Húsos és húsmentes menüsorok a hosszú hétvégére

Ezért összeállítottunk két menüsort, van egy húsos és egy húsmentest is, hogy a böjtölők is megtalálják a számításaikat, illetve minden fogásból legalább kétfélét dobunk be.

null

Egy háromnapos hétvége mindig feladja a leckét az ebéd kérdéskörében, de így, hogy minden nap otthon eszik a család, különösen nehéz kitalálni, hogy „mégis mit főzzek ma?!”. Ezért összeállítottunk két menüsort, van egy húsos és egy húsmentest is, hogy a böjtölők is megtalálják a számításaikat, illetve minden fogásból legalább kétfélét dobunk be. Természetesen a menüsor egyes elemei kihagyhatóak, szabadon felcserélhetőek, kinek, melyik fogás után, mi esne jól – olvasható a mindmegette.hu-n.

Lássunk egy húsos menüsort:

A húsos menüsor egyik legfinomabb fogása
Fotó: mindmegette.hu

Leves: Csirkegombócleves, ahogy Gáspár Bea készíti + videó

  • A csirkemellet a csontról levágjuk, majd elkészítjük a levesalapot.
  • Kevés vajon és olajon megdinszteljük az apróra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát.
  • Amikor kezd párolódni a hagyma rátesszük a csirkemellcsontot és kicsit együtt sütjük.
  • Ha megpirult, hozzáadjuk a kockára vágott répát, petrezselyemgyökeret, karalábét, zellert, és a megtisztított szeletekre vágott gombát. Megszórjuk borssal, fehérborssal, sóval, tárkonnyal, zellerzölddel és tovább pirítjuk.
  • Néhány perc múlva felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje a csontot. Amikor a zöldségek már majdnem megfőttek, beletesszük a zöldborsót, és néhány perc alatt készre főzzük.
  • Egy késes aprítóba tesszük a csirkemellet, sózzuk, fehérborssal megszórjuk, hozzáadjuk a tojást, felöntjük a tejszínnel, fűszerezzük friss kakkukfűvel, rozmaringgal, bazsalikommal, zellerzölddel, petrezselyemmel és összeaprítjuk.
  • Egy fazékban, egy nagy csipet sóval vizet forralunk. Egy fagyis, vagy bármilyen kanál segítségével a masszából gombócokat formázunk, és beletesszük a forrásban lévő vízbe majd 5-8 perc alatt készre főzzük. Ha feljött a gombóc a tetejére, akkor kiszedjük. Majd a levessel együtt tálaljuk.
  • Főétel: Bakonyi sertésszelet nokedlivel

  • A bakonyi sertésszelet elkészítéséhez a húst felszeleteljük, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Egy serpenyőben, felhevített olajon megpirítjuk a szeletek mindkét oldalát, hogy színt kapjanak, majd félretesszük.
  • A szalonnát apró kockákra vágjuk, és a visszamaradt zsiradékon addig pirítjuk, amíg ki nem engedi a zsírját. A vöröshagymát felapítjuk, és a szalonnához adjuk, majd üvegesre pirítjuk.
  • A paradicsomot és a paprikát felkockázzuk, a hagymához adjuk, sózzuk, borsozzuk. A gombát megtisztítjuk, majd felszeleteljük, a lecsós alaphoz öntjük, megszórjuk pirospaprikával.
  • Egy kevés vízzel felöntjük, és belehelyezzük az elősütött hússzeleteket, majd együtt puhára főzzük.
  • Ha a hússzeletek megpuhultak, kivesszük a mártásból. A tejfölt csomómentesre keverjük, a forró mártásból hozzákanalazunk, és így öntjük bele. Visszatesszük a húst, és pár perc alatt összeforraljuk.
  • A nokedli elkészítéséhez lábasban vizet forralunk. Az összetevőket egy edénybe kimérjük, és fakanállal ruganyosra keverjük a tésztát. Ha túl keménynek bizonyulna, szódavízzel lazítunk a szerkezetén. Lobogó, enyhén sós vízbe szaggatjuk a tésztát. Ha a nokedlik feljöttek a víz tetejére szűrőkanállal kiszedjük, folyó vízzel átmossuk, hogy ne tapadjanak össze, vagy kevés étolajjal is összekeverhetjük.
  • A gombás mártással készült sertésszeletet a frissen kifőtt nokedlivel tálaljuk.
  • Desszert: Hagyományos túrógombóc

  • A túrót összekeverjük a tojásokkal és a búzadarával, a cukorral és a citrom lereszelt héjával, majd minimum 2 órára hűtőbe tesszük.
  • Ezután nedves kézzel diónyi gombócokat formázunk a masszából, és enyhén sós, forró vízben kifőzzük. Amint feljönnek a gombócok a víz tetejére, onnan számítva 5 percig főzzük, majd szűrőkanállal kiszedjük mindet.
  • Az olajon megpirítjuk a zsemlemorzsát, majd a porcukorral elkeverjük, és a kifőtt gombócokat beleforgatjuk. Porcukorral megszórva, langyosan tálaljuk.
  • Az eredeti cikket IDE KATTINTVA találja.

    A húsmentes menüből ezt az ételt ajánljuk:

    Nyeli, mint kacsa a nokedlit... A mondás nem csak a kacsákra, az emberekre is igaz, a nokedli nagyon eteti magát, könnyen csúszik, így nem nehéz belakmározni belőle.

    A nokedli az egyik legkedveltebb köret, ami tökéletes szaftos ételek mellé, ám egy nokedlis étel önálló fogásként is megállja a helyét. Fel lehet dobni újhagymával, medvehagymával vagy zöldfűszerekkel, de készülhet belőle tojásos nokedli és rakottas is.

    TOJÁSOS NOKEDLI FEJES SALÁTÁVAL

  • A lisztet összekeverjük 1 tk sóval, 2 db tojással és a vízzel. Alaposan összekeverjük, majd sós, lobogó vízbe szaggatjuk. Ha megfőtt a nokedli, kimerjük, és meglocsoljuk az olajjal.
  • Forró olajon megdinszteljük a felaprított hagymát, majd rátesszük a nokedlit, és átpirítjuk a hagymás alapon. Ezután a maradék 6 felvert, sózott tojást ráöntjük, és elkeverjük benne (nem kell sokáig hőkezelni, a tojás ne süljön túl, mert akkor nagyon száraz lesz).
  • A salátát megmossuk, és féltenyérnyi darabokra tépkedjük. A vízbe beleöntjük az ecetet, megsózzuk, megcukrozzuk és a salátára öntjük. Hűtőben tároljuk felhasználásig, hogy jól lehűljön.
  •  

     

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.