Így fogyassza a világ legegészségesebb ételeit minden nap!

A szuperételek legtöbbje a sarki boltban, első hipermarketben vagy a piacokon is hozzáférhető.

null

A Mindmegette.hu összeszedett néhány legegészségesebb és legegyszerűbben beszerezhető szuperételt, kiegészítve egy hasznos információval: hogyan fogyasszuk őket, hogy a pozitív élettani hatásaikat kimaxolhassuk!

Olívaolaj

Az olívaolajban rengeteg E-vitamin van, és tele van antioxidánssal, így véd a szabad gyökök ellen, amelyek károsítják a sejteket, gyorsabban öregedik tőlük a bőr, sőt, a rák kialakulásában is jelentős szerepet játszanak. A feltételezések szerint például 25%-kal kisebb a mellrák kialakulásának kockázata azoknál a nőknél, akik naponta legalább két alkalommal fogyasztják. Olyan anyagot is találtak benne, amely a laborvizsgálatok során legyőzte a gyomorfekélyt, egyes esetekben pedig akár gyomorrákot is kiváltó helico baktériumot. Emellett az olívaolaj telítetlen zsírsavakban gazdag, ami hatásos a vérben lévő „rossz” LDL-koleszterin ellen, megvédik az érrendszert a meszesedéstől, és megakadályozzák a zsírok lerakódását az erekben, így védenek az érrendszeri megbetegedések és a trombózis ellen, de a magas vérnyomás megelőzése szempontjából is hatékonyak.

Így fogyaszd:

Figyeljen oda a vásárlásnál, ugyanis csak az első osztályú olaj az, ami valóban egészséges! Ha a címkén azt olvassa, hogy „extra szűz”, nyugodtan tegye a kosarába, ennek az előállításához ugyanis alig egy nappal korábban leszedett olívabogyókat használtak, amelyekből hidegen préselték ki az olajat.

A legjobb természetesen, ha hidegen, salsába, mártogatósba keverve fogyasztod, de főzés során is számos értékes összetevője megmarad, mert igen jól tolerálja a hőt.

Lencse

Az emberiség több, mint 13 ezer éve fogyaszt lencsét: számos fajtája létezik, és nincs olyan éghajlat, amelyiken valamelyik ne teremne bőséggel. Tele van fehérjével, így a vegán diétát tartóknak elengedhetetlen a fogyasztása, gyulladás- és koleszterincsökketű hatású. Magas magnéziumtartalma miatt érdemes lencsét fogyasztani a menstruáció alatt. Csökkentheti az 0-24-ig tartó éhséget és a hangulatingadozást. a lencse javítja a májfunkciót. A B11 vitamin, más néven kolin segít a májnak megszabadulni a felesleges zsírtól, és a méreganyagok kiszűrését is elősegíti.

Az olívaolajban rengeteg E-vitamin van, és tele van antioxidánssal
Fotó: Pixabay

Így fogyaszd:

Ha egy-egy receptben a húst lencsével helyettesíti, emeli az étel rosttartalmát, és csökkenti a telített zsírtartalmát. Például, ha a csilit 10 dkg marhahús helyett készíti, 50 kcal-val kevesebbet visz be, miközben 16 grammal több rostot és 22 grammal kevesebb zsírt fogyasztott. Megéri a csere, nem?

Egyébként a zöld lencséből remek levesek és főzelékek, saláták, esetleg fasírozottak készíthetőek, a vörös lencséből krémleveseket, krémeket, illetve curryt és egyéb ragukat lehet készíteni, mert bár nagyon finom, gyorsan szétfő, és úgy kevéssé mutatós, krémnél, krémlevesnél ez nem számít. A fekete Beluga lencse látványban hasonlít a kaviárhoz, innen is a neve, diós íze elsősorban salátákhoz, ragukhoz illik, nem fő szét.

Dió

Táplálóbb, mint a marhahús, bővelkedik ásványi anyagokban, vitaminokban, antioxidánsokban és telítetlen zsírsavakban. A dió magas fehérjetartalma miatt ellátja a vegetáriánusokat sok olyan tápanyaggal, amelyeket az ember hagyományosan csak állati táplálékokból vehet fel. Rendszeres fogyasztása többek között megelőzi a veszélyes vérrögök kialakulását, csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet, segíti az emésztést. Hatásos fegyver a 2-es típusú cukorbetegség ellen és oldja a stresszt is. Kifejezetten serkenteni az agyműködést és jótékony hatása van az agy fejlődésére is – ezért gyerekkorban minél több nyers diót kellene fogyasztani.

Így fogyaszd:

Bár a pirított dió aromásabb, sajnos hő hatására a benne lévő értékes illóolajok nagy része elpárolog, és ha túl sokáig hagyjuk szabad levegőn megavasodik. Egyszóval: érzékeny jószág. A legjobb, ha a tisztított diót légmentesen zárható edényben tartod, vagy, ha hosszabb távra tartósítaná, fagyassza le! Tökéletesen jégálló. Nyersen fogyasztva, salátába, sajt vagy alma mellé isteni, de csak úgy, uzsonna gyanánt is elmajszolhat belőle egy keveset: csak óvatosan a mennyiséggel, igazi kalóriabomba!

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják!

A borítókép illusztráció

Így mossa tisztára a zöldségeket és gyümölcsöket!

Amikor rendkívüli figyelmet tulajdonítunk annak, hogy a kezünket tökéletesen sterilizáljuk, naponta többször megmossuk, szigorúan 20 másodpercig és szappannal, akkor az sem mindegy, hogy a boltok polcain szabadon heverő, összetapogatott zöldségek és gyümölcsök tisztítását hogyan végezzük el. Kell-e valami extra óvintézkedés, esetleg valami vegyszer?

Tovább...

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.