A legjobb palacsintareceptek a hortobágyitól a túrósig

Vannak köztük klasszikusok, kihagyhatatlan különlegességek és persze egy bombabiztos alaprecept.

null

Következzenek most a legjobb palacsintareceptek: vannak köztük nagy klasszikusok, kihagyhatatlan különlegességek és persze egy bombabiztos alaprecept a palacsintareceptek közül, ami nem szakad, nem ragad és pont olyan édes, ahogy szeretjük – írja a mindmegette.hu.

Fotó: Pexels

ZALAI KELT PALACSINTA

  • 5 dkg liszt
  • 5 dl tej
  • 1.5 dkg élesztő
  • 2 db tojás
  • 1 kk cukor
  • olaj
  • csip.

  • Felfuttatjuk az élesztőt 1 deciliter langyos cukros tejben, majd a tojásokat ketté választjuk, aztán a tojásfehérjét egy pici sóval kemény habbá verjük.
  • A tojások sárgájához hozzákeverjük a felfuttatott élesztőt, majd a a többi langyos tejjel, liszttel váltakozva kikeverjük a palacsintatésztát. Ha ezzel elkészültünk, könnyedén a hozzákeverjük a tojáshabot, aztán 15 percet kelni hagyjuk.
  • A palacsintasütőben olajt hevítünk, majd egy merítőkanálnyi tésztát jól eloszlatunk benne. Nagyjából 2-2 percet sütjük mindkét oldalát, amíg szép aranybarna lesz. Tölteléket ízkés szerint választhatunk.
  • ÜNNEPI RAKOTT PALACSINTA (BÉCSI TÚRÓS PALANCSINTA)

    A palacsintához:

  • 10 dkg liszt
  • 2 db tojás
  • 2.5 dl tej
  • 1 dl olaj
  • 1 csip.
  • szénsavas ásványvíz
  • A töltelékhez:

  • 3 ek vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 1 csom. vaníliás cukor
  • 2 db tojás
  • 25 dkg túró
  • 1 csip.
  • 1 db citrom
  • Az öntethez:

  • 2 db tojás
  • 2 dl tej
  • 1 csom vaníliás cukor
  • 6 dkg porcukor

  • A liszetet és a tojásokat kikeverjük, majd apránként hozzáadjuk a tejet, végül az olajat és egy csipet sót is. Amennyiben szükséges, szénsavas ásványvízzel higítjuk a tésztát, majd a tésztából kb. 10 darab palacsintát sütünk a hagyományos módon.
  • A töltelékhez a vajat, a porcukorral, a vaníliás cukorral és a tojássárgájával kikeverjük, és hozzaadjuk a túrót, a sót és a reszelt citromhéjat. A tojasfehérjét habbá verjük és lazán a túrós masszához keverjük.
  • A palacsintákat megtöltjük a túrós töltelékkel, lazán feltekerjük, majd kettévágjuk, és egy mélyebb tepsibe vagy tűzálló tálba fektetjük őket, kissé ferdén úgy, hogy félig fedjék egymást.
  • Az öntethez a tojást, a tejet, a vaníliás cukrot és a porcukrot összekeverjük, majd egyenletesen a palacsintákra öntjük.
  • A tálat 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és kb. 25 perc alatt aranybarnára sütjük.
  • AMERIKAI PALACSINTA EGYSZERŰEN

  • 17 dkg liszt
  • 2 tk sütőpor
  • 2 ek cukor
  • 1 csip.
  • 2 db tojás
  • 2 dl tej
  • olaj

  • A lisztet összekeverjük a sütőporral, a cukorral és a sóval. Beleütjük a tojásokat, hozzáöntjük a tejet és összedolgozzuk, majd kb. 20 percig pihentetjük.
  • Kiolajozott serpenyőbe teszünk egy adag tésztát, majd mindkét oldalát készre sütjük. Ugyanígy kisütjük az összes palacsintát.
  • KAKAÓS PALACSINTA MASCARPONÉS KRÉMMEL (CUKORMENTES)

  • 20 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 2 ek kakaó
  • 2 db tojás
  • 3 dl kókusztej
  • 2 dl ásványvíz
  • 1 dl olaj
  • 25 dkg Mascarpone
  • 3 ek eritrit
  • 1 dl kávé

  • A tojásokat felverjük, majd hozzáadjuk a tejet és az olajat. Hozzákeverjük a lisztet, a kakaót, egy pici sót és simára keverjük, majd fokozatosan hozzáadjuk az ásványvizet. 15 percig pihentetjük, addig elkészítjük a tölteléket.
  • A kávét és az eritritet jól kikeverjük, majd hozzáadjuk a mascarponét és habosra keverjük.
  • A palacsintákat a szokásos módon megsütjük, majd megtöltjük. Háromszögekre hajtogatjuk, végül megszórjuk kakaóval és eritrittel.
  • ALMÁS PALACSINTA DIÓBUNDÁBAN

