Néhány tuti tipp, hogy ne fájjon a feje az esküvői menü miatt

Nyugodtan lehet egy különlegesebb menüsort is összeállítani, de azért érdemes az idősebb vendégekre is gondolni.

null

Az esküvői menü megválasztáshoz ad néhány tippet, segítséget az alábbiakban a Mindmegette magazin cikke.

A FELSZOLGÁLÁS MÓDJA

Egy rosszul megválasztott felszolgálási mód nagyon elhúzhatja az esküvői vacsorát, míg ha jót választ, akkor gördülékenyen fog lezajlani.

Három fő irányvonal létezik: a tálszervízes, a tányérszervizes és a büféasztalos felszolgálás. Nincs jó vagy rossz, azonban az adott esküvő kapcsán lehet jobbat vagy kevésbé jót, kevésbé az esküvőhöz illőt választani.

A hagyományos vidéki lagzikon általában a tálszervízes felszolgálással lehet találkozni, ami egy átmenet a tányérszervíz és a tálszervíz között. Van is felszolgálás, de azért minden vendég magának szervíroz.

Ha lassú a kiszolgálás és sok a vendég, akkor könnyen előállhat az az eset, hogy egyes asztalok már szinte befejezték a vacsorát, míg mások esetleg még meg sem kapták a főfogást. Érdemes olyan felszolgálási módot választani, ami az esküvői létszámhoz jól passzol.

A gyönyörűen megterített asztal az esküvő nélkülözhetetlen eleme (a kép illusztráció)

Nagyobb létszámú esküvőn a büféasztal jól tud működni, ha azt tálszervízzel vagy tányérszervízzel kombinálják. Ez azt jelenti, hogy a levest például minden vendég az asztalánál megkapja, de a főfogásért a büféasztalhoz kell fáradni.

De nemcsak a létszám, hanem az esküvő stílusa is számít. Egy elegáns báli jellegű esküvőhöz leginkább a tányérszervizes megoldás illik, mert a felszolgálási módok közül ez a legelegánsabb.

MENTES MENÜSOR

Manapság sajnos egyre többen szenvednek valamilyen típusú ételintoleranciától vagy cukorbetegségtől. Az esküvői menü tervezése kapcsán erre illik odafigyelni és külön, számukra is fogyasztható menüsorral készülni.

A legegyszerűbb, ha a meghívó átadásakor rákérdez, hogy kinek van ilyen jellegű problémája. A leggyakrabban glutén-, laktóz és tejfehérje érzékenység szokott felmerülni, valamint cukorbetegség. Szerencsére a catering cégek már fel vannak készülve az ilyen helyzetekre. Elég jelezni feléjük, hogy hány vendégnek, milyen ételintoleranciája van. Ez alapján fognak javaslatot tenni, hogy részükre milyen külön menüsort ajánlanak.

És ne feledkezz meg a tortáról sem! Kedves gesztus, ha a tortából is van olyan verzió, amit mindenki fogyaszthat.

HAGYOMÁNYOS VERSUS KÜLÖNLEGES

Az esküvői menüsor összeállításánál a catering cég első kérdése nagy valószínűséggel az lesz, hogy hány fővel kell számolni és milyen jellegű legyen az esküvői menü?

Az esküvőkön általában hagyományos ételeket szolgálnak fel. Olyanokat, amit ha nem is mindenki, de a nagy többség biztosan szeret. Valamilyen pörkölt vagy rántott étel szinte biztos, hogy helyet kap egy hagyományos esküvői menüsorban.

De mit tegyenek, ha szeretnének egy kicsit elrugaszkodni a hagyományostól és valami különlegesebbre vágynak? – teszi fel a kérdést a Mindmegette magazin.

Nyugodtan lehet egy különlegesebb menüsort is összeállítani, de azért érdemes az idősebb vendégekre is gondolni, akik nem feltétlenül szeretnének kísérletezni, inkább a megszokott ízekre vágynak. Ezért ilyenkor a legjobb stratégia, ha a különleges menüsor mellé biztos, ami biztos alapon kértek legalább egy hagyományos ételt. Így az se marad éhen, aki nem vevő a különleges esküvői menüre.

Az eredeti teljes cikk IDE kattintva érhető el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.