: CSÖKKENTI A KOLESZTERINSZINTET

Rendkívül gazdag ballasztanyagokban, káliumban, magnéziumban, vasban és B1-vitaminban. Keserűanyagai serkentik a máj szöveteinek regenerálódását és az epe működését. Segíti az emésztést, koleszterinszint-, vérnyomás- és gyulladáscsökkentő hatású. Érelmeszesedés, cukorbetegség, vese- és hólyagbántalmak ellen is ajánlott.

A virág külső leveleinek húsos alsó részét és az articsókaszívnek nevezett belső, zsenge részét fogyasztjuk. Sós vízben főzzük meg, max. 30 perc alatt.

5. PÓRÉHAGYMA: TÖBB VAN BENNE, MINT GONDOLNÁNK

Gyakran méltatlanul alábecsülik és csupán a vöröshagyma pótlékának tekintik, pedig a zöld részével együtt értékes zöldség. Feltölti a kiürült ásványianyag-raktáraidat és ellát C-vitaminnal a téli hónapokban.

Alaposan mossuk meg, hogy ne maradjanak benne homokszemek! Elkészíthetjük levesbetétnek, krémlevesnek, zöldségételeket gazdagíthatunk vele, sajttal és sonkával csőben süthetjük, párolva köretnek tálalhatjuk vagy akár rétesbe is tölthetjük.

Számtalan módon varázsolhatunk a póréhagymából isteni ebédet vagy vacsorát
Fotó: unsplash

6. FODROS KEL: C-VITAMIN-BOMBA

Immunrendszerünk verhetetlen védelmezője egyedülálló kombinációban tartalmaz vitaminokat – kiemelkedő mennyiségben C- és hangulatjavító hatású B-vitaminokat –, továbbá aminosavakat, ásványi és ballasztanyagokat. Magnézium- és káliumtartalmának köszönhetően már 4 nap alatt 90%-kal megnöveli az energiaszintünket.

Leveles kelnek is nevezik, mert aprón fodrozott sötétzöld levelei nem fejesednek be. Készítsünk belőle tápláló smoothie-t, próbáljuk ki salátának, pestónak, főzzük meg egytálételnek!

7. PETREZSELYEM: NEM CSUPÁN DEKORÁCIÓ

Popeye is ezt ette volna, ha tudja, hogy jóval magasabb a vastartalma, mint a spenótnak. A fodros és a sima levelű fajta egyaránt tekintélyes mennyiségben ellát fitten tartó vitaminokkal és a szervezeted oxigénellátásához fontos nyomelemekkel. Fogyasszunk minél több petrezselymet, mert erősíti a védekező képességünket és elősegíti a tápanyagok felvételét.

Főzéskor nyugodtan tegyünk az ételbe egy egész csokorral! A felaprított petrezselymet ne hagyjuk sokáig állni, mert veszít aromájából és értékes vitaminjaiból.

A teljes cikk további szuperételek leírásával és felhasználási lehetőségeivel ITT érhető el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.