időjárás 4°C Stefánia 2022. november 28.
logo

Eláruljuk, hogy mi az igazán vékony palacsinta titka

Forrás: Mindmegette
2021.08.09. 17:45
borítókép

Nem érti, miért vastagok és nehezek a palacsintái? Egy balatoni büfés elárulta a titkot.

A palacsintát mindenki szereti, még a duci amerikai és a hatalmas japán változat is bárkinek lecsúszik, ám az igazi mégiscsak a vékony, magyar palacsinta. Ezt a vékonyságot azonban nem is olyan könnyű elérni! Sokszor nem érti, miért vastagok és nehezek a palacsintái? Egy balatoni büfés elárulta a titkot  - derül ki a Mindmegette.hu cikkéből.

A palacsintát szinte mindenki szereti, mi több, imádja. A gyerekek rajonganak érte, a felnőttek is boldogan falják, nem is csoda, hiszen a palacsinta egyszerű, mégis izgalmas fogás, ami rengeteg változatban kerülhet asztalra. A palacsinta elkészítésének számtalan módja van, azonban a magyar háztartásokban vékony tésztájú palacsinta terjed el leginkább. Nagyanyáink forró zsíron, vasserpenyőben sütve készítették, ma már inkább teflonbevonatú vagy kerámiaserpenyőkben, minimális mennyiségű zsiradékon készülnek a palacsinták.

Ahhoz azonban nem elég egy jó edény, hogy könnyű, vékony, szellős palacsintákat tudjunk sütni a vastag, nehéz, ormótlanok helyett. De mi is a vékony palacsinta titka? A Likebalaton.hu megkérdezte Ilia Lászlónét, aki a balatonmáriai Ilia Büfében lassan 40 éve süti a tökéletes, extravékony palacsintákat. Íme a recept:

A VÉKONY PALACSINTA TITKA

Hozzávalók (kb. 40 darab palacsintához):

  • 50 dkg liszt
  • 3 db egész tojás
  • 1/2 ek só
  • 1 liter jéghideg víz

Elkészítés:

A lisztet a tojásokkal, a sóval és annyi vízzel, hogy könnyedén el lehessen dolgozni, egy habverővel simára keverjük, majd ehhez adagoljuk a vizet úgy, hogy közben folyamatosan keverjük. Jót tesz neki, ha 1 órát állni hagyjuk.

  1. Sokan tesznek a palacsintába olajat. Az azért nem szerencsés, mert ha túl meleg a palacsintasütő, attól nagyon lyukacsos lesz a tészta.
  2. A tejtől lesz egy kicsi tartása, ami azt jelenti, hogyha a tésztát ugyanolyan hígra keverjük ki tejjel, mint vízzel, a tejeset, akkor is csak vastagabbra fogjuk tudni kisütni.
  3. Ha túl sok benne a tojás, a tészta keményebb, törékenyebb lesz, ha szódát teszünk bele, akkor omlósabb.
  4. Ha cukor kerül bele, valóban könnyebben odakap és ha nincs benne elég só, semmilyen íze nem lesz.
  5. Fontos a tojás is. Iliáék, a tészta színe és a jobb íz miatt, bio tartásból származó tojást vásárolnak. Aki bolti tojást használ, annak sápadtabb, világos színű lesz a palacsintája.

Ez a vékony, rugalmas tészta amit a Balatonnál annyian szeretnek, csak a vízzel érhető el

mondta Ilia Lászlóné.

Igazán vékony palacsintát csak jó meleg, de nem tűzforró serpenyőben tudunk sütni és minden palacsintánál érdemes, picike olajat kenni a serpenyőbe, úgy lesz szép rózsás a palacsinta.