A jellegzetesen erős illatú, csípős ízű hagymaféle gerezdjeiben nem csak A-, B1-, B2-, B3- és C-vitamin van, az ásványianyag-tartalma is számottevő. Gyógyhatása vitathatatlan: érelmeszesedés ellen, vérnyomáscsökkentőként, bélfertőtlenítésre és az emésztés serkentése érdekében fogyasztják.
Ennek a legcsípősebb az íze, ami a benne lévő éterikus olajoknak köszönhető. Az A-, B1-, B2- és C-vitamin mellett nátriumot, káliumot, kalciumot, foszfort és vasat is tartalmaz. Antibakteriális, epe- és vizelethajtó, gyulladásgátló, szíverősítő és vérnyomáscsökkentő hatású.
A gyöngyvirágéhoz hasonló, lédús levele nagyszerű C-vitamin-forrás. Íze és kedvező élettani hatása a fokhagymáéra emlékeztet. Nyersen, finomra aprítva tanácsos fogyasztani.
Az eredeti cikk ITT érhető el.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.