Mi köze Julia Childnak a burgundi marharaguhoz?

Nemcsak Burgundia, hanem egész Franciaország legfinomabb marhahúsos étele a boeuf bourguignon.

null

A szájban szinte szétomló ragut a legenda szerint Burgundia hercegének, Jó Fülöpnek (1396–1467) köszönhetjük, mert amikor fia született, az udvari szakács egy új fogással akart előrukkolni a keresztelőre. Már hetek óta kísérletezett egy páclével: tett bele illatos füveket és öntött bele jófajta burgundi vörösbort is, ahogy illett, de mivel a hús íze 6-8 órai pácolás után sem lett olyan, amilyennek elképzelte, egyre inkább elkeseredett.

Ura, aki ínyencként szeretett a fedők alá lesni, egy éjjel titokban konyakot öntött az edényben pihenő húsra. Reggel a szakács egy cédulát talált az asztalon: „Én elkezdtem, te folytasd.” Végül a keresztelőre sikerült tökéletesíteni az ételt, amely felettébb ízlett az egybegyűlt előkelőségeknek.

A charolais húsmarha tenyésztéséről és a vörösborokról híres régió emblematikus ételét eredetileg ünnepek alkalmával készítették a parasztok, majd vasárnapi étekké vált a burgundi
Fotó: FLICKR

Tény, hogy Jó Fülöp nagy konyhát vitt, és rendszeresen vendégül látta lovagjait a hercegi udvarban. Az 1454-ben Lille-ben rendezett káprázatos ünnepségét a fácán lakomája néven máig emlegeti az utókor. Johan Huizinga írta meg A középkor alkonya című művében, hogy az asztalokat ekkor bámulatos fényűzéssel díszítették fel, és a vendégeket egy huszonnyolc személyből álló zenekar szórakoztatta – egy óriási pástétom belsejéből...

Egy kevésbé regényes történetet a 17. század végén Toulonban jegyzett fel hóráskönyvébe egy bizonyos Roger de Bourgogne: „François gazda silány fából készült hordókat sózott az uraságra, és szüret után alig kilenc héttel három hordó megrepedt. A bor egy részét sikerült megmenteni, mert minden edényt felhasználtunk, még a konyhai lábosokat és fazekakat is.

Így a szakács vörösborban pácolta a húst vacsorára, ami annyira ízlett az uraságnak, hogy a csaló François 12 Lajos-aranyat kapott a kilátásba helyezett 20 botütés helyett.”

Ezt az írást akár a boeuf bourguignon (burgundi marharagu) születési anyakönyvi kivonatának is tekinthetjük.

A charolais húsmarha tenyésztéséről és a vörösborokról híres régió emblematikus burgundi ételét eredetileg ünnepek alkalmával készítették a parasztok, majd vasárnapi étekké vált. Az elegáns éttermek étlapjára a 20. század elején vezette fel Auguste Escoffier, a modern francia konyha megteremtője, a határon túli népszerűsítéséhez azonban Julia Child, az első amerikai tévészakács és a közelmúltban róla forgatott film is kellett.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Királyi vendégeknek készült – ismerje meg a babapiskóta történetét!

Az önmagában is finom babapiskótát kávéba, kakaóba, forró csokiba, likőrbe, borba mártogathatjuk, pohárkrémekbe tehetjük vagy sütés nélküli tortákhoz is felhasználhatjuk. De azt tudta, hogy a népszerű édesség története a középkorig nyúlik vissza? A Mindmegette cikkéből minden fontos részlet kiderül.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.