Így lesz tökéletes a franciák lecsója, a ratatouille

A provence-i konyha ikonikus nyári egyétele eredetileg a Nizza környékén élő szegény emberek eledele volt.

null

A provence-i konyha ikonikus nyári egyételének számító ratatouille eredetileg a Nizza környékén élő szegény emberek eledele volt. Elnevezése a provánszi nyelven maradékot jelentő „rata” és a francia „touiller” – összedobni, keverni – szavakból származik.

MI KELL HOZZÁ?

Alapja húsos paprika, hámozott paradicsom, padlizsán, cukkini, (lila) hagyma, fokhagyma és olívaolaj. Létezik gombával és olajbogyóval gazdagított, padlizsán nélküli vagy csak paprikás ratatouille is.

Minden esetben fontos az összetevők minősége: minél frissebb zöldségeket, nap érlelte paradicsomot, frissen tépett fűszernövényeket és hidegen sajtolt extra szűz olívaolajat válassz.

Az ízesítéshez használj provence-i fűszereket: főleg rozmaringot, kakukkfüvet, borsikafüvet, bazsalikomot, valamint tetszés szerint oregánót, majoránnát, levendulát. Ne feledkezz meg a (tengeri) sóról és a fekete borsról sem!

A magyar francia megfelelőjének számos változata létezik
Fotó: flickr

HOGYAN KÉSZÜL?

1. Hagyományosan

Süsd meg külön-külön az összes durvára darabolt zöldséget kevés olajon, majd öntsd össze serpenyőben, és együtt főzd készre. Így marad meg leginkább az ízük és illatuk.

2. Gyorsan

Egyszerűbb, ha a zöldségeket együtt főzöd meg. Így időt és kalóriát spórolhatsz (hiszen kevesebb olaj kell), viszont az ízek kevésbé karakteresek, mint a klasszikus módszernél.

Gyors serpenyős ratatouille

2 adaghoz darabolj falatnyira 1/2 db cukkinit és 1 db vastag húsú paprikát, vágj negyedekre 6 db kisebb csiperkegombát, karikázz fel 3 ek magozott fekete olajbogyót, továbbá apríts finomra 1 gerezd fokhagymát, valamint 1/2-1/2 szál kakukkfüvet és rozmaringot. Futtasd meg a fokhagymát 1 ek felhevített olívaolajon, és pirítsd tovább az előkészített zöldségekkel együtt 3-4 percig. Adj hozzá 10 dkg hámozott konzerv paradicsomot a levével együtt, forgasd bele az olajbogyót és a zöldfűszereket, majd forrald fedő alatt kb. 10 percig. Végül ízesítsd sóval, borssal.

3. Gratinírozva

A legegyszerűbb a sütőben készíthető változat, amihez szinte alig kell zsiradék, így kimondottan diétás, könnyű étel. Ráadásul felettébb mutatós, és nem kell mellette állnod, amíg elkészül.

4. Ahogy Rémy főzi

A 3D számítógépes animációs technikával előállított L’ecsó (Ratatouille) című moziban egy szakácsnak álló Rémy nevű patkány főzi meg a címadó ételt.

A filmvásznon az ételkritikusnak feltálalt zöldségtornyot valójában Thomas Keller Michelin-csillagos amerikai séf kreálta, aki a Confit Byaldi nevet adta az ételnek. Ez lényegileg annyiban különbözik a klasszikus ratatouille-tól, hogy a vékonyan felszeletelt nyers zöldséget sült paprikából, fokhagymából és paradicsomból pürésített alapon kell elrendezni, majd letakarva a sütőben megpárolni. A pontot az i-re az olívaolajból, balzsamecetből és mézből kevert öntet teszi fel.

A teljes cikk, benne a ratatouille további felhasználási lehetőségeivel és hasznos tippekkel ITT olvasható el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.