A tejföl nem csak a pörköltre és a bablevesbe jó, hanem elképesztően finom és krémes süteményeket is készíthetünk vele, a tiramisutól az áfonyatortáig! A mindmegette.hu cikkében megismerhetünk néhány tejföllel készült, felejthetetlen desszertet, amivel garantált a siker!
TEJFÖLÖS KEVERT SÜTI
HOZZÁVALÓK:
A tésztához:
- 20 dkg liszt
- 1 csip só
- 1 csom sütőpor
- 30 dkg cukor
- 2 db tojás
- 1 tejföl
- 10 dkg tortadara
A kenéshez:
- liszt
- margarin
ELKÉSZÍTÉS:
- A sütőt előmelegítjük, egy közepes tepsit (20*34 cm) kikenünk egy kevés margarinnal, és meghintjük liszttel (vagy sütőpapírral kibéleljük).
- A lisztet egy tálba szitáljuk, majd hozzáadjuk a sót és a sütőport. Egy másik tálban a cukrot a tojásokkal elkeverjük, majd a tejfölt is belekanalazzuk. A két részt alaposan összekeverjük, majd a tortadarát is beleszórjuk.
- Az előkészített tepsibe simítjuk a masszát. 170 fokon 35 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük, és tűpróbával ellenőrizzük. Ha kihűlt, felszeleteljük és meghintjük porcukorral.
TEJFÖLÖS KOCKA KIVIVEL
HOZZÁVALÓK:
A tésztához:
- 4 db tojás
- 10 dkg cukor
- 10 dkg vaj
- 7 dkg liszt
- 2 ek cukrozatlan kakaópor
- 1/2 csomag sütőpor
A krémhez:
- 2 dl habtejszín
- 3 ek porcukor
- 40 dkg tejföl
- 1 csomag habfixáló
- 1 db citrom
- 4 db kivi
A tetejére:
- 1 csomag tortazselé (színtelen)
- 1 ek cukor
- pár csepp citromlé
- 2,5 dl víz
ÁFONYÁS KRÉMPITE
HOZZÁVALÓK:
A tésztához:
- 25 dkg fehér tönkölyliszt
- 8 dkg xilit
- 15 dkg vaj
- 3 db tojássárgája
- 1 tk sütőpor
A töltelékhez:
- 3 db tojásfehérje
- 1 csip só
- 15 dkg xilit
- 30 dkg tejföl
- 1 poh görög joghurt
- 4 ek tönkölyliszt
- 1 db citrom
- 1 tk vaníliakivonat
A szóráshoz:
- 2 ek kekszmorzsa
A tetejére:
- 15 dkg áfonya
- 1 mk kardamom
ELKÉSZÍTÉS:
- A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összeállítjuk, majd két részre osztjuk, és folpackba csomagolva az egyik részt a hűtőbe, a másikat a mélyhűtőbe tesszük.
- A töltelék elkészítéséhez a tojásfehérjét a csipet sóval elkezdjük habbá verni, amikor már félig felverődött, kisebb adagokban hozzászórjuk az édesítőt és kemény habbá verjük.
- Simára keverjük a tejfölt, a joghurtot és a lisztet, ízesítjük citromhéjjal, vaníliával, majd óvatosan összeforgatjuk a tojáshabbal.
- A tésztát egy 25 x 25 cm-es sütőpapírral bélelt tepsibe nyújtjuk, az alját villával megszurkáljuk, megszórjuk kekszmorzsával és ráöntjük a tölteléket.
- A tetejére rászórjuk az áfonyát, ráreszeljük a fagyos tésztát, majd megszórjuk őrölt kardamommal.
- 180 fokra előmelegített sütőben kb. 35-40 percig sütjük. Teljesen hagyjuk kihűlni, majd felszeleteljük.
KRÁTER SÜTI, AVAGY PUDINGOS, TEJFÖLÖS KEDVENC
HOZZÁVALÓK:
A tésztához:
- 25 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
- 5 db tojás (közepes)
- 25 dkg kristálycukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 ek kakaópor
- 1 dl tej
- 1 dl étolaj
A pudinghoz:
- 9 dl tej
- 6 ek kristálycukor
- 2 csomag pudingpor (lehet, csak vanília, de van, aki két színű pudingport használ vaníliát, puncsot is)
A tetejére:
- 2 kis pohár tejföl
- 4 ek porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
ELKÉSZÍTÉS
- A kráter szelet elkészítéséhez a tojásfehérjét felverjük. Az öt tojás sárgáját elkeverjük a cukorral és a vanilincukorral. Apránként hozzáadjuk a tejet, az olajat, majd a sütőporral kevert lisztet, a kakaót, és óvatosan hozzáadjuk a felvert tojásokat, a végén összeforgatjuk.
- Lisztezett, esetleg sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a masszát, majd közben a tasakon lévő használati utasítás szerint felfőzött pudingot is vizes kanállal elosztjuk. Ezért hívják kráter szeletnek, mert a sütés során, puding kráterek keletkeznek, és ha felvágjuk a sütit, nagyon szép lesz a többszínű végeredmény.
- A sütit 180 fokon sütjük, de nem árt elvégezni a tűpróbát sem. Mikor kivettük a sütőből, kicsit pihentetjük, hűtünk rajta, majd a tejföllel elkevert porcukros, vaníliás cukros masszát egyenletesen a tetejére simítjuk.
További mennyei tejfölös sütemények receptjeiért és az édességekről készült képekért nézze meg a teljes cikket a Mindmegette oldalán!