    A palacsintához:

  • 20 dkg liszt
  • 1 ek cukor
  • 1 tk vaníliakivonat
  • 1 csipet só
  • 1 db tojás
  • 3 dl tej
  • 2 dl szódavíz
  • diónyi vaj (olvasztott)
  • A töltelékhez :

  • 4 db alma
  • 20 dkg sütőtök (lereszelve)
  • 4 ek cukor
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 1 tk reszelt gyömbér
  • 1 tk őrölt szerecsendió
  • A panírhoz:

  • 6 dkg liszt
  • 2 db tojás (L-es)
  • 15 dkg dió

  • Az almás palacsinta hozzávalóiból csomómentes tésztát keverünk, majd 30 percig hűtőben pihentetjük, majd vékonyan kiolajozott serpenyőben hagyományos módon kisütjük a palacsintákat.
  • A meghámozott almát lereszeljük, kinyomkodjuk a levétől és a sütőtökkel ill. a cukorral együtt addig pároljuk, amíg a felesleges lé elpárolog. Ízesítjük és kihűtjük. A dióbundához illatosra pörköljük a diót, majd ledaráljuk.
  • A töltelékkel megkenünk egy palacsintát, a két szélét behajtjuk és feltekerjük. A tekercseket először lisztbe, felvert tojásba és végül a darált dióba forgatjuk, majd bő, forró olajban aranybarnára sütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.
  • SÜTŐBEN SÜLT PALACSINTA

  • 3 db tojás
  • 1,75 dl tej
  • 12,5 dkg liszt
  • 2 ek cukor
  • 1 csip.
  • 0,25 tk őrölt fahéj
  • 1,5 ek vaj
  • áfonya
  • porcukor (a szóráshoz)

  • A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Közben kézi mixer habverőjével a tojásokat simára keverjük a tejjel, a liszttel, a cukorral, a sóval és a fahéjjal.
  • A vajat 26 cm átmérőjű, magas falú öntöttvas serpenyőbe tesszük, és az előmelegített sütő középső részében felolvasztjuk. Óvatosan ráöntjük a teljes tésztát, majd visszatoljuk a sütőbe, és aranybarnára sütjük 15-20 perc alatt, amíg a széle kissé megemelkedik.
  • A sütőből kivett palacsintát megszórjuk áfonyával, valamint porcukorral, és cikkekre vágva kínáljuk. Melegen a legfinomabb.
  • RÁNTOTT PALACSINTA SONKÁVAL TÖLTVE

    A tésztához:

  • 2 db tojás
  • 25 dkg liszt
  • 1 csipet só
  • 3 dl szóda
  • A töltelékhez:

  • 10 szelet gépsonka
  • 7 dkg vaj
  • 3 ek liszt
  • 3 dl tej
  • bors
  • 1 csipet szerecsendió
  • 1 csomag metélőhagyma
  • A panírozáshoz:

  • liszt
  • tojás
  • zsemlemorzsa
  • A sütéshez:

  • olaj
  • A tálaláshoz:
  • sajt

  • A tészta hozzávalóiból a szokott módon palacsintatésztát keverünk, majd kiolajozott serpenyőben egyenként kisütjük a palacsintákat.
  • Apró kockára vágjuk a gépsonkát, egy kevés olajon megpirítjuk, majd félretesszük.
  • A besamelhez a vajat felforrósítjuk, belekeverjük a lisztet, és nagyon lassú tűzön halvány aranyszínűre (nem barnára) pirítjuk. A tejet felforraljuk, majd állandó kevergetés mellett apránként hozzáöntjük. Amikor elkészült, sóval, borssal és szerecsendióval fűszerezzük.
  • A besamelhez keverjük a pirított sonkát és az apróra vágott metélőhagymát, majd az így elkészült tölteléket a palacsintákba töltjük. Behajtjuk a két szélét, és feltekerjük. Lisztbe, tojásba és zsemlemorzsába forgatva bepanírozzuk, és forró olajban aranybarnára sütjük mindet. Reszelt sajttal meghintve tálaljuk.
  • További rendhagyó palacsintareceptek megismeréséért látogasson el a Mindmegette oldalán!

    Korábbi cikkünkben a palacsintareceptek mellett tippeket adtunk a palacsintasütéshez. Legközelebb még finomabb lesz, ha tökéletesítjük a tudásunkat. Így nem ragad le és szakad szét a palacsinta.

    Egy másik cikkünkben a palacsintareceptek közül egy igazi hazai fogást mutattunk meg. Stresszmentes főzés: így készíthető el egyszerűen az egyik legfinomabb hazai fogás. Hortobágyi húsos palacsinta pörköltmaradékból + videó.

     

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.