A hideg, borongós, nyirkos őszi és téli napokon nemcsak örömforrás, de immunerősítőként is hasznos egy-egy tál forró, laktató krémleves elfogyasztása. Ezek elkészítése általában nem tart tovább fél óránál, és némi levesgyönggyel, pirított kenyérkockával, vagy esetünkben baconcsipsszel kínálva a család apraja-nagyja boldogan falja. A mindmegette.hu cikkéből megtudhatjuk, hogyan készül kedvenc gyökerünkből, az olcsó és szuperegészséges zellerből a leves.
HOZZÁVALÓK:
- 50 dkg zellergumó
- 10 dkg burgonya
- 1 db húsleveskocka
- 4 dl főzőtejszín
- 9 dl víz
- 1 fej vöröshagyma
- 3 ek olaj
- 2 gerezd fokhagyma
- őrölt feketebors
- 2 ág aprított zellerzöld
- só
ELKÉSZÍTÉS:
- A megtisztított zellert kb. ujjnyi szeletekre vágjuk, majd nagyjából 1x1 cm-es kockákra daraboljuk. A megpucolt burgonyát is felkockázzuk.
- A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, míg a fokhagymát egészen apróra daraboljuk, vagy fokhagymaprésen nyomjuk át.
- A felhevített olajban a zellerkockákat magas hőfokon kb. 5 percig kevergetve dinszteljük, majd hozzáadjuk a vöröshagymát és a fokhagymát, és összepirítjuk.
- Felengedjük 9 dl vízzel, sózzuk, borsozzuk. Hozzáadjuk azt burgonyakockákkal, a zeller zöldjét és a leveskockát, majd a forralástól számítva kb. 15 percig lassú tűzön főzzük.
- Miután a zöldségek megpuhultak, botmixerrel krémesre aprítjuk.
- Az edényt visszatesszük a tűzre, a levest ismét felforraljuk. Hozzáadjuk a tejszínt, még egyet forralunk rajta. Szükség szerint ízesíthetjük, majd még 2-3 percig forraljuk. Az elkészült zellerkrémlevest levesszük a tűzről.
- Ameddig a leves készül személyenként fél szelet kenyeret kockákra vágunk, és kb. 1 evőkanál olajban kevergetve pirosra pirítjuk.
- A levest pirított baconcsipsszel és/vagy pirított kenyérkockákkal tálaljuk.