Tizenkét alacsony kalóriatartalmú köret diétázóknak

Ha számít a kalóriaérték, egy sovány hús mellé nem jó párosítás egy szénhidrátdús köret.

null

Diétázik? Odafigyel az alakjára? Akkor felejtse el a hagyományos köreteket, mint a rizibizi vagy a sült krumpli! Ha a sovány húsokat alacsony kalóriatartalmú köretekkel párosítjuk, akkor tökéletes diétás fogás lesz a végeredmény. Most ilyen alacsony kalóriatartalmú recepteket szedtünk össze az olvasóinknak, süssenek hozzá egy szelet csirkemellet, és egyék jóízűen – olvasható a mindmegette.hu cikkében.

ASZALT PARADICSOMOS ZÖLDSALÁTA

Hozzávalók: 1 fej saláta, 1 marék rukkola, 1 üveg szárított paradicsom, parmezán, citromlé, olívaolaj

  • A saláta leveleit megtisztítjuk, cikkekre vágjuk. Hozzáadjuk a rukkolát és a szárított paradicsomot.
  • Megszórjuk reszelt parmezánnal, majd ízlés szerint ráfacsarjuk a citrom levét és meglocsoljuk olívaolajjal. Sült húsok mellé kíváló köret.
  • CSICSERIBORSÓ-SALÁTA HAGYMÁVAL

    Hozzávalók: 2 db sonkahagyma, 2 db csicseriborsó konzerv, 0,33 bögre petrezselyem zöldje, 3 ek olívaolaj, 1 csip cukor, 0,5 tk só, 0,25 tk bors, 1 ek citromlé

  • A sonkahagymát hosszú cikkekre szeleteljük. A szeleteket egy hideg vízzel teli tálba rakjuk, lefedjük és pihentetjük benne.
  • Tíz perccel később, egy szűrő segítségével kivesszük a vízből a hagymákat. (Ezzel azokon is segítünk, akik nem szeretik a túlságosan erős hagymát, de roppanós is marad a zöldségünk.)
  • Egy tálba rakjuk a leszűrt csicseriborsó konzervet, az apróra vágott petrezselymet, a hagymát, az olívaolajat, a cukrot, a sót és a borsot.
  • A hozzávalókat összekeverjük, majd ízesítjük a citrom levével.
  • TEPSIS ÉDESBURGONYA KAROTTÁVAL

    Hozzávalók: 80 dkg édesburgonya, 50 dkg karotta, só, őrölt bors

  • A zöldségeket megtisztítjuk és vékony (3-4 mm vastagságú) szeletekre vágjuk. Ha rusztikusabb hatást szeretnék, akkor a karottát negyedeljük (sárgarépa esetén kisujjnyi darabokat vágunk), az édesburgonyát nagyobb darabokra kockázzuk.
  • Egy tepsi alját vastagon kivajazzuk, a zöldségeket ráterítjük, sózzuk és frissen őrölt feketeborssal kissé megszórjuk. Alufóliával letakarva 150-170°C-os sütőben 30 percig sütjük, majd a fóliát levéve további 5 percig pirítjuk.
  • PÁROLT KÁPOSZTA

    Hozzávalók: 1 db fejes káposzta, 2 fej hagyma, 5 dkg kristálycukor, 0,5 dl ecet, 1 kvk köménymag, só, bors, 0,5 dl olaj

  • A káposztát legyaluljuk. A hagymát félbe, majd szeletekre vágjuk.
  • A cukrot olajon karamellizáljuk, hogy aranybarna legyen. Hozzáadjuk a hagymát, és megpirítjuk. A káposztát is megsózzuk, megszórjuk őrölt köménnyel, borssal és jól összekeverjük.
  • Kis-közepes lángon fedő alatt, 1 dl vízzel, gyakran kevergetve addig pároljuk, amíg a káposzta megpuhul, ez kb. 30-40 perc. Ha a káposzta megpuhult, ecetet öntünk rá, és fedő nélkül még 5 percig pirítjuk. Sültekhez kínáljuk (liba, kacsa, sertés).
  • Fotó: Pexels

