Táplálóbb, mint a marhahús, bővelkedik ásványi anyagokban, vitaminokban, antioxidánsokban és telítetlen zsírsavakban.
Magas fehérjetartalma miatt ellátja a vegetáriánusokat sok olyan tápanyaggal, amelyeket az ember hagyományosan csak állati táplálékokból vehet fel.
Rendszeres fogyasztása többek között megelőzi a veszélyes vérrögök kialakulását, csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet, segíti az emésztést.
Hatásos fegyver a 2-es típusú cukorbetegség ellen és oldja a stresszt is. Kifejezetten serkenteni az agyműködést és jótékony hatása van az agy fejlődésére is – ezért gyerekkorban minél több nyers diót kellene fogyasztani. Korlátlan mennyiségben azonban ne tömd magadba, mert kalóriabomba!
Nagy szemű, könnyen törhető, úgynevezett papírhéjú diót vegyél. A hazai fajták közül a milotai, az alsószentiváni és a tiszacsécsi a legkedveltebb. Ritkán, de piros bélű fajták is előfordulnak. Az egészséges dióbél a hártya színétől függetlenül belül fehér, esetleg enyhén sárgás.
Joghurtba, kefirbe, müzlibe vagy krémekbe keverheted, salátákra szórhatod, mártásokhoz, valamint kelt tészták töltésére, sütemény- és kenyértészták gazdagítására, torták és desszertek díszítésére használhatod. A dióbelet önmagában is elropogtathatod vagy negyedelve aszalt szilvába töltheted csemegének. Sajttal együtt a borkóstolás klasszikus kísérője.
A teljes cikk ITT olvasható el.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.