Széll Tamás elárulta a sűrű és zamatos pörköltalap titkát

Ami a húsnak elég a hagymának nem, mert az egy nagyon nehezen fővő zöldség, olyannyira, hogy nem is tud szétfőni teljesen.

null

„Jópár évvel ezelőtt történt – talán már beszélhetek róla anélkül, hogy megdobálnának paradicsommal – hogy zsűrizni hívtak egy szabadtéri főzőversenyre. Körülbelül húsz csapat nevezett bográcsban főtt étellel. Én még annyi rossz pörköltet életemben nem kóstoltam, mint akkor. Egytől-egyig értékelhetetelen volt az összes – mégpedig azért, mert hiába van ott az amúgy puhára főtt marhalábszár kocka, ám a hagyma mellette teljesen nyers maradt” – kezdte a tökéletes pörköltalapról szóló eszmefuttatását Széll Tamás séf, a Petőfi Rádióban.

Jogosan merül fel a kérdés: hogyan maradhatott nyers a hagyma, amikor a marhahús vajpuha lett mellette? A húsnak elég 3 óra, a hagymának nem?

A válasz triviális és meglepő is egyben:

bizony, nem elég, mivel a hagyma egy nagyon nehezen fővő zöldség, olyannyira, hogy nem is tud szétfőni teljesen.

Akkor mégis, mi a teendő, hogy tökéletes legyen a pörköltalapunk?

„A hagymának akkor lesz nagyon jó az íze, ha tényleg kíméletesen, azaz alacsony hőfokon, lassan lepirítjuk, karamellizáljuk, és amikor már sárgás a színe, felöntjük egy kis vízzel, és kicsit pároljuk. Ha elpárolgott a víz, akkor tovább pirítjuk, majd ismét felöntjük egy pici vízzel. Ha ezt a pirítás-párolás-pirítás metódust elhúzzuk, legalább másfél- két órára, akkor a végeredmény egy olyan különleges, zamatos alap lesz, ami ízében már nem is emlékeztet bennünket a nyers hagymára”

– árulja el a titkot Széll Tamás, hozzátéve, hogy ez pörköltalap készítésekor általánosságban kötelező, de akkor különösen, ha olyan tövid főzési idejű alapanyaggal dolgozunk, mint a gomba, a csirke vagy a harcsa.

A magyar sztárszakács tanácsait mindenkinek érdemes megfogadnia (A képen Széll Tamás séf, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia tagja a Károly Róbert Kereskedelmi, Vendéglátóipari, Közgazdasági, Idegenforgalmi Szakközépiskola és Szakiskola tanulóival közösen készített ételt kóstolja az MTVA Jónak lenni jó! elnevezésű jótékonysági kampánya kapcsán meghirdetett Jóság hónapja keretében rendezett eseményen a fõvárosi Hungexpón 2017. december 12-én)
Fotó: MTI Fotó: Bruzák Noémi

A Széll Tamás sztárszakács pörköltalapját bemutató eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.