    PADLIZSÁNSALÁTA

    Hozzávalók: 2 db padlizsán, 1 fej hagyma, 1 db paradicsom, 1 db zöldpaprika, 2 gerezd fokhagyma, ecet, olívaolaj, bors, rukkola, olajbogyó

  • A padlizsánt kis lángon 1 óráig sütjük, amíg a héja megfeketedik. Ettől kellemes, füstös aromát kap. Még melegen meghámozzuk és feldaraboljuk.
  • A hagymát, a paradicsomot és a zöldpaprikát felkarikázzuk, és összeforgatjuk a padlizsánnal. 1 gerezd fokhagymát összezúzunk, és a salátába keverjük.
  • Egy kevés ecetből és olajból salátaöntetet keverünk, és a maradék zúzott fokhagymával és fehér borssal ízesítjük.
  • A salátát tetszés szerint összeforgatjuk rukkolával és olajbogyóval, majd meglocsoljuk a fokhagymás öntettel.
  • RAKOTT SÜLT ZÖLDSÉGEK

    Hozzávalók: 1 db padlizsán, 1 db cukkini, 4 db paradicsom, 1 db hagyma, só, 6 ek olívaolaj, 10 dkg rizs, bors, 1 csok kapor, 1 ek balzsamecet

  • Karikázzuk fel a padlizsánt, a paradicsomot és a cukkinit. A hagymát vágjuk négy cikkre, és szeleteljük fel.
  • Forraljunk fel 2 dl vizet 1 tk sóval. Süssük üvegesre a hagymát 1 ek felforrósított olívaolajon. Keverjük hozzá a rizst, pirítsuk néhány percig, majd tegyük át tűzálló tálba. Öntsük rá a forró, sós vizet, majd ültessük rá a cukkini-, a padlizsán- és a paradicsomkarikákat. Sózzuk, borsozzuk meg, szórjuk meg összevágott kaporral, és locsoljuk meg 5 ek olívaolajjal.
  • Fedjük le alufóliával, és süssük 180 fokon 40 percig. Vegyük le róla a fóliát, locsoljuk meg az ecettel, és pihentessük 5 percig.
  • FŰSZERES SÜLT SÜTŐTÖK

    Hozzávalók: 80 dkg sütőtök, 4 ek ghí, 1 kk bazsalikom, 1 kk oregano, 1 kk rozmaring, 1 kk kakukkfű, só, bors

  • Egy edénybe hevítsük fel a ghít és pár perc alatt pároljuk meg benne a sütőtök kockákat.
  • Amikor puhulni kezd adjuk hozzá a bazsalikomot, az oregánót, a rozmaringot és a kakukkfüvet.
  • A végén sóval, borssal fűszerezzük és jól forgassuk össze.
  • SÜLT KELBIMBÓ

    Hozzávalók: 50 dkg kelbimbó, olívaolaj, só, bors, csilipehely, füstölt paprika

  • A megtisztított és kettévágott kelbimbókat egy sütőzacskóba tesszük. Meglocsoljuk olívaolajjal, megsózzuk, megborsozzuk, majd megszórjuk csilipehellyel és füstölt paprikával.
  • Összeforgatjuk, lezárjuk a zacskót, és 170 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük. Húsok mellé kínáljuk köretként.
  • További alacsony kalóriatartalmú köret receptjéért tekintse meg a teljes cikket a Mindmegette oldalán!

    Korábbi cikkünkben arról írtunk, hogy a hús mellé alacsony kalóriatartalmú ételek fogyasztásn kívül érdemes elgondolkozni az étkezésen az egészség szempontjából is, és hasznos lehet beiktatni olyan napokat, amikor nem eszünk húst, ugyanis számos pozitív hatása lehet, annak, ha szüneteltetjük a húsevést: Ez történik a testünkkel, ha egy ideig nem eszünk húst.

     

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.