A reflux elleni diéta követése kulcsfontosságú a savasság szabályozásában, hiszen az ételek és italok, amiket fogyasztunk, nagy mértékben befolyásolják a gyomor által termelt sav mennyiségét. Önmagában semelyik étel előnyben részesítése vagy elkerülése nem fogja garantáltan megszüntetni gyomorbetegség kellemetlen állapotát, de a reflux diéta betartása enyhítheti a savasság intenzitását és a gyomorégést.
A reflux diéta általános szabályai
- Kerüljük a dohányzást vagy bármilyen dohánytermék fogyasztását
- Kerüljük az alkoholfogyasztást
- Kerüljük a szoros, tapadó ruházatot
- Ne együk túl magunkat, az ételt rágjuk meg lassan és alaposan
- Étkezzünk naponta többször, kisebb adagokban
- Kövessünk alacsony zsírtartalmú étrendet
- Étkezés után ne feküdjünk vagy dőljünk le rögtön, maradjunk függőleges helyzetben
- Elalvás előtt 3 órával már ne étkezzünk
- Alvás közben emeljük meg a fejünket párnával
Reflux-barát ételek
Az alacsony zsírtartalmú húsok, mint például a csirke, a pulyka, a halak és a tenger gyümölcsei csökkentik a savas reflux tüneteit, és remek fehérje források.
A zöldségfélékben általában alacsonyabb a zsír- és cukorszint, mely segít csökkenteni a gyomorsavat. A legjobb, ha leveles zöldeket, burgonyát, zöldbabot, brokkolit, karfiolt és uborkát fogyasztunk rendszeresen.
A nem savas gyümölcsök, mint az alma, a dinnye, a banán és a körte kevesebb valószínűséggel váltanak ki refluxos tüneteket.
Az avokádó, a dió, az olívaolaj, és a napraforgóolaj többek között egészséges zsírokat tartalmaznak, amelyek szintén segítenek elkerülni a refluxot.
A gyömbér természetes gyógymód gyomorégés és más bélproblémák kezelésére, hiszen remek gyulladáscsökkentő.
Az eredeti cikket IDE kattintva olvashatják!