Aminek kevesen tudnak ellenállni – a legjobb túrógombóc receptek

Lehetetlen nem imádni, nem lehet megunni, de azért mégis jól esik néha egy kis változatosság.

null

Az édes és sokféle módon elkészíthető túrógombócnak senki nem tud ellenállni, és bizony, a gyerekeket sem kell kergetni az asztal körül, hogy egyenek belőle. A Mindmegette összegyűjtötte a legjobb túrógombóc recepteket: van köztük sült, főtt, gyümölcsös, reform, és klasszikus nagyi-féle – ezekből néhányat, most mi is megosztunk önökkel.

TÚRÓGOMBÓC ÉDES TEJFÖLLEL

HOZZÁVALÓK

A gombócokhoz:

25 dkg tehéntúró, 1 db tojás, 1 teáskanál porcukor, 1/2 csomag vaníliás cukor, só, 2 evőkanál búzadara, 2 eevőkanál darált háztartási keksz, 1 evőkanál zsír, 5 dkg zsemlemorzsa,

A tálaláshoz:

20 dkg tejföl, 1/2 csomag vaníliás cukor, porcukor.

ELKÉSZÍTÉS

A túrót egy villával összetörjük, majd hozzáadjuk a tojást, a cukrot, a vaníliás cukrot és egy csipet sót. A búzadara, majd a darált keksz fokozatos adagolásával könnyen formázható masszát készítünk. Legalább 10, de inkább 30 percig hűtőben pihentetjük.

Ezt követően vizes kézzel tetszőleges méretű (cseresznye, dió, barack, 1-5 cm) gombócokat formázunk; minél nagyobb, annál könnyebben fog szétesni a főzés közben.

Egy közepes edényben enyhén sós vizet melegítünk, és amikor forrni kezd, óvatosan beletesszük a gombócokat. 1-2 perc alatt feljönnek a víz tetejére, ezután a kisebb gombócokat 3-5 percig, a nagyobbakat 8-10 percig főzzük.

Közben egy serpenyőben megolvasztjuk a zsírt, és közepes lángon megpirítjuk rajta a zsemlemorzsát. Amikor barnulni kezd, levesszük a tűzről. A tejfölben elkeverjük a megmaradt vaníliás cukrot.

A kifőzött gombócokat tésztaszűrőn lecsepegtetjük, és még vizesen megforgatjuk a frissen pirított zsemlemorzsában. Az édes tejföllel meglocsolva, kevés porcukorral meghintve, és a pirított zsemlemorzsában megforgatva kínáljuk.

PUHA TÚRÓGOMBÓC GLUTÉN- ÉS LAKTÓZMENTESEN

HOZZÁVALÓK

2 db felvert tojás, 1 dl rizsdara, 1 db citrom héja, só, 1 dl tejszín, 0.5 csomag fagyasztott erdei gyümölcs, 3 evőkanál nádcukor.

ELKÉSZÍTÉS

A túrót egy tálba tesszük, villával összetörjük. Hozzáadjuk a két felvert tojást, a citrom reszelt héját, megsózzuk, majd hozzáadjuk a rizsdarát. Alaposan összekeverjük, majd 20 percre hűtőbe tesszük.

Apró gombócokat gyúrunk a masszából, majd forrásban lévő vízben pár perc alatt megfőzzük a gombócokat.

Ennek a finomságnak nehéz ellenállni
Fotó: mindmegette.hu/mediaworks

A zsemlemorzsát kevés növényi zsiradékon megpirítjuk, majd megforgatjuk benne a gombócokat. Megszórjuk darált dióval, enyhén összepirítjuk, majd félretesszük.

Elkészítjük az öntetet: az erdei gyümölcsöket a nádcukorral felolvasztjuk, hozzá öntjük a kókusztejszínt, majd az öntettel meglocsoljuk a gombócokat.

TÚRÓGOMBÓC TEJFÖLLEL SÜTVE

HOZZÁVALÓK

50 dkg túró, 12 dkg búzadara, 2 db tojás,

1 csipetnyi só, 2 csomag vaníliás cukor, 4 dl tejföl, 5 dkg porcukor, 1 db citrom

ELKÉSZÍTÉS

Alaposan áttörjük a túrót, majd a búzadarával, a tojással, a sóval és a vaníliás cukorral jól összedolgozzuk. Legalább egy órára a hűtőbe tesszük.

Közben a tejfölt kikeverjük a tojással, a porcukorral és a citrom lereszelt héjával. A túróból vizes kézzel gombócokat gyúrunk.

A gombócokat tűzálló tálba tesszük, ráöntjük a tejfölös öntetet, és 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk nagyjából 20-30 percre. Porcukorral meghintve tálalhatjuk is.

TÚRÓGOMBÓC, AHOGY A NAGYI KÉSZÍTI

HOZZÁVALÓK

A gombóchoz:

25 dkg túró, 2 db tojás, 2 evőkanál cukor, 2 evőkanál olaj, 2 evőkanál tejföl, 1 dl búzadara, 1 csipetnyi só

A tálaláshoz:

olaj, zsemlemorzsa, porcukor, tejföl

ELKÉSZÍTÉS

A túrót áttörjük, a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét 2 evőkanál kristálycukorral habbá verjük. A túróhoz adjuk az olajat, a tojások sárgáját, a tejfölt, és alaposan kikeverjük. Hozzákeverjük a búzadarát, és a végén a habbá vert tojásfehérjét is óvatosan beleforgatjuk. Belekeverünk egy csipet sót, majd egy egész éjszakára hűtőbe tesszük.

Másnap, vizes kézzel gombócokat formázuk belőle, majd lobogó, enyhén sós vízben kifőzzük. Miután feljöttek a víz tetejére, még 7-10 percet főzzük őket.

Egy serpenyőben vagy lábasban olajat hevítünk, és aranyszínűre pirítjuk benne a morzsát, és a kifőtt gombócokat megforgatjuk benne.Tejföllel és porcukorral kínáljuk.

További receptek IDE kattintva érhetőek el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.