Pajzsmirigydiéta: így egyen, hogy jobban legyen!

A szakemberek úgy vélik, hogy a megváltozott étkezési szokások állnak annak hátterében, hogy egyre több a pajzsmirigybeteg.

null

Világszerte nő a pajzsmirigy-betegek száma, aminek az orvostudomány egyelőre nem tudja az okát. A szakemberek úgy vélik, hogy a megváltozott étkezési szokások állnak annak hátterében, hogy egyre több a pajzsmirigybeteg. Ennek járt utána a Mindmegette magazin online cikkében. A megváltozott étkezési szokások mellett a környezeti tényezők és az új vírusfertőzések is okolhatók a negatív tendenciáért. Azonban, ha tudatosan figyelünk az étkezésre, enyhülnek a tünetek és kevesebb hormonbevitel szükséges a jó közérzetéhez. Hogy lehetséges ez? Az étkezés és a hormontermelődés ilyen nagy mértékben összefügg? Lássuk!

EZEK A TÜNETEK

A pajzsmirigy alul-, vagy túlműködés vérvizsgálattal kideríthető. Alulműködés esetén a vér TSH hormonszintje emelkedik, túlműködéskor pedig csökken. A rossz működés tünetei változóak, és alattomosak, mert kezdetben alig észrevehetőek: fáradtság, ingerültség, kimerültség, aluszékonyság, fogyás, hízás, melegségérzet jelentkezhet.

FONTOS A JÓDBEVITEL

A szakemberek azt figyelték meg, hogy a jódhiányos országokban emelkedett drasztikusabban a pajzsmirigybetegségek száma, mert az elégtelen jódbevitel akadályozza a megfelelő pajzsmirigyhormon termelését: tehát ott, ahol kevés halat, tengeri ételt fogyasztanak nagyobb ütemben emelkedett a pajzsmirigybetegek száma. Ezért aki egészséges, annak javallott a jódozott só, a jódozott víz, vagy minél több hal és tengeri herkentyű fogyasztása. Azoknál azonban, akiknél már kialakult a pajzsmirigy túlműködés, kerülni kell a jód bevitelét, mert az aktiválhatja a szunnyadó elváltozást. Ezért ha a tünetek valamelyikét észleled magadon, érdemes vérvétellel megnézni a pajzsmirigyhormonok működését.

A SZÉNHIDRÁT HATÁSA A PAJZSMIRIGYRE

Mára már az is megállapítást nyert, hogy a pajzsmirigy gondok a szénhidrátalapú táplálkozással is összefüggésben állnak. Az egyik (Wolfgang Kopp -Táplálkozás, evolúció és a pajzsmirigy hormonszintek: kapcsolat a jódhiány okozta rendellenességekkel című) tanulmány leírja, hogy pajzsmirigy alulműködésre a paleolit táplálkozás jótékonyan hat, mert a csökkent szénhidrátbevitel mellett kevesebb pajzsmirigyhormon is elegendő a szervezetnek. Tehát az étkezési szénhidrát mennyiségétől is függ a pajzsmirigy hormonszintje!

BÖJTÖLNI TILOS

Egy egészséges önkéntesen vizsgálták a pajzsmirigy-hormonok és a böjt kapcsolatát. Az éhezés megkezdése után 24 órával már csökkenni kezdett a T3 hormonszint, négy-hat nappal később pedig már a kontroll szint alá esett 50%-kal. Tehát a böjt, a koplalás rossz hatással van a pajzsmirigy hormonműködésre.

FOGJA VISSZA A SZÉNHIDRÁTBEVITELT

A szénhidrátbevitel megváltoztatja a hormontermelődést, amely növekedett jódigényt von maga után. Amikor 10 000 évvel ezelőtt a mezőgazdaság bevezetésekor őseink a megszokott magas fehérje és alacsony szénhidráttartalmú étrendjüket felcserélték a magas szénhidrát, alacsony fehérjebevitelre, akkor lassan elkezdett romlani a pajzsmirigy-hormontermelődés.

EZT EGYE PAJZSMIRIGY TÚLMŰKÖDÉS ESETÉN

Zsírok: rejtett zsírtartalommal: tojás, 2,8%-os tej, 20%-os tejföl, tejszín, félzsíros túró.

A kép csupán illusztráció
Fotó: PIXABAY

Fehérjék: tojás, sajt, túró, tejpor (dúsításnak). Húsok és felvágottak a szokásos mennyiségben. (ui. nagyobb mennyiségben fokozzák az anyagcserét).

Szénhidrátok: keményítőtartalmú élelmiszerek, gabonaipari termékek, liszttel készültek pl. tészták, burgonya, rizs, főzelékek.

Vitaminok: A- és B-vitaminok mennyisége fontos, az előbbi csökkenti a pajzsmirigyműködést, A B1-vitamin méregtelenít.

Ásványi anyagok: káliumban gazdag ételek fontosak (pl. tej, banán, aszalt szilva, mazsola, burgonya, sárgarépa).

A cikk teljes tartalma ide kattintva érhető el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.