Ezért tilos drótkefével tisztítani a rácsot grillezés után

Kiderült, hogy a drótkefe egészségre súlyosan ártalmas lehet a további grillezések során.

null

A grillezés közben a rácsra égett ételmaradványokat nem a legkönnyebb eltávolítani, és erre nyilván egy durva söréjű drótkefe a legalkalmasabb eszköz, ám, ahogy azt mindnyájan tudjuk, a drótkefe sörtéi élesek, és a heves súrolás közbe lepattanhatnak, rátapadhatnak a rácsra, és következő grillezésnél belemehetnek a rajta sülő ételbe, lenyelve pedig komoly belső sérüléseket okozhatnak. Egy kutatás szerint 2002 és 2014 között 1700 amerikainak kellett az ügyeletre mennie, miután egy grillpartin véletlenül lenyelte a drótkefe sörtéjének egy darabját.

De akkor milyen lehetőségeink vannak, ha meg akarjuk szabadítani a sütőrácsot az odaszenesedett maradványoktól? Mutatjuk!

Hagyja a kefét – szerezzen kaparót!

A legjobb és leghatékonyabb, egyben legbiztonságosabb eszköz a grillkaparó, ami lehet fából, egy nokedliszaggató spatulához hasonló formájú, vagy éppen egy negyed- vagy féltégla, amelyen rácstávolságban bemélyedések vannak. Ezzel bátran sikálhat, tiszta erőből, nem keletkeznek egészségre ártalmas részecskék.

Van alufóliája? Használja azt!

Ehhez a trükkhöz érdemes még melegen elkezdeni a rácstakarítást vagy rámelegíteni, ha kihűlt. Gyűrjön össze egy nagyobb darab alufóliát akkora gombóccá, hogy jól meg tudja markolni, és használja azt súrolókefeként! Költséghatékony megoldás, és teljesen sörtebiztos!

A grillezés közben a rácsra égett ételmaradványokat nem a legkönnyebb eltávolítani
Fotó: Pixabay

Tisztítson úgy, mintha a sütőt takarítaná!

Ez különösen a kisebb grillrácsoknál lehet hatékony: dörzsis – esetleg fémdörzsis – szivacs, sütőtisztító kemikáliák, esetleg házi mixek. Ha például 1 liter vízhez önt 2-3 deciliter ecetet, 2 evőkanál szódabikarbónát és ezt egy spriccelőfejes flakonba tölti, majd egyenletesen bespricceli vele a már teljesen kihűlt grillrácsot, majd egy fél órát rajta hagyja, egy mosogatószivaccsal könnyedén lejön a kosz. Ha ez nem elég hatékony, ugyanebben a keverékben áztassa egy fél órát, és utána sikálja meg. A legközelebbi használat előtt pedig érdemes növényi olajba mártott papírtörlővel áttörölni a rácsot: így kevesebb szennyeződés tapad majd rá a sütés közben.

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják!

Így lesz gazdag, sűrű és krémes a paprikás krumpli a bográcsban

Most, hogy berobbant a valódi nyár, főzhetünk a szabadban. A bográcsban főtt ételek nemcsak attól különlegesek, hogy ízükben megőrzik a felszálló füst illatát, hanem attól is, hogy igazán hangulatosak. Mert a bográcsozáshoz társaság kell, hangos, vidám, a hasukat kedvelő emberek. Ehhez szerencsére minden adott a következő hetekben, használják ki a jó időt, és bográcsozzanak minél többet.

Tovább...

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.