Tíz pirítós kenyérre kenhető egyszerű finomság

Ezekkel garantáltan ízletesebben és egészségesebben indul minden reggel.

null

Unja már reggelente a zsíros deszkát, a felvágottas vajas kenyeret vagy a bolti szendvicskrémeket? Vigyen egy kis változatosságot a reggelijébe ezekkel az istenien finom és egészséges, pirítós kenyérre kenhető egyszerű krémekkel – olvasható a javaslat a mindmegette.hu cikkében.

Fotó: Pexels

EGYSZERŰ AVOKÁDÓKRÉM

Hozzávalók: 2 db tojás, 2 db avokádó, 0,5 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, só, bors, citromlé

  • A tojást megfőzzük, lehűtjük, majd megtiszítjuk. Az avokádót félbevágjuk, kiszedjük a magját, és kikaparjuk a húsát. A hagymákat megtiszítjuk és feldaraboljuk.
  • Az avokádót, a főtt tojást, a vörös- és fokhagymát késes aprítóba tesszük. Megsózzuk, megborsozzuk és megcsepegtetjük egy kevés citromlével. Egyneművé mixeljük, és ha túl sűrű, egy kevés tejföllel lazítjuk. Pirítóssal vagy tortilla csipsszel tálaljuk.
  • TOJÁSKRÉM

    Hozzávalók: 4 db tojás, só, bors, 0,5 fej vöröshagyma, 4 dkg vaj, 0,5 poh tejföl, 1 ek mustár, petrezselyemzöld

  • A tojáskrém elkészítéséhez a tojásokat keményre főzzük, lehűtjük, megpucoljuk és lereszeljük sajtreszelőn. Megsózzuk, megborsozzuk, és apróra vágott hagymát teszünk bele.
  • Habosra keverjük a vajat, a tejfölt és a mustárt, majd hozzáadjuk a reszelt tojáshoz. Meghintjük az apróra vágott petrezselyemzölddel, jól összekeverjük, és a krémes állag eléréséhez hűtőbe tesszük néhány órára.
  • PADLIZSÁNKRÉM EXTRA

    Hozzávalók: 2 db padlizsán, 2 fej lilahagyma, 2 db paradicsom, 1 dl olívaolaj, 4 gerezd fokhagyma, só, bors, 1 tk balzsamecet, 4 ek majonéz, 1 ek mustár, 2 fej lilahagyma, 4 ek majonéz, 1 kk balzsamecet, 1 ek mustár

  • A padlizsánokat megmossuk, több helyen megszurkáljuk, és a sütő felső rácsán, 180 fokon meggrillezzük. 10 percenként átforgatjuk, és kb. 35 percig sütjük. Ekkor hideg vizet engedünk rá, majd a héját lehúzzuk, és a puha belsejét apróra vágjuk.
  • A lila hagymát lereszeljük, a paradicsomot leforrázzuk, és a héját leszedjük, majd felkockázzuk. Az olajon pároljuk a lila hagymát, a paradicsomot és a zúzott fokhagymát, majd megsózzuk, megborsozzuk.
  • Hozzáadjuk a padlizsánhúst és a balzsamecetet, és botmixerrel pépesítjük. Végül belekeverjük a majonézt és a mustárt is. A pirítós kenyérre kenhető krémet a kenyérre kenve tálaljuk.
  • BABOS SZENDVICSKRÉM SZÁRÍTOTT PARADICSOMMAL

    Hozzávalók: 50 dkg koktélparadicsom, 0,5 ek cukor, 1 tk tengeri só, 1 tk kakukkfűlevél, frissen őrölt bors, olívaolaj, 2 doboz fehér bab, 2 gerezd fokhagyma, 1 db citrom, 1 ek kakukkfűlevél, 2 ek olívaolaj, tengeri só, Cayenne-bors, 1 db bagett, frissen őrölt bors, 1 db szendvicskenyér

  • Előző nap félbevágunk 50 dkg megmosott koktélparadicsomot, és a vágott felülettel lefelé sütőpapírral leterített tepsibe helyezzük. A cukrot összekeverjük a tengeri sóval, a kakukkfűlevéllel és frissen őrölt borssal, majd a paradicsomokra szórjuk. Megcsepegtetjük 2-3 ek olívaolajjal és a 200 fokra előmelegített sütő középső részében sütjük 20 percig. Végül a kikapcsolt sütőben száradni hagyjuk egy éjszakát.
  • Másnap a sütőt előmelegítjük 200 fokra. A babot szűrőbe öntjük, hideg vízzel leöblítjük és lecsepegtetjük, majd keverőpohárban hozzáadjuk a megtisztított és présen áttört fokhagymát. A forró vízzel lemosott citrom héját lereszeljük, levét kifacsarjuk. A citromhéjat és a kakukkfűlevelet is a keverőpohárba szórjuk. Ráöntünk 3 ek citromlét, hozzáadjuk az olívaolajat, és botmixerrel krémesre turmixoljuk. Tengeri sóval, Cayenne-borssal, esetleg még egy kis citromlével ízesítjük.
  • A kenyeret vagy bagettet szeletekre vágjuk, és sütőpapírral leterített tepsibe fektetjük. Az előmelegített sütő középső részében aranybarnára pirítjuk 2-3 perc alatt, majd kivesszük.
  • A kenyér szeleteket megkenjük 2-2 tk babos szendvicskrémmel, megrakjuk olajos szárított koktélparadicsommal, és megszórjuk borssal, valamint kakukkfűvel.
  • HAGYOMÁNYOS KÖRÖZÖTT

    Hozzávalók: 50 dkg túró, 2 dl tejföl, 10 dkg vaj, 1 fej lilahagyma, 1 ek őrölt paprika, 1 mk kömény, só, 20 dkg tejföl, 1 fej lilahagyma

  • A körözött elkészítéséhez a túrót egy tálban összetörjük, majd hozzákeverjük a tejfölt és a vajat.
  • Megpucoljuk a lila hagymát, és a túrókrémbe reszeljük. Meghintjük a paprikával és az őrölt köménnyel, megsózzuk, majd alaposan összekeverjük. Ezután néhány órát a hűtőben pihentetjük.
  • A körözöttet kenyérre kenve, friss zöldséggel fogyasztjuk.
  • GOMBAKRÉM PIRÍTOSSAL

    Hozzávalók: 40 dkg gomba, 1 fej vöröshagyma, 25 dkg vaj, 2 dl tej, 3 ek liszt, 3 tk majoránna, 1 tk fehérbors, 1 tk grill fűszerkeverék, 1 tk ételízesítő, bagett

  • A gombát megtisztítjuk, majd lereszeljük. A vöröshagymát apróra vágjuk, és 10 dkg vajon üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a gombát, és zsírjára sütjük. Meghintjük a liszttel, elkeverjük, majd felengedjük a tejjel. Folyamatosan keverjük, míg felfő, majd a tűzről levéve ízesítjük a fűszerekkel. Ezután a maradék vajat elkeverjük benne még melegen.
  • Miután lehűlt, hűtőben tárolva napokig eláll.
  • Pirított bagettel kínáljuk.
  • További pirítós kenyérre kenhető finomságokért olvassa el a teljes cikket a Mindmegette oldalán!

    Korábbi cikkünkben arról írtunk, hogy zsírok nélkül bizony számos tápanyag fel sem szívódik a szervezetünkben. Nézzük, melyek a „jó zsírokban” gazdag élelmiszerek! Zsírban gazdag ételek, melyek rendkívül egészségesek.

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.